Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Activitate Oanamilitaru

Bună ziua,

Am un salariat care a aderat la un fond de pensii facultative (Pilon III) la începutul anului 2025 și a achitat lunar contribuția individuală (200 lei/lună). În prezent, salariatul mi-a adus contractul de aderare și dovada plăților lunare efectuate din fonduri proprii, pentru a beneficia de deducerea fiscală aferentă acestor contribuții, conform art. 76 alin. (4) lit. y) din Codul fiscal.

Vă rog să mă lămuriți:

Deducerea acestor contribuții (în limita a 400 euro/an) trebuie aplicată lunar, pe măsura prezentării documentelor și înregistrării contribuției în luna plății?

Sau pot efectua deducerea retroactiv, în luna în care salariatul prezintă documentele (de exemplu, la finalul anului 2025), pentru toate lunile anterioare, în limita plafonului anual?

Menționez că mai mulți salariați intenționează să depună contractele și dovezile de plată abia acum, la final de an, și doresc să știu dacă este corect din punct de vedere fiscal să aplic deducerea cumulat, într-o singură lună, sau trebuie recalculat impozitul pe venit pentru fiecare lună din anul 2025.

Mulțumesc!
Multumesc.
Deci in situatia in care am un CM initial cod 06, iar ulterior CM in continuare cod 01, la acesta din urma adun zilele de la inceputul episodului de boala (cod 06) si platesc in functie de nr de zile total : 55%, 65%, 75% ?
Multumesc.
Deci in situatia in care am un CM initial cod 06, iar ulterior CM in continuare cod 01, la acesta din urma adun zilele de la inceputul episodului de boala (cod 06) si platesc in functie de nr de zile total : 55%, 65%, 75% ?
Buna ziua, avand in vedere modificarile legislative prin Ordinul pentru completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, am urmatoarele intrebari :
1. In OUG este stipulat "Episod de boala", ce reprezinta "Episod de boala"? Daca am acelasi cod de diagnostic pe concediul medical INITIAL si pe concediul medical IN CONTINUARE, reprezinta acelasi "Episod de boala"?
2. Daca am un concediu medical initial cod 06 - urgenta medico chirurgicala, iar continuarea acestuia primesc concediu medical cod 01, acelasi cod diagnostic, in aceasta situatie la ce procent fac calculul concediului medical cod 01? Multumesc