avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Activitate felicia23

Activitate felicia23

Lucrez in cadrul resurselor umane si in luna octombrie in data de 25 am incetat un contract de munca cu art. 56 alin. 1 lit. c- Legea 53/2003, deoarece in data de 25 persoana X, la care I-am incetat contractual a implinit varsta legala de pensionare si a avut un stagiu de cotizare de 35 ani, in data de 24 I-am inmanat decizia pentru care a semnat de luare la cunostinta. Azi mi-a depus o contestatie a deciziei in baza art. 56 alin. 2 a Legii 53/2003 republicata, in care imi scrie ca ar mai fi avut dreptul la 5 zile lucratoare. Va rog sa-mi dati un raspuns argumentat pe articole de lege. Va multumesc.
Răspuns la discuția Norme metodologice
Au aparut Normele metodologice a aplicare a Legii 285/2010 in MF din 19 ianuarie 2011 si anume Ordonanta 77 din 14 ianuarie 2011 a Ministerului de Finante Publice. Se poate da cautare pe Google sau se poate scoate de pe Legis(daca il aveti instalat)
Concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani se considera vechime in invatamant doar daca in aceasta perioada aveti catedra rezervata, dumneavoastra ca si suplinitor ar fi trebuit sa cereti de la ISJ un post incepand cu data de 1 sept. 2001, iar in data de 2 sept. sa va depuneti tot la ISJ cerere de CIC ( asta se practica in invatamant, cel putin in unele judete). Contractul dumneavoastra de munca fiind incetat in data de 31.08.2001 cele patru luni de CIC nu sunt cu rezervarea catedrei deci cele 4 luni de concediu nu constitue vechime in invatamant, dumneavoastra veti beneficia de sporul de fidelitate incepand cu data de 01.01.2012, mai precis nu veti fi penalizata cu 15% din incadrare (sporul de fidelitate este inclus in salariul de incadrare)
Conform Legii 330/2009 in urma reincadrarii dumneavoastra functia pe care o veti avea incepand cu data de 01.01.2010 va fi profesor in invatamantul prescolar, dar salariul dumneavoastra va fi la nivelul salariului avut in luna decembrie 2009 deoarece in 2010 nu se aplica inca salarizarea pe baza de coeficienti si toate salariile vor fi inghetate la nivelui salariilor din dec. 2009
Răspuns la discuția drepturile invatamantul
Sunt foarte multe neconcordante intre legile din invatamant (Legea 128/1997 si Legea 84 /1995) si Codul muncii ( Legea 53/2003), pe decizia dumneavostra de numire pe postul respectiv, data de Inspectoratul Scolar Judetean, scrie ca sunteti incadrata pe postul respectiv pe o perioada de 1 an de zile ( 1 septembrie 2007 - 31 august 2008) sau pana la intoarcerea titularului, deci titularul postului, a carui contract de munca a fost suspendat din diverse motive se poate intoarce la catedra oricand si dumneavoastra ramaneti fara loc de munca. Revenirea titularului la catedra nu va anuleaza concediul de odihna deoarece aveti dreptul la 6.5 zile calendaristice inmultite cu numarul lunilor integral lucrate.
Răspuns la discuția neplata salariului
va multumesc pentru raspuns si pentru promptitudinea cu care ne-ati raspuns. Am citit undeva ca ITM nu ne poate ajuta cu recuperarea banilor, ei pot doar constata doar neplata salariului. Cred ca ne incadram in cei trei ani doarece perioada lucrata a fost de 17 iunie 2005 - 15 martie 2008, o alta intrebare pe care o am este : sporul de vechime care se acorda salariatilor si care este prevazut in CCMN poate fi inclus in salariul minim pe economie sau trebuie acordat separat, in contractul individual de munca a sotului nu este prevazut un astfel de spor desi are peste 20 de ani vechime in munca.
Sotul meu a fost angajat la o firma de transporturi internationale, in cei trei ani in care a lucrat acolo nu a primit niciodata salariul, desi era prevazut in contractul de munca salariul minim pe economie (310 lei la acea vreme) si nici nu a semnat vreun sata de plata, din diurna de deplasare i-au fost retinuti mereu bani cu titlu de daune (imaginare) aduse firmei, dar neexistand o decizie scrisa in acest sens, ori o hotarare judecatoreasca sau vreun acord scris din partea sotului meu. Intrebarea mea este ce trebuie sa facem ca sotul meu sa-si recupereze macar salariile restante si ce sanse avem daca dam firma in judecata? Cum demonstram ca semnaturile de pe statele de plata ( daca exista semnaturi) ca sunt false? Il rog pe elis, a carui raspunsuri le urmarim mereu si sunt foarte complete si intotdeauna la subiect, sa ne dea un raspuns cat mai urgent. Multumim.