avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Rea credință/ intenție
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Rea credință/ intenție

Vă rog să mă ajutați În următoarea speță.
Am semnat un contract de management cu o fermă în vederea conducerii unei ferme de animale.
La angajare firma nu mi-a pus la dispoziție nici un document care să specifice starea reală a fermei deși era specificat în contractul de management. De asemenea nu mi-a pus la dispoziție nici un proces verbal de predare primire sau un inventar real al bunurilor materiale.
După angajare am aflat că ferma era nefuncțională și are un istoric bogat în ceea ce privește incidente suspecte soldate cu mortalității însemnate.
În cele din urmă și eu m-am confruntat cu astfel de incidente, trei la număr, ultimul incident soldându-se cu mortalități. Deși am anunțat conducerea de suspiciunea de a fi sabotat aceasta m-a numit pe mine direct responsabil dat fiind contractul semnat. În plus îmi impută achitarea totală a pagubei.
În această situație se poate acuza firma de rea credință prin premeditarea angajării mele știind că ferma este nefuncțională și cu incidente soldate cu mortalității însemnate?
Există vreo lege în acest sens?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 07:57, 24 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur că există lege. Probabil veți fi acționat în judecată pentru îndeplinirea defectuoasă a mandatului. În cazul dvs., întrucât aveți un contract de management, se aplică regulile de drept comun privind mandatul.
Noul cod civil:
Art. 2018: Diligenţa mandatarului
(1)Dacă mandatul este cu titlu oneros, mandatarul este ţinut să execute mandatul cu diligenţa unui bun proprietar. Dacă însă mandatul este cu titlu gratuit, mandatarul este obligat să îl îndeplinească cu diligenţa pe care o manifestă în propriile afaceri.
(2)Mandatarul este obligat să îl înştiinţeze pe mandant despre împrejurările care au apărut ulterior încheierii mandatului şi care pot determina revocarea sau modificarea acestuia.
Art. 2019: Obligaţia de a da socoteală
(1)Orice mandatar este ţinut să dea socoteală despre gestiunea sa şi să remită mandantului tot ceea ce a primit în temeiul împuternicirii sale, chiar dacă ceea ce a primit nu ar fi fost datorat mandantului.

În concluzie, va trebui să dovediți că nu aveți nicio culpă în producerea prejudiciului, că nu există legătură de cauzalitate între ceea ce ați întreprins în calitatea pe care ați avut-o și daună și că din cauze imputabile mandantului(societății care nu v-a pus la dispoziție toate documentele), s-a ajuns în situația descrisă de dumneavoastră.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde daca aveti sau nu vreo culpa.
Dacă nu aveți vina nu aveti de ce sa răspundeți.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inreg. contract de mandat Badger Badger Buna ziua, In calitate de Mandant trebuie sa depun vre-o declaratie la finante (020, 070) sau sa inregistrez contractul de mandat la finante, sau taoate ... (vezi toată discuția)
Model contract mirela07 mirela07 Buna seara! Ma poate ajuta cineva cu un model de contract de colaboare intre doua societati prin care sa se stabiliasca conditiile ce vor fi indeplinire de ... (vezi toată discuția)
Poate refuza persoana împuternicită să facă ce scrie în procură? Filia Filia Bună ziua am o întrebare. Eu i-am dat fratelui meu procura pt. succesiune și pt. vânzare casă, după moartea mamei. Eu locuiesc in Germania, el în ... (vezi toată discuția)