avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Activitate PetrescuP

Activitate PetrescuP

Bună ziua,
Vă rog să mă ajutați cu clarificarea câtorva aspecte legislative privind efectuarea de gărzi de către medici specialiști angajați cu contract de muncă în spital municipal de stat:

1. Câte gărzi sunt obligatorii pe lună coform reglementărilor în vigoare?

2. Sunt situații, reglementări legislative în care medicul poate fi obligat legal să efectueze mai multe gărzi decât cele obligatorii?

3. Care sunt afecțiunile medicale care absolvă medicul să desfășoare gărzi?

4. Care sunt prevederile legislative care se referă la timpul de repaus după gărzi?

5. Care este durata unei gărzi conform legislației în vigoare?

6. Care este legislația referitoare la activitatea în ambulatoriu? Ea se poate desfășura concomitent cu activitatea de gardă a medicului?

Mulțumesc pentru sprijinul Dvs.


Cum poate fi abordată următoarea speță?

1) Chiriașii (persoane fizice) anunță pe mail proprietarul (PF) că au reziliat contractul de închiriere, au predat apartamentul și intenționează să trimită procesul-verbal de predare și cheile prin poștă.

Menționez: Proprietarul nu a fost prezent la predare, nu a semnat procesul-verbal. Chiriașii nu au plătit utilitățile.

Contractul prevede că „In ziua expirarii/rezilierii contractului chiriasii vor preda apartamentul proprietarului sau unui reprezentant autorizat al acestuia, in starea in care l-a primit, curat si fara deteriorari si cu obiectele, bunurile stipulate in procesul verbal de predare-primire, aflate in stare buna si in stare de functionare.“
și că
„În cazul intenției de reziliere a contractului de închiriere chiriașii trebuie să notifice printr-o notificare scrisă (și transmisă prin E-mail sau curierat) proprietarul despre planurile lor privind rezilierea contractului. Notificarea se va face cu cel puțin 60 de zile înainte de data propusă pentru rezilierea contractului.“

În accepțiunea mea contractul rămâne în vigoare cu toate obligațiile de plată aferente până la predarea lui cu P-V, proprietarului.

Este corectă abordarea mea?

2) În cazul în care chiriașii refuză să predea apartamentul personal proprietarului pe bază de P-V, care este procedura prin care proprietarul poate intra în apartament fie la data scadenței preavizului privind rezilierea, fie la finalul contractului?
Buna ziua,

doresc sa va intreb daca pe adeverinte, decizii incetare contract de munca etc. eliberate de o firma sau ONG se pune stampila organizatiei care elibereaza documentul.

Legislatia privind utilizarea/necesitatea stampilei este ambigua.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Multumesc pentru raspunsul Dvs. prompt. Inteleg ca se poate depune solicitarea si dupa o zi de la aducerea la cunostinta angajatorului a dorintei de incetare a CIM. Am inteles bine?
Buna ziua! As avea o intrebare:

La cat timp dupa aducerea la cunostinta angajatorului a dorintei de incetare a CIM se depune cererea de eliberare a documentelor ce atesta vechimea în muncă, relaţia de angajare sau stagiile de
cotizare:
1. decizia de încetare a raporturilor de muncă (a CIM) in original;
2. nota de lichidare;
3. adeverinţa de concedii medicale pentru ultimele 12 luni;
4. adeverinţa de venit pentru ultimele 12 luni;
5. adeverinţa de vechime în original,
6. copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana angajatului?

Mai trebuie solicitate si alte documente?
Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti care este clauza mai avantajoasa pentru cumparator:

1. Subsemnatul vânzător declar că NU renunț în mod expres și irevocabil la dreptul de ipotecă imobiliară legală pentru neplata diferenței de preț, prevăzut de art. 2.386 pct. 1 Cod civil și solicit înscrierea acestuia în cartea funciară, în favoarea mea. De asemenea, declar că mă oblig ca la solicitarea cumpărătorului, cel tarziu pana la XX să dau o declarație autentică de încasare integrală a restului de preţ (penalitati YY LEI pt fiecare zi de intarziere), dovada achitării în integralitate a prețului putând a se face și cu documentele bancare aferente, sens în care îl împuternicesc pe cumpărătorul din acest înscris în vederea obținerii acestuia.

2. Subsemnatele părţi contractante, convenim ca neîncasarea restului de preț până cel târziu la data de xx.xx.xxxx, termen ce va putea fi prelungit cu acordul nostru expres, atrage rezoluțiunea de plin drept a prezentului contract, fără vreo somaţie prealabilă ori punere în întârziere şi fără intervenţia instanţei de judecată, prezenta clauză rezolutorie nenotându-se în cartea funciară şi în consecință, revenindu-se la situaţia juridică anterioară încheierii actului, vânzătorul urmând a păstra sumele încasate în contul prețului.

Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mi s-a trimis un draft in care a ramas referirea la dreptul de trecere. S-a clarificat, - nu mai apare in versiunea actualizata. Vanzatorul nu este dezvoltator. Este vorba despre un apartament din anii `80. Persoana care vinde mai are inca un ap. Multumesc pentru raspunsurile prompte si detaliate.
Ok. Multumesc pentru sugestii. Inteleg ca „… renunt în mod expres la înscrierea în favoarea mea în cartea funciară ...“ inseamna renuntarea la inscrierea unei ipoteci in CF si acest lucru face ca declaratia notariala privind radierea ipotecii (cu termen si penalitati pt intarziere) sa nu fie necesara.
Multumesc pentru raspunsuri si clarificari.

Vanzatorul este persoana fizica. Am sa iau in considerare sugestia Dvs. de a stabili penalitati, suma Y pentru fiecare zi de intarziere privind declaratia notariala, precum si un termen de x zile pentru declaratia notariala necesara radierii ipotecii legale a vanzatorului.

In alta ordine de idei, prin „… renunt în mod expres la înscrierea în favoarea mea în cartea funciară a imobilului obiect al prezentului contract, a dreptului de ipotecă imobiliară legală pentru neplata restului de preț, drept prevăzut de art. 2.386 pct. 1 Cod civil“ se intelege ca vanzatorul NU doreste inscrierea unei ipoteci in CF?
Buna dimineata,
doresc sa cumpar un apartament si in draftul de contract vanzare-cumparare Notarul a pus urmatoarele fraze. Imi poate explica cineva mai pe intelesul oricui la ce se refera?:

1. Vanzator: „rest de preț (suma ramasa de platit dupa ce s-a dat avansul) în privința căruia nu renunț/renunț în mod expres la înscrierea în favoarea mea în cartea funciară a imobilului obiect al prezentului contract, a dreptului de ipotecă imobiliară legală pentru neplata restului de preț, drept prevăzut de art. 2.386 pct. 1 Cod civil“

2. „În cazul neexecutării obligației de plată integrală la scadență, cumpărătorul va fi de drept în întârziere fără vreo altă formalitate sau curgere a vreunui termen, prezentul contract constituind titlu executoriu la această dată, pentru întregul rest de preț, în conformitate cu prevederile art. 100 din Legea 36/1995“

3. Cumparator: „Totodată, declar că accept constituirea dreptului de trecere în condițiile prezentului contract.“

Multumesc anticipat.