Se numeste certificat de mostenitor de calitate si este trecut sotul matusii si tatal meu. Am fost la 5 notari si 4 avocati. Fiecare imi spune altceva.
DREPT CIVIL - mostenire bucata de pamana dupa matusa fara copii
Pe titlul de proprietate sunt 3 frati care mostenesc de la tatal lor 2 bucati de pamant de langa Bucuresti:
1. Sora mai mare, C S. decedata – maritata ci N. S., decedata. Acestia nu au avut copii.
2. Un frate, P. G. care la vremea obtinerii titlului de proprietate era decedat si este trecut fiul lui care este mostenitor direct C. P.
3. Al doilea frate, care este tatal meu, P. D., fiind decedat, il mostenesc eu.
4.
Sora cea mare, C. S. a decedat inaintea sotului ei in 1996.
Sotul surorii, N. S., a decedat in 1998.
Iar tatal meu, P.D., a decedat in 2003
Dupa decesul sotiei lui, N. S. impreuna cu tatal meu, P D, au initiat o succesiune dar care nu a fost finalizata.
La 2 ani upa decesul matusii mele, C. S., starea de sanatate a sotului ei, N. S., s-a deteriorat si nu am mai putut tine legatura cu el. Știm numai că acesta a fost luat în întreținere de o persoana și dus intr-o comuna din Alexandria unde a și decedat.
Dupa 5 ani a decedat si tatal meu, P. D.
Eu si varul meu, P. C., dorim sa iesim din indiviziune, insa notarul pe care l-am consultat ne-a spus ca avand in vedere ca exista un certificat de mostenitor pe care este trecut N. S. si tatal meu PD, eu, ca mostenitoare a tatalui meu D. P. trebuie sa fac succesiunea C. S. in instanța si ca jumatatea care i-ar fi revenit sotului matusii mele se duce la stat, iar eu si varul meu mostenim cealalata jumatate de la matusa noastra.
Dar, un avocat ne-a spus ca daca pamantul este mostenit de C. S. (sora mai mare) direct de la tatal ei, sotul ei nu avea niciun drept, deci mostenirea se dezbate in instanta numai intre mine si varul meu.
Daca ma duc la notar spune una si avocatul spune altceva.
Poate sa ma lamureasca cineva cum este de fapt legea si ce trebuie sa fac?
Buna ziua, pentru o succesiune dupa sotul matusii mele (matusa mea a decedat inaintea sotului ei) mi se cere la notar actul de casatorie. Am fost la sectorul la cae s-au casatorit si au refuzat sa mi-l dea. Ce fac in acest caz? Multumesc.
Sotul matusii mele a avut doua casatorii inainte de a se insura cu matusa mea. Cum pot afla daca din casatoriile anterioare au rezultat copii? Detin actul de deces al unchiului meu si actul de nastere pe care sunt trecute numele sotiilor, datele la care au avut loc casatoriile si datele la care s-au pronuntat divorturile. Atat matusa mea, cat si sotul sunt decedati.
Buna ziua, detin o „editura“ - am pus editura intre ghilimele deoarece asiguram toate serviciile pe care le asigura o editura clasica: corectura/redactare/stilizare/paginare/realizare coperta/tiparire/distributie carti catre librarii - dar in regia autorilor. As dori sa stiu daca suntem eligibili pentru programul MINIMIS. Daca ne incadram ne puteti recomanda o firma care se ocupa de acest program? Multumesc.
Buna ziua, am o firma si un client caruia i-am eliberat o factura in anul 2017. Crezand ca e un om de buna credinta, avand si contract i-am trimis comanda inainte ca acesta sa plateasca factura. Dupa ceva timp contabilul mi-a atras atentia ca nu mi s-a platit factura. I-am tot reamintit clientului ca nu a platit factura, dar nu mai vrea sa o recunoasca. Factura nu e de valoare mare - numai 400 lei - . Cum procedez ca sa imi recuperez banii?
Buna ziua, am o editura atipica in sensul ca public carti in regia autorilor. Autorii solicita si distribuirea cartilor in librarii, in vederea vanzarii. Sa zicem ca o carte are pretul de vanzare de 10 lei. Eu am un rabat de 30% si autorul primeste 70%. Deci eu iau din cei 10 lei 3 lei si autorul 7 lei. Si citesc:
Impozitul este în cotă de 10%, aplicată asupra venitului net (venitului brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli, ce reprezintă 40% din venitul brut).
Baza de calcul impozit final = Venit net = Venit brut – 40%* Venit brut
Cotă impozit = 10%
Impozit = 10%*( Venit brut – 40%* Venit brut)
Cum se calculeaza?
7 lei primeste autorul
7lei x 40%=2,80 lei
7 lei- 2,80lei= 4,2 lei
4,2 lei x 10 % (impozit) = 0,42 lei impozit per exemplar de carte vanduta?
Multumesc!
Multumesc pentru raspuns.
Am rugamintea sa imi spuneti ce declaratie fiscala trebuie sa depuna autorii la circa financiara atunci cand primesc banii din drepturile de autor?
Buna ziua, am un SRL prin care tiparim carti in regia autorilor. Practic noi nu functionam ca o editura. Desi furnizam toate serviciile de editare carte exact ca o editura clasica, aceste servicii sunt platite de autori. Asta inseamna ca suntem furnizori de servicii editoriale. Autorii care tiparesc la noi nu au tiraje mari. Unii isi pun cartea in vanzare prin librarii, altii fac lansari la care isi dau cartile grauit in cea mai mare parte. Noi facem contract cu ei de cesiune neexlusiva. De exemplu un autor poate sa tipareasca 100 de exemplare si sa nu puna in vanzare decat 50 de bucati. Am autori care publica carti de copii si le dau gratuit la orfelinate etc. As dori sa stiu daca noi suntem obligati sa le oprim impozitul de 16%. In contract noi le atragem atentia ca nu oprim acest impozit si ca au obligatia ca ei sa il plateasca dupa ce incaseaza banii din vanzare de carti. Mentionez ca autorii primesc facturi pe serviciile pe care le achizitioneaza si toate serviciile se platesc prin banca. Inclusiv noi cand le dam contravaloarea pe cartile vandute le punem banii in cont. Autorii nu sunt lamuriti ce trebuie sa faca atunci cand isi platesc impozitele, nu stiu ce declaratii sa completeze. s-au dus unii dintre ei si au intrebat la ANAF - dar fiecare a primit un alt raspuns.