avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Activitate ghepe

Activitate ghepe

Un proaspat pensionar sau cine stie sigur valoarea indicelui de corectie in acest an. S-a estimat a fi 1.41 . Se aplica aceasta valoare sau tot 1.20 ca anul trecut.
Va multumesc anticipat !
Răspuns la discuția acordare stagiu potential
Faceti cont la CNPP si solicitati stagiile anuale dupa 04.2001 astfel veti vedea cate puncte ati realizat din 2001 incoace. Aceste puncte se impart la 420 (35 ani stagiu inmultit cu 12 luni/an=420) si aflati punctajul mediu care apoi acesta se inmulteste cu valoarea punctului de pensie 1265 lei. Perioada anterioara 2001 calculati lunar punctajul prin impartirea brutului realizat la salariul mediu brut pe tara din perioada aceea publicat de INS.
In mare 7200 brutul dumneavoastra/5200 brutul mediu pe tara=1.4
1.4*1265=1771 mai departe 1771 *1.15% indice de corectie=265 lei 1771+265=1936 pensia d-voastra
Punctajul creste cu 50% pentru anii lucrati in grupa1 si 25% in grupa2. Va garantez o pensie de 2.500 lei
Sunt pensionar invaliditate gradul 3 din aprilie 2018 cand aveam 48 ani.
Am realizat stagiul complet de cotizare avand 27 ani lucrati, spor de grupa 1 = 5 ani si 6 luni, 1 an si 2 luni medicale, 1 an si 4 luni armata; TOTAL 35 ani si 10 zile. Daca primesc acum gradul 2 de invaliditate pot sa beneficiez de stagiu potential de 8 ani ca diferenta intre anii lucrati si stagiul complet de 35 ani sau se considera ca am realizat stagiul in conditiile adaugarii perioadelor asimilate si sporului mentionate mai sus. Va multumesc anticipat !
unde se specifica in legea 263 sau HG 257 faptul ca stagiile nevalorificate la stabilirea pensiei de invaliditate se iau in calcul doar la trecerea la pensia pentru limita de varsta ? va multumesc !
Am fost declarat inapt pentru postul actual de electrician si in conformitate cu art.64 din Codul muncii : angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate,
compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Am fost trimis din nou la examinare medicina muncii si am primit calificativul apt conditionat (fara lucru la inaltime) in fisa de aptitudine valabila 1 an pentru postul de inginer.
Ulterior mi-s-a propus trecerea temporara pe post de inginer cu 1/2 norma pana la termenul de revizuire a deciziei medicale asupra capacitatii de munca ( peste 1 an cu promisiune si dupa daca nu redobandesc capacitatea de munca ). Nu voi accepta trecerea pe un post superior doar pe o perioada temporara si doresc sa fie emisa decizia de concediere pentru incapacitate de munca cu plata salariilor compensatorii.
In viitor as dori sa ma inscriu la concursurile pentru posturi de inginer cu norma intreaga si va intreb daca in baza fisei de aptitudine care este valabila 1 an ma poate primi la concurs urmand daca voi fi admis sa solicit revizuirea medicala inaintea termenului stabilit prin cerere de ameliorare sa primesc redobandirea capacitatii de munca pentru a putea fi incadrat pe postul castigat prin concurs.
Mentionez ca d.p.d.v. medical aceasta societate cere la inscriere concurs ocupare post o adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte starea de sanatate. In cazul meu mai este nevoie de aceasta adeverinta avand avizul medicului de medicina muncii pe timp de 1 an ?
Ma poate primi la concurs urmand ca ulterior sa redobandesc capcitatea de munca pentru a nu pierde pensia in caz ca nu voi fi admis.
Va multumesc anticipat !
Răspuns la discuția Calcul pensie
Daca angajatorul nu imi elibereaza adeverinta cu veniturile brute pe motiv ca sunt trecute in carnet si includ sporurile permanente intr-un procent fix de 52% (spre exemplu in carnetul meu este trecut un salariu de baza 2000 si sub linie de fractie un salariu brut 3040 adica tarifarul indexat cu 52% ). Ce pot face daca primesc acest raspuns si nu imi elibereaza adeverinta ?
Va multumesc !
Răspuns la discuția Calcul pensie
Adeverinţele privind sporurile cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 se vor prezenta numai în situaţiile în care aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncă ( pag.59 HG 257/2011).
In cazul refuzului ce as putea face ? Mentionez ca pot dovedi cu fluturasi de salariu ca venitul total brut este si de doua ori mai mare fata de cel inregistrat in carnet in lunile de concediu in care am primit si prima de vacanta 100% .
In caz ca le-as primi mi-ar fi de folos sau cei de la CNPP care stabilesc drepturile de pensie folosesc doar informatiile din carnetul de munca in format electronic.
Discuție Calcul pensie
Imi poate elibera angajatorul o adeverinta cu veniturile lunare brute perioada 1990-200? In carnetul de munca venitul brut inregistrat este cu mult mai mic decat cel real datorita orelor sambata,duminica si sarbatori legale care au fost prinse cu un procent fix 26% .
sunt in concediu medical de 9 luni (infarct cu implant stent,cardiopatie ischemica cu disfunctie sistolica moderat-severa FEVS=35-40% ). Daca reiau activitatea nu as mai dori sa fac ture de noapte. Cunosc un caz similar in care medicul de la medicina muncii nu a interzis efectuarea serviciului de noapte. In fisa 143 din HG 355/2007 exista contraindicatie pt.boala cardiaca ischemica si HTA gradul 3 complicata. De la comisia medicala de expertiza sau de unde pot obtine aceasta restrictie ?
Va multumesc anticipat !
Răspuns la discuția pensie invaliditate
V-am spus ca am 401 puncte dupa 04.2001 conform evidentei primita de la CNPP deci in 16 ani punctajul ar fi 401: (16*12)=2.09 si cred ca ma incadrez si in perioada anterioara pentru care am obtinut ulterior in 2014 grupa 1 de munca si chiar daca nu se majoreaza punctajele cu 50% tot sunt f.aproape de 1.9 cum ati spus d-voastra. In caz ca as obtine gradul2 de invaliditate , pensia ar creste cu cca 110 lei ( stagiu potential de 7 ani =84*0.55=46 puncte : 420 (stagiu complet)=0.11 adica 110 lei in plus pe luna. Va rog sa-mi spuneti daca calculele sunt ok; mii de multumiri si multa sanatate !