avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Activitate _Iulia_elena_

Activitate _Iulia_elena_

Răspuns la discuția Admitere SNG 2015
Din moment ce si cele 53 posturi de la instante sunt sub rezerva finantarii.. asta inseamna (din ce am inteles de pe grupul de fb) ca ele nu sunt libere inca dar ca se vor elibera pana in decembrie 2015 cand se face repartitia..mie mi-e clar ca astea sunt toate pe anul asta. Apoi legea 567/2004 spune clar ca examenul se organizeaza anual.. pentru a organiza o noua sesiune de admitere mai tarziu ar trebui sa modifice legea. Poate asta e si motivul pentru care in alti ani s-au facut cocursuri direct pe post, Oricum si cocncursurile direct pe post in 2014 au fost foarte putine..multe anulate dupa ce s-au anuntat.De corectitudine.. well..mai bine nu mai discutam cum merg lucrurile la nivel local.
Realitatea e ca s-au cam ocupat locurile. Au tot bagat oameni in sistem in ultimii ani..si un om bagat slabe sanse sa paraseasca sistemul mai devreme de 30 de ani de la momentul numirii.Dl Danilet zice de vreo 2 ani ca sunt tot mai putine posturi in sistem. De altfel, pentru persoana care ar vrea SNG doar pentru vechime ca sa intre ulterior la magistratura, parererea mea e ca nu merita efortul. In 5 ani sigur nu o sa mai fie admitere la magistratura ci doar prin INM. Si anul asta sunt dubii cu privire la organizarea concursului la magistratura. Vazusem ceva recent cum ca ar organiza totusi fix pentru acele posturi greu ocupabile ce tot sunt refuzate de judecatori pentru ca-s pe la Cuca Macaii.
Si mie mi-e teama sa nu fie posturi la cuca macaii..genul ala de posturi de care fug toti si de pe care s-au tot transferat de-a lungul timpului.Din ce stiu ..atunci cand se elibereaza un post au prioritate transferurile si apoi noile numiri...deci daca postul e la Suceava .. imediat ce se elibereaza postul cel mai probabil se transfera cineva din circumscriptia curtii de apel Sv.. si ramane postul lui liber... cel mai probabil la Dorohoi.Asa ca absolventul de sng ajunge la Dorohoi.
ps:N-am nimic cu Dorohoi.. dar e un exemplu bun de oras in care nu si-ar dori nimeni sa locuiasca daca nu are rude acolo sau daca nu e legat cumva emotional de loc.
@Free_lancer,
Stilul de "procuror" pe care il intalniti la functionari vine din faptul ca oamenii aia nu-s chiar ultimii naivi si zilnic aud scuze de genul "mi-am pierdut acte", "n-am avut timp ", "am fost racit"",""mi-a mancat catelul tema"". Intotdeauna trebuie sa ai grija sa fii in legalitate.UK e o tara care se confrunta cu multe probleme in ce priveste imigrantii... trafic de copii, munca ilegala etc. asa ca e justificata grija lor. Fara legi stricte.. ar fi invadati de imigranti.
Răspuns la discuția Post de grefier prin concurs
Puteti obtine un post de grefier cu studii medii in urma unui concurs direct pe post organziat de o curte de apel.
Sunt 2 metode prin care se ajunge grefier si sunt mai multe tipuri de grefieri (de sedinta, statistician, arhivar, informatician). Colega de mai sus a redat doar un pasaj din lege care reglementeaza conditiile generale. Mai apoi in lege se explica mai clar pt fiecare situatie.
Cele 2 metode:
1. in urma concursului anual organizat de SNG unde se pot inscrie numai absolventii de studii superioare juridice finalizate cu diploma de licenta (adica neaparat facultatea de drept finalizata.. masterul,fie el si in drept, nu echivaleaza facultatea)
2.prin concurs direct pe post atunci cand curtile de apel considera ca este necesar. Cu studiile dumneavoastra(cred ca relatii si comunicare se considera studii filologice),singura modalitate de a fi incadrata pe studii superioare este daca se scoate la concurs un post de grefier documentarist. (se ia in calcul la incadrare doar facultatea absolvita . Masterul ajuta la promovare, sporuri de venit. ar nu ajuta la incadrarea in functie)
Redau integral sectiunea din lege cu privire la numirea in functie :
Secţiunea 1

Numirea în funcţie
Art. 33 - (1) Poate fi numită în funcţia de grefier persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu; b) nu are antecedente penale, nu are cazier fiscal şi se bucură de o bună reputaţie; c) cunoaşte limba română;
d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea funcţiei;
e) are studii superioare de specialitate sau studii medii, cunoştinţe de operare pe calculator sau de dactilografiere;
f) este absolventă a Şcolii Naţionale de Grefieri.
