avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Activitate Dorinator

Activitate Dorinator

Am fost la un contabil si mi-a clarificat nelamuririle.
CASS 5.5% se va impozita din 2017 pentru veniturile din investitii, inclusiv dividende sau chirii, pe langa cei 16% pe profit.

Contul de economii e o speta diferita si se va supune legii, separat. Momentan nu prea stie nimeni cum se va impozita (de catre banci sau cu declaratie la ANAF) pentru CASS.
Buna ziua,
Am cateva nelamuriri referitoare la impozitul care se aplica veniturilor din vanzarea de actiuni listate pe bursele internationale. Bursa este dintr-o tara care are intelegere cu Romania pentru evitarea dublei impozitari, deci nu se retin impozite acolo, decat taxe pentru serviciul de listare si transfer bani.

Actiunile dobandite sunt de doua feluri si se vor vinde impreuna la pachet:
1. Actiuni dobandite sub forma de premiu pentru rezultatele muncii
2. Actiuni dobandite prin contributie proprie din salariul net, deci are aplicate toate taxele aferente veniturilor din salarii. Contributia la cumpararea actiunilor s-a facut in RON, cu conversie in $ USD.

Ulterior, vanzarea actiunilor va genera o diferenta pozitiva, intre suma platita si cea rezultata din vanzarea actiunilor.

Am nevoie de clarificari referitoare la urmatoarele intrebari:
3. ce impozite se aplica in acest moment pentru 2016. Se aplica 16% + CAS 5.5% ? sau doar 16%
4. ce impozite se vor aplica in 2017, deoarece din cate stiu CAS 5.5% nu se aplica in acest moment, dar e posibil sa ma insel.
5. Vanzarea actiunilor se va face in $ si la final se vor converti in RON. Sunt si niste comisioane pentru tranzactie in USD si apoi costuri cu contul curent si retragere USD de la ghiseu, deoarece banca mea nu are intotdeauna cel mai bun curs, apoi ii preschimb cash in RON. Cand mi se calculeaza baza de impozitare, pe ce valoare a cursului se calculeaza? si cum se scad comisioanele (cele in USD se scad din USD si cele in RON se scad din suma rezultata in RON?)
6. Daca ii transfer in $ si ii tin in cont de economii, pana la conversia din USD in RON, trebuie sa depun alta declaratie pentru dobanda (aferenta contului de economii) si CAS 5.5%, ca banca nu-l retine?

Veniturile din vanzarea de actiuni, se considera venituri din investitii?

Vezi mai jos o sursa:
[ link extern ]

O sa trebuiasca sa apelez la un tax advisor specializat, asa ca daca e vreunul dintre voi cu experienta in speta de mai sus, va rog sa ma anuntati.

Multumesc!
Buna seara,
Locuiesc in Sector 4 de curand si am calorifere noi, chiar supradimensionate, presiunie si tevile principale nu sunt infundate. Din pacate, Radet nu furnizeaza caldura la o temperatura de cel putin 60C si am camere in care am temperaturi de max 23C cand las toate caloriferele din casa deschise la maxim. Am si termopane instalate, ca apartamentul a fost recent renovat. Caloriferele sunt calde, dar nu frig sa nu poti tine mana. Se incalzesc uniform.
Problema principala este in sufragerie (max 23-23.5C) si baie (max 23-23.5C), unde am calorifere.

Am facut o sesizare ieri la radet si mi-au confirmat ca temperatura in punctul termic este de 48C conform dispozitiei.
Acum, eu am verificat contractul de furnizare cu asociatia si ei se obliga sa furnizeze cel putin 50C, in plus de asta, daca temperatura medie e sub 50C, trebuie sa ofere discount la factura. Vezi al. 3a de mai jos.

Problema este ca trebuie sa folosesc aeroterma sa incalzesc aerul si am si repartitoare. Deci platesc si curent si mai mult la repartitoare. Cel mai mult ma deranjeaza ca trebuie sa fac la fel ca si in primavara/toamna cand radet nu furnizeaza caldura si inca e rece afara, deci sa ma incalzesc cu aeroterma. Am un copil mic si e destul de dificil sa continui asa.

Intrebarea mea este cum pot sa ii fortez sa furnizeze agent termic la parametrii optimi si eventual sa-i fortez cumva sa ne dea discount, ca macar asa poate nu vor mai reduce temperatura necorespunzator.

Am facut sesizare la relatii clienti si am primit numar de sesizare, dar nu stiu cand se va solutiona si cum.

Am apelat la presedintele de asociatie si la administrator, dar nu vor sa se ocupe sa faca reclamatii. Am cerut sa ii preseze cu sesizare sa furnizeze agent termic la temperatura optima, si sa incerce sa primim si discount la factura, ca e in interesul locatarilor. Din pacate, nu stiu cum sa ii fortez sa se ocupe, ca ei nu vor, si primesc raspunsuri care sunt similare cu sintagma "lasa ca merge, stii ca nu se rezolva niciodata la noi".


Aveti sugestii cum sa pot rezolva problema si care e baza legala de care ma pot folosi sa ii fortez pe cei de la Radet (eventual si cu ANPC), dar nu reprezint asociatia, doar sunt un proprietar. Cum as putea sa ii fortez si pe presedinte sau administrator sa isi faca treaba?

Multumesc!

www.radet.ro/files/contract_asociatii.doc

IV. Drepturile şi obligaţiile utilizatorului

Art. 7. - Utilizatorul are următoarele drepturi:
1. să utilizeze liber şi nediscriminatoriu serviciul public de alimentare cu energie termică în condiţiile prevăzute în prezentul contract;
2. să conteste facturile când constată diferenţe între consumul facturat şi cel înregistrat de contorul de branşament, în cazul facturării unor servicii neefectuate, sau când constată încălcarea prevederilor contractuale;
3. să beneficieze de reducerea valorii facturii astfel:
a) cu contravaloarea cantităţii de căldură din apa caldă de consum nelivrată, în cazul în care temperatura medie a acesteia, din luna de facturare, este mai mică de 50ºC. Furnizorul are obligaţia să comunice utilizatorului, la cererea acestuia, temperatura medie lunară a apei reci intrate în staţia termică;