avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa o matusa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa o matusa

DREPT CIVIL - mostenire bucata de pamana dupa matusa fara copii
Pe titlul de proprietate sunt 3 frati care mostenesc de la tatal lor 2 bucati de pamant de langa Bucuresti:

1. Sora mai mare, C S. decedata – maritata ci N. S., decedata. Acestia nu au avut copii.
2. Un frate, P. G. care la vremea obtinerii titlului de proprietate era decedat si este trecut fiul lui care este mostenitor direct C. P.
3. Al doilea frate, care este tatal meu, P. D., fiind decedat, il mostenesc eu.
4.
Sora cea mare, C. S. a decedat inaintea sotului ei in 1996.
Sotul surorii, N. S., a decedat in 1998.
Iar tatal meu, P.D., a decedat in 2003

Dupa decesul sotiei lui, N. S. impreuna cu tatal meu, P D, au initiat o succesiune dar care nu a fost finalizata.
La 2 ani upa decesul matusii mele, C. S., starea de sanatate a sotului ei, N. S., s-a deteriorat si nu am mai putut tine legatura cu el. Știm numai că acesta a fost luat în întreținere de o persoana și dus intr-o comuna din Alexandria unde a și decedat.
Dupa 5 ani a decedat si tatal meu, P. D.
Eu si varul meu, P. C., dorim sa iesim din indiviziune, insa notarul pe care l-am consultat ne-a spus ca avand in vedere ca exista un certificat de mostenitor pe care este trecut N. S. si tatal meu PD, eu, ca mostenitoare a tatalui meu D. P. trebuie sa fac succesiunea C. S. in instanța si ca jumatatea care i-ar fi revenit sotului matusii mele se duce la stat, iar eu si varul meu mostenim cealalata jumatate de la matusa noastra.
Dar, un avocat ne-a spus ca daca pamantul este mostenit de C. S. (sora mai mare) direct de la tatal ei, sotul ei nu avea niciun drept, deci mostenirea se dezbate in instanta numai intre mine si varul meu.
Daca ma duc la notar spune una si avocatul spune altceva.
Poate sa ma lamureasca cineva cum este de fapt legea si ce trebuie sa fac?

Cel mai recent răspuns: DeliaPetrescu , utilizator 20:28, 15 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnul avocat sa mai citească.
Bunurile dobândite prin moștenire sunt într-adevăr bunuri proprii.
Cat trăiește proprietarul, sotul/soția nu are niciun drept, iar în caz de divorț, nu se împart.

Dar în caz ca soțul proprietar decedează, soțul supraviețuitor are drept la moștenire.
În 1996, când mătușa a decedat, NS era în viața, deci o moștenește.
Cum nu au avut copii și nici bunicii dvs, adica părinții mătușii nu mai erau în viață, pe mătușa o moștenește NS (în calitate de soț supraviețuitor, cu o cota de 1/2) si tatăl dvs+ vărul, cu o cota de 1/2 (împărțit egal, înseamnă 1/4 fiecare).

Mai departe, cota de 1/2 a lui NS va fi moștenită de rudele sale. Dacă nu există niciun fel de rudă pana la gradul 4 (veri primari), moștenirea lui NS este vacantă și o preia statul.
Din moment ce există un certificat de moștenitor, înseamnă că moștenirea mătușii a fost finalizată.
Cine sunt moștenitorii în certificatul de moștenitor?
Se numeste certificat de mostenitor de calitate si este trecut sotul matusii si tatal meu. Am fost la 5 notari si 4 avocati. Fiecare imi spune altceva.
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2025
DeliaPetrescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. nu a avut copii ... Lylyca Lylyca Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. Nu a avut copii iar sotia lui a decedat in 2020. In aceasta situatie cine mosteneste bunurile dobandite de ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren dobandit prin mostenire. iuliana57 iuliana57 Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc. Cumnata mea vrea sa facem succesiunea si pentru ... (vezi toată discuția)
Mostenire thegame1983 thegame1983 Buna ziua! As avea o nelamurire pe care sper sa o pot rezolva online..... Bunica mea afost adoptata de catre matusa si unchiul ei fiind apoi singurul copil ... (vezi toată discuția)