(2) La numirea în funcţia de grefier, pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la alin. (1) lit. e), este necesară absolvirea de studii superioare juridice sau de studii medii. Persoanele care au studii superioare de altă specialitate, altele decât cele prevăzute la alin. (3) şi (4), sunt asimilate celor cu studii medii din punct de vedere al încadrării.
(3) Pentru numirea în funcţia de grefier statistician, pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la alin. (1) lit. e), este necesară absolvirea de studii superioare economice, studii superioare juridice sau studii medii economice. (4) Pentru numirea în funcţia de grefier documentarist, pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la alin. (1) lit.
e), este necesară absolvirea de studii superioare juridice, studii superioare de administraţie publică sau filologice ori studii medii.
Art. 34 - Pentru numirea în funcţia de grefier informatician sunt necesare îndeplinirea condiţiilor prevăzute
la art. 33 alin. (1) lit. a) - d) şi absolvirea de studii superioare de specialitate.
Art. 35 - Funcţiile de grefier informatician pot fi nominalizate potrivit nomenclatorului de funcţii de specialitate prevăzute de lege pentru funcţiile de specialitate informatică.
Art. 36 - (1) În cazul în care activitatea instanţelor sau parchetelor nu se poate desfăşura în condiţii normale din cauza numărului mare de posturi vacante, recrutarea grefierilor se poate realiza prin concurs pentru ocuparea posturilor vacante. Concursul se desfăşoară la nivelul curţilor de apel, parchetelor de pe lângă curţile de apel, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) Posturile de grefieri vacante temporar pot fi ocupate prin concurs organizat de către instanţele şi
parchetele prevăzute la alin. (1), potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.
(3) La concurs pot participa persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 33 alin. (1) lit. a) - e).
Art. 37 - Grefierii şi grefierii informaticieni sunt numiţi prin decizie de către preşedinţii curţilor de apel sau, după caz, de procurorii generali ai parchetelor de pe lângă acestea, în a căror circumscripţie teritorială urmează să îşi desfăşoare activitatea.
Art. 38 - (1) Poate fi numită în funcţia de grefier arhivar, grefier registrator, agent procedural, aprod sau
şofer persoana care are studii medii şi îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 33 alin. (1) lit. a) - d).
(2) Numirea pe posturile prevăzute la alin. (1) se face pe bază de concurs, organizat la nivelul curţilor de apel, al parchetelor de pe lângă acestea sau, după caz, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Direcţia Naţională Anticorupţie.
(3) Modul de organizare şi desfăşurare a concursului se stabileşte prin regulamentul prevăzut la art. 9 alin. (2).
Art. 39 - Grefierii arhivari, grefierii registratori, agenţii procedurali, aprozii şi şoferii sunt numiţi prin decizie de către preşedinţii curţilor de apel sau, după caz, de procurorii generali ai parchetelor de pe lângă acestea în a căror circumscripţie teritorială urmează să îşi desfăşoare activitatea.
Art. 40 - (1) Înainte de a începe să îşi exercite funcţia, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea depune jurământul în faţa conducătorului instanţei judecătoreşti sau al parchetului de pe lângă aceasta, la care este numit.
(2) Dispoziţiile art. 34 din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
Răspuns la discuția Admitere SNG 2015
El va minte. Cris 1791 a zis deja ca doar daca sunteti asociat la societate aveti drepturi asupra bunurilor din societate. Faptul ca sunteti casatorita cu el nu are nicio relevanta si, in cazul unui divort, dumneavoastra ramaneti doar cu munca prestata si nimic in schimbul ei..pentru ca societatea din punct de vedere legal este doar a lui si regimul matrimonial al comunitatii nu acopera si situatia societatii.
