avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună seara! Vin și eu cu o nelămurire. Octombrie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună seara! Vin și eu cu o nelămurire. Octombrie 2016 - Iunie ...

Bună seara! Vin și eu cu o nelămurire.
Octombrie 2016 - Iunie 2019 - angajată Ro
Iulie 2019 - Ianuarie 2020 - străinătate
Februarie 2020 - prezent - angajata Ro
Am specificat datele pt ca în luna martie 2020 am anunțat la serviciu ca sunt gravidă și în luna aprilie 2020 medicul mi-a dat concediu de risc prin medicina muncii, eu deja spunându-le ca nu am decât o luna cotizația (muncita), medicul mi-a explicat ca sarcina cu risc nu trebuie cotizata deci sa nu-mi fac griji.
În luna Iulie 2020 am întrat în concediu prenatal (cod indemnizație 08).
Acum o sapt am primit telefon de la HR (resurse umane) de unde lucrez sa îmi spună ca eu nu primesc niciun ban începând cu luna Iulie (adică pe prenatal 08) pt ca nu am cotizat 12 luni.
Eu citind pe net, forumuri, vorbind cu un jurist, mi s-a spus ca atâta timp când eu sunt angajata, e dreptul meu de gravidă sa îmi primesc indemnizația pe concediu prenatal.
D-voastră ce spuneți? Va rog sa ma ajutați cu o idee sa știu dacă ii dau în judecata pe cei de la job si/sau cum trebuie procedat în cazul meu.
Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Sabina T , utilizator 14:00, 10 August 2020
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediului și indemnizației pentru maternitate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Februatie 2020 - angajata .... inseamna ca dupa august 2020 puteti beneficia de concediul și indemnizația de maternitate
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si acest stadiu se ia in considerare doar pentru activitatea din tara.
Mulțumesc pt răspuns însă sunt încă nelămurita.
Dacă primul concediu l-am luat la Sfarsitul lunii Martie 2020 înseamnă că minim 6 luni pana atunci ar fi Martie, Aprilie, Mai, Iunie 2019 și februarie, martie 2020... Sunt 6 luni. Februarie într-adevăr nu e luna completa pt ca m-am angajat pe 17 dar cotizația tot e făcută.
Ca să nu mai zic ca acest concediu maternal (08) spune legea ca trebuie sa fi cotizat cel puțin o luna în ultimilor 6 luni. Sunt câteva chestii care ma confunda. Au dreptul la 08 persoanele care nu sunt asigurate și eu ca angajata trebuie sa fi cotizat. E dreptul meu sa iau acest concediu și nu vad motivul pt care la munca nu ma mai plătește.

Cornel Vasile a scris:

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediului și indemnizației pentru maternitate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Februatie 2020 - angajata .... inseamna ca dupa august 2020 puteti beneficia de concediul și indemnizația de maternitate

Da, asta știu. Am vrut sa menționez oarecum ca am o "gaura" de cotizație pt ca am fost plecata în străinătate.

Ionut.ion a scris:

Si acest stadiu se ia in considerare doar pentru activitatea din tara.

Pentru concediul de risc maternal nu aveati nevoie de acel stagiu minim de 6 luni pentru a putea fi platit.
Daca ati intrat in Iulie in acest concediu nu puteti beneficia de indemnizatie, cele 6 luni anterioare lunii Iulie sunt Ianuarie-Iunie, si cum v-ati angajat din Februarie...
Asta este legea...

Ce puteti face este sa depuneti actele pentru CCC-Concediu pentru Crestere Copil, cei 2 ani... imediat dupa nastere...

Alte discuții în legătură

Calcul concediu prenatal poxi poxi Buna ziua ,sunt in concediu de risc maternal pana in 1.04.16 cand o sa intru in concediu prenatal ,cum mi se va calcula atunci concediu (ultimele 6 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie - concediu crestere copil GeorgianaGeorgiana2019 GeorgianaGeorgiana2019 Buna ziua! Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Din data de 5.02.2018-5.05.2018 (90 zile) am fost in concediu medical (sarcina cu risc). Din data ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare necesar pentru prenatal AndreeaGeorgiana2019 AndreeaGeorgiana2019 Buna ziua! Pana la data de 4.06.2020 am fost in concediu de crestere a copilului pana la doi ani. dupa acea data am intrat in concediu fara plata. Sunt din nou ... (vezi toată discuția)