avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile invatamantul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile invatamantul

Pe scurt : am nevoie de parerile dvs. si de o indrumare

Am ales invatamantul doar pentru 2 ani, cat sa pot sustine exam de DEF. Am sustinut inspectia plus cursuri aferente. Acum, cu 2 luni inainte de incheierea cursurilor, persoana pe al carui loc sunt si care trebuie sa ramana in concediu crestere copil pana la 31 august, s-a razgandit brusc si vrea sa revina in ultimele 3-4 saptamani de scoala.

In acest context am inteles ca nu-mi mai pot sustine exam de DEF anul acesta: nu am gasit niciun post pentru o perioada atat de scurta si asta inseamna ca voi fi nevoita sa imi dau exam anul urmator.

In aceasta situatie, as vrea sa stiu ce pot face pentru a continua in scoala? Ma intreb daca este o solutie legala la aceasta dilema, pentru ca de una de bun simt nici nu se pune problema.

Sunt pusa intr-o sitiatie limita pentru ca in ultimii 2 ani reusit cu eforturi foarte mari sa imi fac un program pentru a sustine doua joburi si asta a insemnat munca foarte multa, fara niciun weekend liber si fara vacante. Inca 1 an in acelasi ritm nu cred ca mai pot sustine.

Cu siguranta daca as fi stiut in momentul alegerii postului ca respectiva se va razgandi, as fi ales o alta scoala. Dar din pacate asta este sistemul nostru bolnav... nepus la punct unde se merge pe "am chef sa revin la scoala si nu conteaza ca ii fac praf unui om munca din ultimul an".

Recent am aflat ca de fapt concediul ei este pana la 20 august si totusi inspectoratul l-a scos la concurs ca fiind valabil pana la data de 31 august. Nu este viciat contractul in aceasta situatie?

IN plus as vrea sa sa va spun ca eu sunt oficial in concediu incepand cu data de 1 iulie pana pe data de 31 august. Inspectorul general mi-a spus ca asta este ok pt ca este dreptul meu si merge ca vechime pentru cei 2 ani necesari. Dar este posibil ca eu sa raman "in functie" desi sunt in concediu , iar ea sa revina ca titular? Revenirea ei nu-mi anuleaza totusi concediul meu?

Si este vreo probleme daca in teorie ea are concediu pana pe 20 august, iar eu am concediu pana la 31 august cand de fapt expira contractul meu?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:26, 30 Aprilie 2008
Ca regula generalǎ, contractul individual de muncă pe durată determinată, încetează de plin drept la expirarea termenului. Inainte de expirarea termenului nu poate înceta decât în cazul culpei grave a salariatului, în cazul desfiinţării postului ca urmare a reorganizării, prin acordul părţilor sau în cazul în care contractul individual de muncă este încheiat pentru a înlocui un salariat al cărui contract este suspendat, durata contractului va expira la momentul încetării motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de muncă al salariatului titular. (art. 82 alin. 2 din Codul muncii). Cum totuşi aveti încheiat un contract pentru un termen prestabilit (31 august), nerespectarea de către angajator a dispoziţiilor speciale privind încetarea contractului individual de muncă la expirarea termenului, dă dreptul salariatului la despăgubiri, în valoare cel puţin egală cu salariile pe care le-ar fi primit până la expirarea termenului contractului. Totodatǎ indiferent de motivele încetării contractului individual de muncă şi de durata care a trecut de la încheierea contractului de muncă până în momentul încetării acestuia, salariatul a prestat muncă şi, proporţional cu perioada lucrată, a câştigat dreptul la concediu de odihnă. Având în vedere regula, necesitatea şi obligaţia efectuării concediului în natură, compensarea lui în bani este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă (art.141 alin.4), sau când, din motive obiective nu a putut fi efectuat (art.144). Ca atare indiferent de situatie, porproyional cu timpul lucrat aveti dreptul la indemnizatie de concediu de odihnǎ
va multumesc foarte mult pt. amabilitatea de a-mi raspunde
Sunt foarte multe neconcordante intre legile din invatamant (Legea 128/1997 si Legea 84 /1995) si Codul muncii ( Legea 53/2003), pe decizia dumneavostra de numire pe postul respectiv, data de Inspectoratul Scolar Judetean, scrie ca sunteti incadrata pe postul respectiv pe o perioada de 1 an de zile ( 1 septembrie 2007 - 31 august 2008) sau pana la intoarcerea titularului, deci titularul postului, a carui contract de munca a fost suspendat din diverse motive se poate intoarce la catedra oricand si dumneavoastra ramaneti fara loc de munca. Revenirea titularului la catedra nu va anuleaza concediul de odihna deoarece aveti dreptul la 6.5 zile calendaristice inmultite cu numarul lunilor integral lucrate.
cealalta mare dilema a mea este alta: am negociat cu persoana respectiva si a decis ca se va intoarce din concediul de crestere copil la data de 20 august (data pana la care avea intocmita cererea de concediu).

Inspectoratul, dintr-o dorinta acuta de "rotunjire" , a dat postul ca fiind liber pana la data de 31 august si nicidecum pana la 20 august. In aceste conditii eu raman cu o gaura in cartea de munca de 10-11 zile.

mentionez ca si eu am intocmit cererea de concediu de odihna pana la 31 august.

Ce pot sa fac pt. a nu avea acel gol in cartea de munca? Sa imi mut cartea la o alta companie pt. care lucrez in colaborare? Nu dureaza procedurile de mutare cam mult?

Ce solutii imi dati pt. aceste 10-11 zile?
Nu ramaneti cu nicio gaura in cartea de munca, contractul dvs de munca inceteaza la data de 31 august.

Daca doriti sa va incetati contractul de munca, depuneti in acest sens o cerere de incetare a lui prin acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.). Procedura nu dureaza mult , cateva zile (pana va faceti fisa de lichidare si se completeaza in carnetul de munca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract munca estrela2126 estrela2126 anul scolar incepe pe 17.09.2012-21.06.2013.sunt suplinitor pe o catedra rezervata.(crestere copil).colega vrea sa vina din concediu pe data de 01.07.2013 pt ... (vezi toată discuția)
Incetare cim Nadia Anemona Nadia Anemona Buna ziua! Va rog frumos sa-mi oferiti un raspuns pentru urmatoarea speta: sunt profesor suplinitor calificat, angajat pe perioada determinata, in locul unei ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract de munca pe perioada determinata stanem stanem Sunt angajat pe postul unui titular care a plecat in concediu fara salar in perioada 1 septembrie 2016- 31 august 2017. Am luat postul in sedinta publica si ... (vezi toată discuția)