avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Activitate Av. Marian Bîrlădeanu

Activitate Av. Marian Bîrlădeanu

Răspuns la discuția Pensie alimentară
Bună seara! Puteți solicita instanței de judecată obligarea soțului dvs. la plata pensiei de întreținere până la soluționarea divorțului pe calea ordonanței președințiale.
Dacă nu vă descurcați, scrieți-mi în privat și vă trimit model.

Numai bine!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e procedură penală, dar ajută. Pentru a dormi liniștit, soluția este, așa cum a spus și doamna avocat, să meargă la notar să-și retragă declarația(în această situație nu va mai fi pedepsit, nu?). Sau, după dvs., să îl avertizeze pe notar că a mințit și să aștepte să i se întocmescă dosar penal și abia atunci să-și retragă declarația mincinoasă?
Răspuns la discuția Acum imi place acest cantec:
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
[ link extern ]

HELENE SEGARA - ENCORE UNE FOIS
Răspuns la discuția Rea credință/ intenție
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur că există lege. Probabil veți fi acționat în judecată pentru îndeplinirea defectuoasă a mandatului. În cazul dvs., întrucât aveți un contract de management, se aplică regulile de drept comun privind mandatul.
Noul cod civil:
Art. 2018: Diligenţa mandatarului
(1)Dacă mandatul este cu titlu oneros, mandatarul este ţinut să execute mandatul cu diligenţa unui bun proprietar. Dacă însă mandatul este cu titlu gratuit, mandatarul este obligat să îl îndeplinească cu diligenţa pe care o manifestă în propriile afaceri.
(2)Mandatarul este obligat să îl înştiinţeze pe mandant despre împrejurările care au apărut ulterior încheierii mandatului şi care pot determina revocarea sau modificarea acestuia.
Art. 2019: Obligaţia de a da socoteală
(1)Orice mandatar este ţinut să dea socoteală despre gestiunea sa şi să remită mandantului tot ceea ce a primit în temeiul împuternicirii sale, chiar dacă ceea ce a primit nu ar fi fost datorat mandantului.

În concluzie, va trebui să dovediți că nu aveți nicio culpă în producerea prejudiciului, că nu există legătură de cauzalitate între ceea ce ați întreprins în calitatea pe care ați avut-o și daună și că din cauze imputabile mandantului(societății care nu v-a pus la dispoziție toate documentele), s-a ajuns în situația descrisă de dumneavoastră.
Răspuns la discuția Bună seara - dosar penal
Depinde de infracțiunea pentru care sunteți cercetat, de circumstanțe, etc. Oferiți mai multe detalii pentru a putea obține un răspuns cât de cât pertinent. Cât despre durata procesului penal, nu cred că veți afla răspunsul pe forum.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CODUL PENAL - Art. 273: Mărturia mincinoasă
(1)Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2)Mărturia mincinoasă săvârşită:
a)de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecţie a martorilor;
b)de un investigator sub acoperire;
c)de o persoană care întocmeşte un raport de expertiză ori de un interpret;
d)în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoarea de 10 ani sau mai mare
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3)Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
Răspuns la discuția Contract intretinere
Mama dumneavoastră poate introduce acțiune în rezoluțiunea contractului de întreținere în cazul în care intreținătorul(sora dumneavoastră) nu a prestat intreținere (va trebui să dovedească cu martori, înscrisuri, alte mijloace de proba) iar în cazul în care acțiunea va fi admisă, sora dumneavoastra nu va obține restituirea prestatiilor deja executate.

In acest sens , Noul cod civil
Art. 2263: Încetarea contractului de întreţinere
(1)Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.
(2)Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
(3)În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile art. 1.552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(4)Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
(5)În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.

Din câte cunosc eu, art. 6 din Legea 26/1990 are în acest moment un alt conținut(nu se mai face referire la nicio cale de atac). Căutați forma actualizata(2014) a Legii 26; poate vă ajută. Se aplică art. 60 din Legea 31, așa cum a precizat colegul.
Răspuns la discuția pensie alimentara
AVLIL a scris:

Dreptul la pensie s-a prescris, cu exceptia ultimilor 3 ani. Daca fiul dv. are deja 21 de ani impliniti, atunci s-a prescris toata pensia lui pana azi, daca cererea noua nu mentioneaza ceva de pensia din urma (si nu ar trebui sa mentioneze).

Din momentul pronuntarii instantei de fond datorati copilului pensia precizata in sentinta, anume 100 de euro lunar; daca dovediti ca ati trimis bani, ok, altfel trebuie sa-i dati rapid din urma ca sa scapati de partea penala.

Completez ;a ceea ce au spus colegii ca limita maxima de varsta e 26 de ani si nu 25, asa era si dupa legea veche care se corobora cu niste prevederi din legea pensiilor si avea la baza o hotarare a Tribunalului Suprem, asa e si azi cand e in mod expres aratata varsta in lege.
De asemenea, instanta care a decis suma de 100 de lei nu putea stabili aceasta pensie decat de la data introducerii actiunii de fiul dv. (in cazul ca nu ati fost pusa in intarziere prin executor inainte, slabe sanse), asa incat prescriptia nu mai avea niciun cuvant a spune instantei.


De acord. =D>

Noul cod civil :
art. 499 alin 3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Fizica.
persoană fizică autorizată = persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă;