avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Activitate anatab

Activitate anatab

Vă mulțumesc din suflet!

gi-jane2 a scris:

Cei de la bancă ne-au chemat iar la sediu joi, după ce au subliniat iar că "e groasă" și trebuie să dăm banii înapoi.

o fi groasa, dar pt ei... le e ca vine vreun mostenitor sa le ceara banii.
cheltuiti sau nu, daca tot i-a scos fratele si a mai inchis si contul, ar fi stupid sa va imprumutati sa ii depuneti in banca.. (chiar in contul cui daca l-ati inchis?), ca apoi sa dezbateti succesiunea, sa platiti taxe si pt ei, ca sa ii luati inapoi.
nu le mai raspundeti si ati rezolvat problema.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă mulțumesc din suflet

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Va faceti prea multe probleme ,nu este vorba despre o fapta de natura penala,banca nu are ce demers juridic sa initieze etc.Practic au facut o greseala si acum vor sa se acopere in ipoteza in care ar avea loc discutii intre mostenitori ..

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă mulțumesc mult pentru răspunsuri.
Banca nu a plătit nimic din banii ei. Banii nu aparțineau băncii, ci erau banii de pensie ai tatălui meu. Contul respectiv era utilizat exclusiv pentru pensie. Fratele meu nu a avut procură. Tata a fost în putere și a gestionat singur situația financiară. A făcut însă un infarct, a intrat în comă și s-a stins într-o săptămână.

În "Drept civil. Succesiunile", am găsit următoarele paragrafe, care cred că se aplică acestui caz:

"Tot astfel, potrivit art. 120 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
publice, sumele neîncasate de către pensionarul decedat se vor plăti: soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor, iar în lipsa acestora celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
O primă concluzie care se poate trage din aceste dispoziţii legale este aceea că soţul
supravieţuitor, copiii şi părinţii defunctului culeg drepturile succesorale menţionate într-o altă ordine decât cea consacrată în Codul civil.
O a doua concluzie este aceea că aceste categorii de moştenitori culeg acele drepturi succesorale independent de acceptarea moştenirii defunctului şi nu trebuie să prezinte nici certificatul de moştenitor pentru a-şi dovedi calitatea de moştenitor.
Aşadar, aceste reglementări constituie nişte reguli speciale, derogatorii de la dreptul
comun, constituind o excepţie de la caracterul unitar al transmisiunii succesorale. "
"

raluk0207 a scris:

Art. 1341 Cod civil
(1) Cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire.

Banca a eliberat fratelui suma, in conditiile in care acesta nu era indreptatit sa o ridice.
Trebuie sa faceti dovada ca la momentul respectiv, fratele a prezentat certificatul de deces al tatalui si cu toate acestea banca i-a eliberat suma si a inchis contul, fara sa fi solicitat certificatul de mostenitor.
O procura a avut cu certitudine fratele dvs. Altfel, daca acel cont era al tatalui, fratele nu ar fi putut sa il inchida.


2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici măcar nu i-am împărțit, i-am dat mamei, pt toate cheltuielile.
Mie mi se pare totul ireal. De ce nu a fost anunțat fratele meu că nu pot fi retrași până dezbatem succesiunea? A fost acolo cu certificatul de deces, pe baza lui a retras banii și închis contul.
Normal că, știind că e contul închis, suma respectivă nu a fost trecută în succesiune

gi-jane2 a scris:

e, si daca nu ii duceti inapoi, nu are ce sa va faca. i-ati impartit frateste si aia e.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În baza cărei legi, vă rog?

mitabiciclista a scris:

Este legal ce cere banca.E ilegal ce ati facut.Trebuia facuta succesiunea apoi retrasi banii.

A anunțat decesul când a închis contul, a fost acolo cu certificatul de deces. Nu a fost mandatar/ împuternicit pe contul respectiv. De asemeni, și cei de la Casa de pensii au fost anunțați de deces, când s-a luat ajutorul de înmormântare. Ei ne-au sfătuit să retragem banii, înainte să îi ia banca.
Îmi puteți spune, vă rog, în baza cărei legi au dreptul să ceară acești bani și cum ar trebui noi să acționăm?

raluk0207 a scris:

Da, este legal.
Ce a facut fratele dvs este ilegal. Mandatul inceteaza la decesul persoanei. Practic imputernicirea fratelui incetase cu 2 zile inainte, cand a decedat tata, pe 17 martie.
Ar fi trebuit ca fratele dvs sa fie de buna credinta si sa anunte decesul la banca, sa dezbateti succesiunea, banii sa fie inclusi la masa succesorala, sa fie mentionati in certificatul de mostenitor si ulterior sa fie impartiti intre dvs.

Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat

Bună ziua. Recurg iar la ajutorul dvs. Tata a decedat în data de 17 martie. Banii de pensie (aproximativ 3000 de lei) i-au fost virați în data de 14 martie. Tata mai avea în cont, din lunile precedente, cam 2000 de lei. Pe data de 19 martie, fratele meu a fost la bancă, a retras cei 5000 de lei, pe care i-a dat mamei, și a închis contul.
Acum, fratele meu a fost chemat de la bancă și i s-a spus că trebuie să venim cu certificatul de moștenitor și să restituim cei 5000 de lei. Menționez că tata nu a avut credit, era pur și simplu contul în care primea pensia.
Cei de la bancă ne-au chemat iar la sediu joi, după ce au subliniat iar că "e groasă" și trebuie să dăm banii înapoi.
E legal? Ce ar trebui noi să facem? Banii au fost folosiți pe înmormântare și pomeni, nu îi mai avem.
Vă mulțumesc mult
Mulțumesc mult

Antoanela Geaman a scris:

E indicat sa consultati un avocat care sa va redacteze contractul pentru a evita orice problema.impozitul trebuie achitat la zi pt.certificatul fiscal.apoi autentificați la notar


raluk0207 a scris:

Nu are cu ce sa va ajute avocatul.
Vânzările pentru bunuri imobile se încheie obligatoriu in formă autentică, iar actele pentru care legea prevede forma autentică pentru valabilitatea lor, se redactează numai de notar.
Consultația juridică și redactarea contractului sunt incluse in taxele notariale.
În plus, obținerea extrasului de carte funciară pentru autentificare și intabularea nu pot fi făcute decât de notar. Deci, din nou, avocatul nu are cu ce sa va ajute.
Probleme nu au de ce să fie, daca sunteti cu actele in regula, iar impozit platiti doar daca pretul depășește 450.000 lei.
Primii pasi de urmat sunt întocmirea documentației cadastrale si intabularea certificatului de moștenitor.


Vă mulțumesc din suflet. Apreciez mult faptul că v-ați rupt din timp să îmi răspundeți. Numai bine vă doresc.
Bună seara. Împreună cu fratele meu am moștenit un teren agricol pe care dorim să îl vindem. Avem deja o ofertă pt el. Îmi puteți spune, vă rog, care sunt pașii de urmat, care e impozitul datorat și dacă avem nevoie de un avocat sau sunt suficiente serviciile unui notar? Vă mulțumesc.