avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Contract de cesiune neexcusiva, drepturi de autor, ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Contract de cesiune neexcusiva, drepturi de autor, impozit

Buna ziua, am un SRL prin care tiparim carti in regia autorilor. Practic noi nu functionam ca o editura. Desi furnizam toate serviciile de editare carte exact ca o editura clasica, aceste servicii sunt platite de autori. Asta inseamna ca suntem furnizori de servicii editoriale. Autorii care tiparesc la noi nu au tiraje mari. Unii isi pun cartea in vanzare prin librarii, altii fac lansari la care isi dau cartile grauit in cea mai mare parte. Noi facem contract cu ei de cesiune neexlusiva. De exemplu un autor poate sa tipareasca 100 de exemplare si sa nu puna in vanzare decat 50 de bucati. Am autori care publica carti de copii si le dau gratuit la orfelinate etc. As dori sa stiu daca noi suntem obligati sa le oprim impozitul de 16%. In contract noi le atragem atentia ca nu oprim acest impozit si ca au obligatia ca ei sa il plateasca dupa ce incaseaza banii din vanzare de carti. Mentionez ca autorii primesc facturi pe serviciile pe care le achizitioneaza si toate serviciile se platesc prin banca. Inclusiv noi cand le dam contravaloarea pe cartile vandute le punem banii in cont. Autorii nu sunt lamuriti ce trebuie sa faca atunci cand isi platesc impozitele, nu stiu ce declaratii sa completeze. s-au dus unii dintre ei si au intrebat la ANAF - dar fiecare a primit un alt raspuns.
Cel mai recent răspuns: DeliaPetrescu , utilizator 16:15, 8 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un contract de cesiune drepturi de autor neexclusiv va complica viata si dvs, si clientului. daca ar fi fost exclusiv, dvs ar fi trebuit sa administrati si partea de impozitare, dar ar fi fost portofoliul dvs.
dupa mine un contract de prestari servicii este mai simplu, pentru toata lumea. iar clientul sa fie detinatorul ISBN-ului.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
adriandimitriu, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Am rugamintea sa imi spuneti ce declaratie fiscala trebuie sa depuna autorii la circa financiara atunci cand primesc banii din drepturile de autor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Publicare carte. contract de editare sau contract de prestãri servicii? daralu daralu Buna ziua 1. Va rog sa ma lamuriti daca in cazul in care ofer spre editare, tiparire si distributie o carte la care eu sunt autorul si in care eu platesc ... (vezi toată discuția)
Drept de autor pentru poezii proprii. unde ma adresez pentru publicarea poeziilor? ContSters254934 ContSters254934 Bună seara! Sunt un tânăr de 25 de ani și am scris o sumedenie de poezii care s-ar preta a fi publicate într-un volum. Sunt poezii proprii, scrise de ... (vezi toată discuția)
Venituri legale din publicarea unei carti Gabriel50 Gabriel50 Buna ziua, Am scris o carte, eu detin drepturile de autor, ISBN si tot eu discut cu tipografia. Nu ma intereseaza sa lucrez cu o editura, pentru ca nu am ... (vezi toată discuția)