avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Activitate RalS

Activitate RalS

Mulțumesc f mult! Din păcate am plătit mai puțin. E suficient să virez acum diferența cu specificatia "rectificare" sau se aplică ceva penalizări?
Buna ziua,
Daca am descoperit acum ca am completat gresit cheltuielile in declaratia unica cu veniturile realizate in anul 2020 se mai poate depune declaratie rectificativa chiar daca au fost achitate taxele aferente? (Doar impozitul in cazul asta, de contributii nu era cazul pt ca nu depaseam plafonul minim.)
Multumesc
Am înțeles, mulțumesc f mult!
Iar pt CAS, din câte am văzut, nu există această variantă de cotizație pe o perioadă mai mică de 12 luni, corect? Dacă am optat pt CAS, trebuie să cotizez 25% din salariul minim pe un an întreg, chiar dacă o parte din acel an eu practic am cotizat deja ca salariat.
Buna ziua,
Am o nelămurire legată de plata CASS pt un PFA în sistem real.
Până anul trecut am fost și salariată însă din septembrie 2021 am obținut venituri exclusiv din PFA. Veniturile au fost sub plafonul minim pt 2021 dar am optat să plătesc asigurarea de sănătate așa că am depus o rectificare în acest sens. Dacă am înțeles corect, conform ghidulul ANAF ar trebui să cotizez pt 8 luni (adică nrul de luni de la depunerea rectificării până la următorul termen de depunere, deci din 09.2021 până în 05.2022). Așadar în rectificare am bifat ca obțin venituri sub plafonul minim și optez pentru plata CASS, iar la sumă am trecut 1840 de lei (10% x 8 luni x salariu minim).
Acum însă, la depunerea declarației pe 2022, la secțiunea privind contribuția de sănătate datorată pe anul 2021 nu pot completa această sumă, pot alege baza de calcul doar de 6 sau 12 salarii minime.
Întrebarea este pot trece aici 6 luni (având în vedere că nu am depășit plafonul minim)? Și apoi ce am de achitat, 10% din venitul minim pe 6 luni sau pe acele 8 din estimare?
Multumesc.