avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit aplicat la vanzarea de actiuni in strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit aplicat la vanzarea de actiuni in strainatate

Buna ziua,
Am cateva nelamuriri referitoare la impozitul care se aplica veniturilor din vanzarea de actiuni listate pe bursele internationale. Bursa este dintr-o tara care are intelegere cu Romania pentru evitarea dublei impozitari, deci nu se retin impozite acolo, decat taxe pentru serviciul de listare si transfer bani.

Actiunile dobandite sunt de doua feluri si se vor vinde impreuna la pachet:
1. Actiuni dobandite sub forma de premiu pentru rezultatele muncii
2. Actiuni dobandite prin contributie proprie din salariul net, deci are aplicate toate taxele aferente veniturilor din salarii. Contributia la cumpararea actiunilor s-a facut in RON, cu conversie in $ USD.

Ulterior, vanzarea actiunilor va genera o diferenta pozitiva, intre suma platita si cea rezultata din vanzarea actiunilor.

Am nevoie de clarificari referitoare la urmatoarele intrebari:
3. ce impozite se aplica in acest moment pentru 2016. Se aplica 16% + CAS 5.5% ? sau doar 16%
4. ce impozite se vor aplica in 2017, deoarece din cate stiu CAS 5.5% nu se aplica in acest moment, dar e posibil sa ma insel.
5. Vanzarea actiunilor se va face in $ si la final se vor converti in RON. Sunt si niste comisioane pentru tranzactie in USD si apoi costuri cu contul curent si retragere USD de la ghiseu, deoarece banca mea nu are intotdeauna cel mai bun curs, apoi ii preschimb cash in RON. Cand mi se calculeaza baza de impozitare, pe ce valoare a cursului se calculeaza? si cum se scad comisioanele (cele in USD se scad din USD si cele in RON se scad din suma rezultata in RON?)
6. Daca ii transfer in $ si ii tin in cont de economii, pana la conversia din USD in RON, trebuie sa depun alta declaratie pentru dobanda (aferenta contului de economii) si CAS 5.5%, ca banca nu-l retine?

Veniturile din vanzarea de actiuni, se considera venituri din investitii?

Vezi mai jos o sursa:
[ link extern ]

O sa trebuiasca sa apelez la un tax advisor specializat, asa ca daca e vreunul dintre voi cu experienta in speta de mai sus, va rog sa ma anuntati.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dorinator , utilizator 20:02, 14 Decembrie 2016
Am fost la un contabil si mi-a clarificat nelamuririle.
CASS 5.5% se va impozita din 2017 pentru veniturile din investitii, inclusiv dividende sau chirii, pe langa cei 16% pe profit.

Contul de economii e o speta diferita si se va supune legii, separat. Momentan nu prea stie nimeni cum se va impozita (de catre banci sau cu declaratie la ANAF) pentru CASS.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2016
Dorinator, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod fiscal 2017 - nelamuriri cass dobanzi ca salariat christianstk christianstk Va salut! Am multe nelamuriri si nelinisti cu privire la modalitatea de aplicare a normelor noului Cod Fiscal in ceea ce priveste plata asigurarilor de ... (vezi toată discuția)
Impozite, tva si angajati srl-d oantony oantony Buna ziua, Am infiintat saptamana trecuta un SRL-D. Dupa ce am petrecut cateva zilele documentandu-ma online, am urmatoaele nelamuriri: 1. Daca ma ... (vezi toată discuția)
Contract anaf pt chirie Monica Claudia Monica Claudia Cat se plateste real in cazul inchirierii unui apartament 16 sau 21 % ( 16% impozit + 5 % CAS) sau numai 16 %. Am auzit tot felul de variante . Multumesc (vezi toată discuția)