avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Activitate Sabina T

Activitate Sabina T

Mulțumesc frumos!


Cornel Vasile a scris:

Nu aveti ce sa intelegeti, decat faptul ca revenirea din CCC se face la solicitarea dvs si nu a angajatorului.

Buna ziua!
Sunt în Concediu creștere copil din septembrie 2020 și conform legii ar însemna să fiu încă în acest concediu până face copilul 2 ani. Am primit mesaj de la angajator că luna aceasta voi începe serviciul și nu înțeleg de ce. Sincer, nu mi-au dat și alte detalii chiar daca le-am cerut. HR-ul nu știe NIMIC. Mă puteți ajuta, va rog, să înțeleg? Mulțumesc!
Bună ziua! Eu și soțul lucram în același loc din aceeași zi motiv pt care sunt sigura pe datele specificate in continuare.
În luna 17 februarie 2020 s-a angajat iar în luna Aprilie 2020 a întrat în concediu medical cod indemnizație 14 (tuberculoza). In luna august 2020, de la munca I se spune ca nu i se va mai plati concediu medical pt ca nu a cotizat la stat.
De la spital, de unde i se dau concediile, i s-a spus ca nu are nicio legătură cotizația la stat cu medicalul de tuberculoza. Pe cuvânt dacă mai înțeleg ceva. Am citit și într-adevăr, cod 14 nu întra în cotizații de stat. Deci?
Am înțeles acum. Mulțumesc.

Cornel Vasile a scris:

Asa cum v-am spus pentru prenatal/postnatal puteti beneficia dupa luna august 2020.

Ok. Acum am înțeles. Mulțumesc!

Ionut.ion a scris:

Pentru concediul de risc maternal nu aveati nevoie de acel stagiu minim de 6 luni pentru a putea fi platit.
Daca ati intrat in Iulie in acest concediu nu puteti beneficia de indemnizatie, cele 6 luni anterioare lunii Iulie sunt Ianuarie-Iunie, si cum v-ati angajat din Februarie...
Asta este legea...

Ce puteti face este sa depuneti actele pentru CCC-Concediu pentru Crestere Copil, cei 2 ani... imediat dupa nastere...

Da, asta știu. Am vrut sa menționez oarecum ca am o "gaura" de cotizație pt ca am fost plecata în străinătate.

Ionut.ion a scris:

Si acest stadiu se ia in considerare doar pentru activitatea din tara.

Mulțumesc pt răspuns însă sunt încă nelămurita.
Dacă primul concediu l-am luat la Sfarsitul lunii Martie 2020 înseamnă că minim 6 luni pana atunci ar fi Martie, Aprilie, Mai, Iunie 2019 și februarie, martie 2020... Sunt 6 luni. Februarie într-adevăr nu e luna completa pt ca m-am angajat pe 17 dar cotizația tot e făcută.
Ca să nu mai zic ca acest concediu maternal (08) spune legea ca trebuie sa fi cotizat cel puțin o luna în ultimilor 6 luni. Sunt câteva chestii care ma confunda. Au dreptul la 08 persoanele care nu sunt asigurate și eu ca angajata trebuie sa fi cotizat. E dreptul meu sa iau acest concediu și nu vad motivul pt care la munca nu ma mai plătește.

Cornel Vasile a scris:

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediului și indemnizației pentru maternitate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Februatie 2020 - angajata .... inseamna ca dupa august 2020 puteti beneficia de concediul și indemnizația de maternitate

Bună seara! Vin și eu cu o nelămurire.
Octombrie 2016 - Iunie 2019 - angajată Ro
Iulie 2019 - Ianuarie 2020 - străinătate
Februarie 2020 - prezent - angajata Ro
Am specificat datele pt ca în luna martie 2020 am anunțat la serviciu ca sunt gravidă și în luna aprilie 2020 medicul mi-a dat concediu de risc prin medicina muncii, eu deja spunându-le ca nu am decât o luna cotizația (muncita), medicul mi-a explicat ca sarcina cu risc nu trebuie cotizata deci sa nu-mi fac griji.
În luna Iulie 2020 am întrat în concediu prenatal (cod indemnizație 08).
Acum o sapt am primit telefon de la HR (resurse umane) de unde lucrez sa îmi spună ca eu nu primesc niciun ban începând cu luna Iulie (adică pe prenatal 08) pt ca nu am cotizat 12 luni.
Eu citind pe net, forumuri, vorbind cu un jurist, mi s-a spus ca atâta timp când eu sunt angajata, e dreptul meu de gravidă sa îmi primesc indemnizația pe concediu prenatal.
D-voastră ce spuneți? Va rog sa ma ajutați cu o idee sa știu dacă ii dau în judecata pe cei de la job si/sau cum trebuie procedat în cazul meu.
Mulțumesc frumos!
Răspuns la discuția Nu am 12 luni de munca
Multumesc frumos! Am lucrat in România pana in Iunie 2019 inclusiv și ma voi întoarce curând și voi găsi de munca deci înainte de a naște voi mai munci. Sper sa fie bine! O zi frumoasa!

Cornel Vasile a scris:

1. Daca in cele 12 luni eligibile pentru CCC din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au fost realizate venituri supuse impozitului pe venit numai in alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia ,atunci nu se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.

2. Daca in cele12 luni eligibile pentru CCC din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului ati realizat o perioadă venituri din activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului s-a desfăşurat activităţi profesionale în România atunci se poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România.