Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Activitate AnaGulojana

Expertiza psihiatrică a fost făcută în mediul privat , procesul din instanță fiind unul de instituire a consilierii judiciare. Concluzia medicului nu mi se pare corectă deoarece pacienta are istoric medical psihiatric pe care l-a negat în fața medicului așa cum a refuzat să se prezinte cu o interpretare CT/RMN cum impunea protocolul clinicii în astfel de situații.
Vă mulțumesc pt lămuriri!

Adrian ALBU a scris:

Este bine să se precizeze dacă este vorba despre o cauză ce are ca obiect instituirea tutelei, deoarece în acest caz expertizele nu se mai fac de către INML ci de psiholog și psihiatru (privați), rapoartele fiind acceptate de către instanță.

Vă mulțumesc mult pt lămuriri!
Expertiza a fost făcută într-o clinica de profil din mediul privat.
Voi avea în vedere toate recomandările dumneavoastră care-mi sunt foarte utile .

POPA GHEORGHE a scris:

Instanta dispune efectuarea de expertize psihiatrice de catre INML. Expertizele private sunt extrajudiciare si rareori sunt avute in vedere de catre instante.
Depuneti observatii scrise la raportul de expertiza. De preferat, insotite de documente care va sustin punctul de vedere (in cazul dvs. legate de istoricul psihiatric al pacientului).
Daca expertiza a fost dispusa de instanta, expertul trebuie sa raspunda la observatii (cu conditia ca acestea sa fi fost aprobate de instanta), documentat. In cazul ca raspunsurile nu va lamuresc, puteti cere instantei sa aprobe efectuarea unei contraexpertize, caz in care aceasta va fi facuta tot in cadrul INML de 1-3 experti.

Buna ziua.
În situația când medicul care a efectuat expertiza psihiatrică în vederea stabilirii unei masuri de ocrotire, întocmește un raport de expertiză fără a-l baza pe documente medicale de specialitate, pe rezultate CT sau RMN, acceptând să fie dus în eroare de pacientul care susține că "nu are istoric psihiatric și nici documentele medicale de această natură" , ce îmi rămâne de făcut pt a dovedi instanței ca raportul este viciat și doresc o nouă expertiză?
Buna ziua.
Va mulțumesc mult pt răspuns.
Ceea ce propuneți dv este cea mai bună soluție pt moment , în condițiile expuse de mine.

Gabriel Ciurea a scris:

Bună ziua,

Curatela nu poate fi instituită fără consimțământul mamei dvs. deoarece instituirea curatelei presupune existența discernământului, motiv pentru care art. 182 alin. (2) Cod civil dispune expres: „Curatela nu se poate institui decât cu consimțământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimțământul nu poate fi dat”.

Din descrierea situației dvs., o măsură eficientă poate fi instituirea consilierii judiciare.

Buna ziua.
Mama mea in varsta de 75 de ani manifesta simptomele unor tulburari psihice diagnosticate cu multi ani in urma, dar netratate pt ca la vremea respectiva nu puneau probleme. Are inca discernamant , dar sunt din ce in ce mai dese momentele cand anticipeaza complet eronat efectele deciziilor pe care le ia, nu realizeaza ca din veniturile ei nu se poate intretine pe sine, apartamentul din Bucuresti si casa de la tara in acelasi timp, refuza (de 3 ani!) vizita la medic/policlinica sau analizele pt bolile pe care le are, si s-a insingurat complet din 21 mai 2023.
In aceste conditii ma gandesc ca pt ea ar fi mai potrivita instituirea curatelei ca un prim pas, fiindca oricum in ultimii 4 ani eu i-am achitat toate facturile si i-am trimis curierii la domiciliu cand avea nevoie de ceva mai greu de cumparat.
Mama refuza de 2-3 luni sprijinul meu, considera ca se poate descurca singura desi a trecut toate facturile pe care le achitam eu in grija surorii mele care nu mai locuieste in tara de 20 de ani, m-a alungat de la domiciliu de teama ca "mi s-au facut vraji" si asa mai departe...
Intrebarea este:
pot cere instituirea curatelei fara acordul mamei, in conditiile in care stiu ca dansa a fost cativa ani la rand pacienta intr-un spital de psihiatrie si as vrea sa obtin de la acel spital dovada internarilor succesive care au dus la pensionarea mamei pe caz de boala?