Răspuns la discuția Violenta in familie
Parasirea domiciliului nu e infractiune. Poate fi motiv de divort ..si asta va doriti. Faptul ca sotia paraseste domiciliul nu afecteaza deloc drepturile sale la partaj. E o legenda care, din pacate, circula in familiile in care exista violenta psihica .. cum ca parasirea de domiciliu e o fapta grava si cel ce pleaca din casa o sa fie pedepsit de instanta pt gestul sau fie la icnredintarea minorilor (nu e cazul aici) fie la partaj. E doar o legenda.
Răspuns la discuția Studii superioare
Sunt 2 variante de a ajunge procuror :
1. Dupa absolvirea studiilor superioare in drept (finalizate cu diploma de licenta )se poate sustine exam la INM si dupa admitere urmeaza 2 ani in care esti auditor de justitie.
2. Daca dupa absolvirea studiilor superioare juridice finalizate cu diploma de licenta lucrezi 5 ani in domeniu (avocat, grefier, consilier juridic, cons. propr. intelectuala, etc.) sustii examen de admitere in magistratura si daca il treci..esti incadrat direct pe post. Si pentru admiterea in magistratura se scoate un nr de posturi anual..si tendinta este de a fi tot mai putine de la an la an.
Venitul e suficient de mare cat sa asigure un trai decent si lipsit de griji ..dar fara excese.
Strict in baza celor relatate ..sansele tatalui sunt 0.
Răspuns la discuția Scoala grefieri
Daca intrebi de taxa..sigur nu stii ce inseamna Scoala Nationala de Grefieri.
La SNG se da examen de admitere. La examen pot participa doar absolventii de studii superioare juridice. Cursurile dureaza 6 luni si imediat dupa absolvire esti incadrat pe un post de grefier cu studii superioare de specialitate. Nu exista taxa... trebuie doar ca in urma concursului sa ocupi unul din posturile scoase la concurs (120 de obicei, 140 anul acesta... dar nimeni nu stie exact cate sunt decat cu 2 luni inainte de examen cu ocazia anuntatii concursului)
Anul asta au fost 1300 candidati pe 140 locuri.
[ link extern ] /
Sansele tale depind mult de cunostintele pe care deja le ai deja.. 50 de zile e putin timp in conditiile in care nu esti familiarizat deja cu materia. Banuiesc ca e vorba de posturile de la Suceava. Nu reusesc sa vad tematica pe site dar daca intra regulamentul parchetelor ce tocmai a fost schimbat (si ar fi firesc sa intre cel nou ca doar nu dau dintr-o lege abrogata),NCPP e si el relativ nou deci devine dificil sa inveti in doar 50 de zile daca esti tabula rasa..DAR... tu stii mai bine cat de repede si bine poti sa inveti.
Fiind post pe perioada determinata probabil nu o sa fie o concurenta foarte mare in sensul ca nu vor veni candidati din alte judete...dar pregatirea ta trebuie sa fie excelenta. Sunt persoane care au picat la doar cateva sutimi la SNG deci au materia deja invatata. Cand s-a anuntat concursul de la Alba s-au inscris si candidati din Iasi sau Vrancea...zic asta ca sa-ti faci o idee cam cat de multi isi dorest sa ocupe un post de grefier. Probabil nu o sa fie cazul aici fiind post pe perioada determinata...dar cei din Sv si judetele invecinate care au picat cu note mari la SNG probabil o sa incerce.
Trebuie sa stii absolut tot ..cat mai aproape ca forma de textul legal.
Despre organizare nu paote sa-ti zica nimeni nimic in avans. Uneori sunt discutii cu privire la corectitudinea organizarii.. uneori nu. Numai participand poti afla cum e in cazul asta.
Pentru prima proba trebuie sa stii bine word. O sa ti se dea sa tehnoredactezi un text... sa-l aliniezi, sa folosesti diferite fonturi, sa-l subliniezi etc. intr-o anumita perioada de timp. La proba juridica e mai greu. Iti sunt suficiente codurile ...dar trebuie sa le stii foarte bine daca vrei sa ai o sansa reala.
Bafta! Sa revii , te rog, sa ne povestesti cum a fost!