avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

fiiul meu in varsta de 21 ani a facut plangere penala la politie pentru neplata pensiei alimentare di 1994 pana martie 2012. In ianuarie acestui an m-a dat in judecata pentru pensie alimentara intrucat este la facultate si asta am inteles intrebarea mea este eu de cand trebuie sa-i platesc pensie alimentara din 1994 sau din ianuarie decand a deschis actiunea mentionez ca decand a terminat liceul a stat acasa pana anul trecut in septembrie cand sa inscris la facultate. va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:56, 3 Octombrie 2012
Intrebarea mea este: daca ati mai fost obligat anterior la plata unei pensii de intretinere pentru copil, ceea ce e foarte probabil. Daca nu ati mai fost obligat, atunci va trebui sa platiti aceasta pensie de la data introducerii actiunii, adica din ianuarie, pana cand copilul dvs. isi va termina studiile, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
Cabinet de avocat Frîncu Oana Miruna, Avocat
Poate solicita pensie de intretinere de la data introducerii actiunii (caz civil) pana la terminarea studiilor dar doar pana la varsta de 25 de ani.
Insa, daca e vorba de plangere penala pentru abandon de familie, atunci e mai grav; va trebui sa platiti pensie , altfel veti fi condamnat la pedeapsa cu inchisoare( cu executare efectiva - asta e practica).
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
De principiu trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
- exista o obligatie legala de intretinere a minorului sau majorului cel mult pana la implinirea varstei de 26 ani in cazul in care se afla in continuarea studiilor; intr-o interpretare stricta, pensia nu ar fi datorata dupa absolvirea liceului si pana la momentul inscrierii intr-o forma de invatamant superior;
- daca exista o sentinta judecatoreasca anterioara momentului 2012 - cand a fost introdusa actiunea de catre fiul dvs. - prin care instanta a stabilit o pensie alimentara, atunci aveti obligatia platii acesteia in conditiile mentionate in sentinta;
- daca nu exista o asemenea sentinta si pensia alimentara este solicitata acum, in martie 2012, pe cale de actiune in instanta, instanta de judecata va stabili conditiile acordarii - totusi, instanta va fi tinuta sa observe termenul general de prescriptie - cel mult trei ani in urma de la data actiunii.
Pentru a fi indeplinite conditiile laturii obiective ale infractiunii de abandon de familie este necesar ca neplata pensiei de intretinere sa fi fost datorata relei-credinte, adica ca dvs sa fi avut venituri si sa nu va fi achitat aceasta obligatie stabilita prin lege in sarcina parintelui.
d-na miruna eu nu sunt lamurita eu am fost obligata dupa divort in 1994 sa platesc pensie alimentara 9000 lei pana la majoratul copilului eu am inceput in 1994 sa platesc dar taicasau nu ridica bani a zis ca nu are nevoie de bani mei si m-a amenintat ca ma omoara daca ma apropi de copil.Tatal copilului i-a spus ca eu sunt moarta. Acum doi ani am reusit sa i-au legatura cu copilul pe facebook i-am esplicat situatia de atunci chiar si taicasau s-a aratat mai maleabil dar a fost doar interesul. eu am inceput sa ajut copilul cu bani a fost la mine in italia a stat 6 luni eu am fost in romania de 2 ori in doua cuvinte intr-un an am cheltuit cu copilul aproape 5000 euro dar am avut discutii cu tatal lui si a influentat copilul impotriva mea. Copilu are acum 21 ani este la facultate de 1 an si anul acesta m-a dat in judecata pentru pensie de intretinere in ianuarie s-a stabilit 100 de euro din ianuarie si pana la 26 ani dar eu am facut recurs cxare s-a respins in septembrie. Acum am primit o scrisoare de la politie facuta de fiiul meu o p,langere penala pentru abandon de familie si ca vrea bani din 1994 si pana martie anul acesta 16.900 lei, Intrebarea mea este mai are dreptul la bani din 1994? si ce poate sa faca din punct de vedere legal? eu pot sa demonstrez ca i-am trimis bani si ce i-am cumparat sistem audio si calculator si ca i-am trimis bani. Pe 25.10.2012 am audienta la postul de politie unde a facut plangerea. Va multumesc

Alte discuții în legătură

Pot sa mai obtin pensia de intretinere din urma? Sandra_cristina Sandra_cristina buna ziua! am si eu o nelamurire....mama mea in data de 13.09.1990 l-a dat pe tatal meu in judecata pentru stabilirea paternitatii , plata pensiei alimentare , ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentare neplatita deloc smn smn Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare, si anume: cu data de 5 noiembrie 2005 fostul sot trebuia sa-mi plateasca pensie alimentara pentru fiica mea ... (vezi toată discuția)