avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Activitate Vlade

Activitate Vlade

Multumesc mult!
Numai bine!

Cornel Vasile a scris:

Din cate se oberva in lege nu se face diferentiere cu privire la cursuri, zi ,fara frecventa.

Buna ziua,
Am inteles ca doar cei care urmeaza.o forma de invatamat la "fara frecventa "sau seral pot beneficia de acest concediu.Cei care urmeaza cursuri la "zi",pot beneficia si ei de acelasi concediu?
Multumesc.

Cornel Vasile a scris:

Soldații și gradații profesioniști beneficiază de concediu de studii și de concediu de odihnă suplimentar pentru activități în locuri de muncă cu condiții deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase, în aceleași condiții ca și cadrele militare în activitate.

Legea 138/1999
art. 67
Cadrele militare în activitate care urmează cursurile instituţiilor de învăţământ superior, precum şi doctoranzii au dreptul anual la un concediu de studii, plătit, de 30 de zile calendaristice.

Asadar, sunt 30 de zile calendaristice/an .

Buna ziua,
M-am documentat pe internet cu privire la concediul platit pt studii pt militarii angajati pe baza de contract(sgp) si am vazut ca beneficiem de 30 zile/an.
Voiam sa stiu daca este adevarat si daca cele 30 de zile sunt acordate la.anul universitar sau anul calendaristic?
De exemplu daca imi iau cele 30 de zile pana in decembrie anul curent,mai pot beneficia si anul calendaristic urmator de concediu pt studii(ex:iunie 2022)?
Multumesc.
Răspuns la discuția Contract de munca temporara
Multumesc.

jurist2020 a scris:

Ca să beneficiați de șomaj trebuie să fi lucrat minim 12 luni. Dacă până la 15 mai aveți această perioadă lucrată (minim 1 an - din care trebuie scăzută perioada în care veți fi trimis în șomaj tehnic de noul angajator, fiindcă această perioadă reprezintă o suspendare a contractului de muncă) , atunci puteți accepta reducerea duratei contractului de muncă, dacă nu, nu, fiindcă nu ați mai putea beneficia de șomaj.

Răspuns la discuția Conditii primire ajutor de somaj
Multumesc.

Cornel Vasile a scris:

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

Buna ziua,
Am contract de munca temporara pana n august,cei de la firma m au anuntat ca pot sa mi dea somaj tehnic pana pe 15 mai doar daca sunt de acord cu reducerea duratei contractului pana pe 15 mai.
Intrebarea mea este daca pot beneficia de somaj normal dupa ce mi se incheie perioada contractuala,daca sunt de acord cu modificarea contractuilui,mai pot beneficia de somaj normal dupa aceat somaj tehnic?
Multumesc.
Buna ziua,
Ies anticipat partial in 2019 si as vrea sa stiu daca penalizarea pe viata din actuala legea se aplica retroactiv.
Multumesc.
Răspuns la discuția Munca de noapte
Multumesc mult!
Am crezut ca s a modificat acest aspect in noul cod al muncii(2018)

Cornel Vasile a scris:

Art.115 C.mun.
.....
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Asadar, pe cale de interpretare, indiferent ca vorbim despre o activitate de 12 ore/zi sau 12 ore/noapte aceasta va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Discuție Munca de noapte
Buna ziua,
Dupa o tura de noapte de 12ore este obligatoriu imediat un repaus de 24 de ore?
Buna ziua,
As vrea sa stiu,va rog,ce repercursiuni are o absenta nemotivata la serviciu.Ma va afecta pe viitor la o eventuala angajare?