avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Nelamurire plata optionala CASS pt PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Nelamurire plata optionala CASS pt PFA

Buna ziua,
Am o nelămurire legată de plata CASS pt un PFA în sistem real.
Până anul trecut am fost și salariată însă din septembrie 2021 am obținut venituri exclusiv din PFA. Veniturile au fost sub plafonul minim pt 2021 dar am optat să plătesc asigurarea de sănătate așa că am depus o rectificare în acest sens. Dacă am înțeles corect, conform ghidulul ANAF ar trebui să cotizez pt 8 luni (adică nrul de luni de la depunerea rectificării până la următorul termen de depunere, deci din 09.2021 până în 05.2022). Așadar în rectificare am bifat ca obțin venituri sub plafonul minim și optez pentru plata CASS, iar la sumă am trecut 1840 de lei (10% x 8 luni x salariu minim).
Acum însă, la depunerea declarației pe 2022, la secțiunea privind contribuția de sănătate datorată pe anul 2021 nu pot completa această sumă, pot alege baza de calcul doar de 6 sau 12 salarii minime.
Întrebarea este pot trece aici 6 luni (având în vedere că nu am depășit plafonul minim)? Și apoi ce am de achitat, 10% din venitul minim pe 6 luni sau pe acele 8 din estimare?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 17:33, 7 Aprilie 2022
Acum in DU la anul 2021 nu mai trebuie sa bifati la 1.3.2 CASS pt ca deja l-ati declarat anul trecut in estimarea de la CAP II . Doar pt an 2022 la CAPII - daca vreti sa fiti din nou asigurata puteti opta asa ca anul trecut , cu 6 salarii minime.
Am înțeles, mulțumesc f mult!
Iar pt CAS, din câte am văzut, nu există această variantă de cotizație pe o perioadă mai mică de 12 luni, corect? Dacă am optat pt CAS, trebuie să cotizez 25% din salariul minim pe un an întreg, chiar dacă o parte din acel an eu practic am cotizat deja ca salariat.
da asa e din pacate . Nu conteaza ca ati cotizat ca si salariat . Se va cumula mai multe puncte la punsia dvs .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia unica pentru venituri din chirii Maria Melania Maria Melania Buna seara, in anul 2021 am incasat, ca persoana fizica, venituri in valuta din chirii pentru cinci spatii inchiriate unor firme, iar valoarea cumulata a ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica dividende cateldestept cateldestept Declaratie unica dividende: Pentru dividendele distribuite si platite in 2022, care este termenul depunerii declaratiei unice? 25 mai sau 30 de zile de la data ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica rectificativa gina.lucia gina.lucia Va rog..putin ajutor... Am avut anul trecut in declaratia unica Cap1- venituri realizate in sistem real 2017 si Cap2- venituri estimate in sistem real 2018 + ... (vezi toată discuția)