avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Activitate adryy

Activitate adryy

Buna seara. Exista o propunere legislativa care prevede modificarea art. 24 din OUG 111/2010 si anume ca, persoanele care si-au achitat obligatiile fiscale catre Stat, vor fi scutite de plata debitelor existente. Se doreste acest lucru, deoarece Legea 126/2014 nu se aplica unitar, putine cereri de anulare a debitelor fiind rezolvate. Mentionez ca in sunt in faza de contenstatie in anulare - fondul l-am castigat, dar apelul l-am pierdut. Intrebarea este - daca am proces in instanta si inca nu s-a judecat iar intre timp apare aceasta lege, pot beneficia de prevederile ei? Cum se procedeaza daca legea nu pare pana la termenul de judecata? Va multumesc pentru raspuns!
Buna seara. Stiu ca cererea de recurs in anulare se face in anumite conditii, dar care este termenul legal de depunere? 15 zile de la comunicarea hotararii prin posta? Am calitatea de intimat iar hotararea data mentine o decizie de debit care se poate executa silit. Multumesc.
Răspuns la discuția Amnistia fiscala a mamelor
Buna ziua. Am urmatoare situatie - in oct 2014 am avut proces cu AJPIS privind restituirea unor sume realizate in timpul CIC. Instanta de fond mi-a dat castig de cauza, bazandu-se pe art. II din Legea 126/2014 si motivand ca veniturile pe toata perioada concediului au fost mai mici de 3000 lei. In motivarea deciziei nu s-a facut referire si la faptul ca n-am avut intentia de fraudare, atata timp cat mi-am depus declaratiile de venit la Ad-tia fiscala si am achitat impozitul aferent (desi eu am spus lucrul acesta in timpul procesului) Hotararea scrisa mi-a fost comunicata dupa un an - oct 2015, iar AJPIS a facut recurs, contracarand toata motivatia instantei de fond si spunand ca "prevederile Legii 126/2014 au intrat in vigoare la 27 sept. 2014, iar eu am beneficiat de indemnizatie intre 26 mai 2010-12 feb. 2012", plus ca nu mi-am declarat toate veniturile realizate.

In Ordinul nr. 2396/2014 / 103/2015 privind aprobarea Procedurii de efectuare a plăţii restituirilor prevăzute de Legea nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 in art. 1 se spune:
Prevederile Legii nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului, denumită în continuare lege, sunt aplicabile persoanelor cu drepturi de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, sau a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, stabilite până la data de 27 septembrie 2014, data intrării în vigoare a legii, denumite în continuare persoane debitoare.

Acest art. 1 din Ordinul de mai sus inseamna ca toate prevederile Legii 126/2014 inclusiv art. I alin 1 lit c (cel care spune ca poti desfasura o activitate in limita a 6 ISR/an) se aplica retroactiv? Dreptul meu la indemnizatie crestere copil a fost stabilit in mai 2010, deci inainte de 27 sept. 2014. Va rog sa-mi spuneti daca pot folosi acest argument in favoarea mea? Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Termen depunere intampinare
Multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare - ce se intampla in cazul in care o intampinare - in cazul recursului - nu cuprinde toate datele sau le cuprinde doar partial - cele cf. art. 205 alin 2 din Codul de procedura civila? Intreb pentru ca n-am avut posibilitatea financiara de a angaja un avocat, mi-a promis o cunostinta avocat ca ma ajuta cu redactarea acestei intampinari, dar s-a imbolnavit. In cazul in care instanta considera ca nu e scrisa ok, ti se da termen s-o modifici sau se considera ca n-ai depus? Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Termen depunere intampinare
Trebuie sa depun intampinare iar pe comunicare scrie ca in termen de 30 de zile de la primirea comunicarii trebuie sa depun intampinarea. Multumesc

Va multumesc pentru raspuns. Deci, nu se ia in considerare prima zi de primire a comunicarii prin posta?



[Mesaj editat - 1.3 din regulament]
Buna ziua. Am primit o comunicare pentru recurs cu data postei 21 oct. 2015. Am termen 30 de zile de la primire sa depun intampinare. Ultima zi de depunere a intampinarii este 19 noiembrie sau 20? Multumesc anticipat.
Buna ziua. Am calitatea de intimat intr-un proces civil cu o institutie a statului. Este adevarat ca in cadrul recursului, declarat de institutia respectiva trebuie sa fiu reprezentata de un avocat sau consilier juridic? Sau aceasta obligativitate conform noului cod de procedura civila, este valabila doar pentru cel care declara recurs? Multumesc anticipat.
Va multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare - ce este de facut in cazul in care primaria spune ca nu are fonduri ca sa plateasca concediul de odihna pentru asistentul personal al unui copil cu handicap? Acest refuz trebuie justificat pe baza unui articol din lege sau se poate invoca o decizie a consiliului local? Multumesc anticpat
Buna ziua. Am urmatoarea situatie - am un copil cu grad de handicap in varsta de 3 ani, avand un certificat ce expira in aug 2015, urmand sa merg la comisie pt. reevaluare. In 15 mai copilul a implinit 3 ani iar in 9 aprilie am depus la primaria de care apartin o cerere de prelungire a indemnizatie de crestere copil de la 3 la 7 ani.
In iulie am primit o instiintare de la cei care platesc indemnizatii ca trebuie sa le returnez banii inapoi pe o luna, pe motiv ca sotul meu, care lucreaza nu a efecuat o luna de concediu crestere copil.
Anul trecut, inainte sa implineasca copilul 2 ani, de la Dept. Resurse Umane al locului de munca unde am contractul de munca suspendat mi s-a spus ca nu se aplica aceasta olbligatie de concediu pt. tata, avand in vedere dizabilitatea copilului.
Rugaminte: cum este de fapt corect? Au dreptate cei de la Agentie sa-mi ceara banii inapoi pe o luna, chiar daca copilul avea certificat valabil si dupa implinirea varstei de 3 ani? Este posibil sa-mi ceara banii inapoi pentru ca cererea a fost adresata mai tarziu? Din pacate, personalul de la primarie a dus cererea pe 3 mai, chiar daca eu depusesem la primarie in 9 aprilie? Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua. Stiu ca o firma poate da o parte din impozitul pe profit sau tot impozitul (nu stiu sigur) catre un ONG printr-un contract de sponsorizare. Intrebarea este: firma trebuie sa dea banii numerar sau prin ordin de plata sau ONG-ul intra in posesia banilor cand firma respectiva face raportarea catre Ad-tia financiara si ii vireaza catre ONG nu catre Fisc? Multumesc.