avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Activitate icealin

Activitate icealin

Pentru cei interesati de subiect, au mai aparut niste lamuriri intr-un articol chiar aici pe site - www.avocatnet.ro/articol_556... .
Si dupa cum se spune si in articol, si am spus si eu aici, sunt exclusi ca beneficiari ai ajutorului de 2500 lei cei care nu aveau telemunca implementata deja inainte de Starea de urgenta - deci cam asa s-au gandit guvernantii ca e bine sa limiteze ajutorul dat celor care au muncit acasa:
"Ajutorul promis de Guvern pentru firmele care au avut telesalariați măcar 15 zile în perioada stării de urgență nu va putea fi accesat de cei care nu apar în sistem cu telemuncă, care au făcut trecerea doar la nivel practic, prin acte unilaterale. Chestiunea e subliniată în normele de aplicare ale acestei măsuri..."
Pai nu sint subiecte total diferite, de asta am adus in discutie acel paragraf si aici.
Si legat de acelasi subiect, ati mai fost intrebat domnule Cornel Vasile, pe o alta discutie pe acest forum si nu ati avut replica din ce am observat - www.avocatnet.ro/forum/discu... :
"in starea de urgenta conf decret 195/16.03.2020 art. 33 "Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului."
Fiind decizia unilaterala a angajatorului nu vad de ce aveam nevoie de act aditional.
"

Deci in perioada starii de urgenta a fost decis faptul ca institutiile/societatile sunt incurajate sa introduca telemunca/munca la domiciliu prin act unilateral al angajatorului (nu cum cer acum in Normele pt OUG132 art.6 si actele aditionale la CIM), si ulterior cand decid sa ii ajute pe cei care au lucrat de acasa ii ajuta doar pe cei cu telemunca... Nu stiu cat te justificat este...
1. Ca sunt si firme mici nu inseamna ca reprezinta majoritatea (ca nr. total de angajati de ex.). Dosare nu ar fi trebuit sa depuna pana nu sunt in vigoare normele de aplicare (deocamdata sunt doar in discutie si nu au fost publicate in MO).
3. Si de ce nu este discriminare? Ceilalti care au lucrat de acasa legal nu au si ei dreptul sa fie ajutati financiar?
Era vorba de Ordonanta in cauza, care presupune ca in perioada Starii de Urgenta sa ai deja implementata telemunca, e complicat sa o faci peste noapte. Si am spus ca, in general, firmele IT multinationale aveau aceste contracte de munca cu telemunca in ele. Si ca sa intelegeti si mai bine ideea, este foarte probabil ca primele dosare depuse pentru decontarea a cate 2500 lei/angajat sa fie depuse de cateva multinationale cu niste sute/mii de angajati/firma, deci cel mai probabil celelalte multe firme mici cu cativa angajati nu vor mai prinde fonduri - asta e una din probleme.
Si a 2-a este ca s-a facut discriminare, cum spunea si dna avocat de mai sus, intre "telemunca" si "munca la domiciliu", si nu se specifica nicaieri care e motivul.
Abia acum a aparut un proiect pentru stabilirea normelor - [ link extern ] .
Din pacate, si in acest proiect se mentioneaza doar regimul de "telemunca". Regimul de "lucru la domiciliu" fiind lasat pe dinafara :(
Deocamdata am tot cautat normele de aplicare care ar fi trebuit date de Min. Muncii si publicate in 10 zile in M.O. si nu le-am gasit.
Da, si eu consider ca este o discriminare, pentru ca ar insemna ca beneficiarii vor fi in principal tot companiile mari care au contracte de munca cu "telemunca" si nu companiile mici/mijlocii care au fost puse in dificultate la promulgarea starii de urgenta si au cautat solutii legale ca sa poata munci oamenii de acasa pentru protectia lor, iar unele companii au ales "munca la domiciliu" ca varianta ceva mai simpla de pus in aplicare. Si aceasta neclaritate ii va avantaja din prima zi de punere in aplicare pe cei cu "telemunca" deoarece banii vor fi alocati in ordinea inscrierii. Deci daca cumva in normele de aplicare se va mentiona si "munca la domiciliu", cei care nu vor fi pe faza vor pierde startul :)
In legatura cu OUG 132/2020, referitor la art. 6 care prevede sprijin financiar de 2500 lei pentru angajatii care au lucrat in regim de telemunca in perioada starii de urgenta. Este valabil si pentru angajatii care au lucrat in regim de "lucru la domiciliu", care este putin diferit de telemunca? Daca nu, de ce credeti ca s-a introdus aceasta limitare in OUG, cine ar fi beneficiarii principali, poate multinationalele au in contractul angajatilor telemunca? Sau e posibil sa fie lamurita aceasta scapare in normele de aplicare de la Min. Muncii care vor aparea in termen de 10 zile de la OUG? Multumesc.