avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Activitate Horatiu Coldea

Activitate Horatiu Coldea

Dacă nu aveți autorizarea titularilor de drepturi, da.
Pe lână cele două, cel mai important este să obțineți autorizarea autorilor muzicii, direct de la aceștia prin utilizarea unui repertoriu retras din gestiunea colectivă extinsă a UCMR-ADA sau, dacă utilizați muzică din repertoriul organismului de gestiune colectivă, atunci prin licență neexclusivă obținută de la UCMR-ADA.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Directiva 2001/29/CE, prin considerentul 27, spune că ”Simpla furnizare a instalațiilor care permit sau care realizează comunicarea nu reprezintă comunicare în înțelesul prezentei directive.” iar acest fapt a fost sustinut in nenumarate randuri si de CJUE in jurisprudenta sa constanta. Astfel, prevederea din metodologie (atentie, nu se prevede asa ceva in lege) incalca prevederile europene.
In privinta comunicarii efective a operelor muzicale, nu trebuie dovedit (o spune tot CJUE, incepand cu hotararea in cauza SGAE) ca s-au comenunicat efectiv ci ca publicul ar fi putut beneficia de respectivele opere muzicale puse la dispozitie de utilizator. Spre exemplu, amplasarea de televizoare in camerele de hotel nu este considerata comunicare publica (este doar o furnizare a instalatiilor) insa conectarea acestor televizoare la un semnal radiodifuzat (antena, cablu, etc.) devine automat comunicare publica indiferent daca cei care au fost cazati in respectivele camere au utilizat televizorul sau nu. A nu se confunda cu situatia in care exista tv-ul, este racordat la cablu insa camera nu este ocupata - in acest caz nu mai e comunicare publica deoarece nu mai exista... publicul.
Abia acum am văzut comentariul d-voastră.
Depinde cine v-a chemat în judecată și pentru ce. Dacă este vorba despre UCMR-ADA, atunci va trebui să plătiți (sfatul meu e să vă înțelegeți amiabil cu ei) însă dacă este vorba despre UPFR, atunci nu aveți ce achita către ei deoarece nu utilizați fonograme ci opere audiovizuale, La CREDIDAM trebuie să achitați doar remunerația echitabilă pentru comunicarea publică a prestațiilor artistice în domeniul audiovizual (mare atenție, nu trebuie să achitați pentru comunicarea publică a fonogramelor !). Un alt organism la care ar fi trebuit (și trebuie) să achitați remunerații este DACIN-SARA (autorii operelor audiovizuale).
Pentru mai multe informații, dați-mi un mail.
Da, trebuie să aveți de la UCMR-ADA (opere muzicale, chiar dacă sunt numai cele din reclame), de la UPFAR-ARGOA (producătorii respectivelor transmisiuni sportive) și de la CREDIDAM însă doar pentru ”prestațiile artistice din operele audiovizuale”, nu și pentru fonograme (mare atenție aici, că vă vor cere pentru ambele și nu trebuie să achitați decât pentru una singură).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
In cazul utilizării televizorului, deși s-au solicitat și încasat foarte mulți ani remunerații pentru fonograme publicate în scop comercial pentru înregistrările audiovizuale, acest lucru a fost lămurit luna trecută, pe 18 noiembrie 2020, de către Curtea Europeană de Justiție.
Astfel, în hotărârea pronunțată în cazul C-147/19, CJUE a stabilit că ”remunerația echitabilă unică nu trebuie plătită de utilizator atunci când efectuează o comunicare publică a unei înregistrări audiovizuale care conține fixarea unei opere audiovizuale în care a fost încorporată o fonogramă sau o reproducere a acestei fonograme.”
Pe scurt, nu trebuie achitate remunerații echitabile către respectivul organism de gestiune colectivă, de genul celor pe care le-ați menționat, atunci când difuzați programe tv.
E drept că hotărârile CJUE sunt obligatorii doar instanțelor și nu puteți invoca hotărârea citată mai devreme în relația directă cu UPFR însă puteți contesta în instanță sumele solicitate sau puteți cere, prin asociația care vă reprezintă, negocierea unei noi metodologii care să țină cont de hotărârea CJUE.
Răspuns la discuția Licenta radio online non profit
UCMR-ADA pentru compozitori, CREDIDAM pentru artisti interpreti si executanti si UPFR pentru producatori.
Da, atata timp cat utilizati opere purtatoare de drepturi de autor sau conexe, trebuie sa achitati remuneratii catre titularii de drepturi ai acestor opere, in cazul d-voastra e vorba despre opere muzicale si fonograme.
Cineva a compus acele piese muzicale, cineva le-a interpretat si cineva le-a produs.
Muzica difuzata pe canalele tv difuzate in camere a fost compusa, interpretata si produsa de cineva. Acestia se numesc titulari de drepturi si, odata cu folosirea muncii lor, trebuie remunerati.
UPFR reprezinta producatorii, UCMR-ADA autorii iar CREDIDAM, artistii interpreti si executanti. Mai mult, avand in vedere ca difuzati opere audiovizuale, trebuie sa achitati remuneratii si catre UPFAR-ARGOA.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Muzica difuzata pe canalele tv difuzate in camere a fost compusa, interpretata si produsa de cineva. Acestia se numesc titulari de drepturi si, odata cu folosirea muncii lor, trebuie remunerati.
UPFR reprezinta producatorii, UCMR-ADA autorii iar CREDIDAM, artistii interpreti si executanti. Mai mult, avand in vedere ca difuzati opere audiovizuale, trebuie sa achitati remuneratii si catre UPFAR-ARGOA.

RaresPilat a scris:

Buna ziua, sunt proprietarul unei agropensiuni in Mărginimea Sibiului si tocmai am fost contactat de către un reprezentant upfr, pt. Licențierea distribuirii de muzica ambientala in incinta pensiunii! Menționez ca am 4 televizoare in cele 4 dormitoare pt. cazare si nu am alte surse de difuzare a muzicii sau alte programe in spațiile comune! Ma întreb in aceasta situație trebuie sa plătesc aceste sume care sunt destul de mari ( 250 lei/luna)?!

Buna ziua.
In Romania nu exista posibilitatea de a folosi ”royalty free music” fara plata catre organismele de gestiune colectiva.
Puteti, totusi, sa achitati direct remuneratii catre titularii de drepturi a caror muzica o folositi.


alertinstal a scris:

Buna ziua!
As dori sa stiu si eu daca pot furniza muzica copyright free in salonul meu prin intermediul unui musicplayer fara a fi nevoita sa platesc taxe catre upfr, ucmr si altele....?
Multumesc !