avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Avand in vedere modificarile legislative prin Ordinul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Avand in vedere modificarile legislative prin Ordinul ...

Buna ziua, avand in vedere modificarile legislative prin Ordinul pentru completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, am urmatoarele intrebari :
1. In OUG este stipulat "Episod de boala", ce reprezinta "Episod de boala"? Daca am acelasi cod de diagnostic pe concediul medical INITIAL si pe concediul medical IN CONTINUARE, reprezinta acelasi "Episod de boala"?
2. Daca am un concediu medical initial cod 06 - urgenta medico chirurgicala, iar continuarea acestuia primesc concediu medical cod 01, acelasi cod diagnostic, in aceasta situatie la ce procent fac calculul concediului medical cod 01? Multumesc
Cel mai recent răspuns: luminita29 , utilizator 11:41, 7 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. In contextul OUG 158/2005 și al normelor de aplicare, "episod de boală" se referă la perioada de timp în care o persoană este în incapacitate temporară de muncă din cauza aceleiași afecțiuni medicale (același diagnostic).Nu contează neapărat codul de indemnizație (01, 06 etc.) cât diagnosticul medical efectiv. Dacă medicul menține același diagnostic, este același episod, chiar dacă se schimbă codul de indemnizație (de exemplu, de la 06 - urgență la 01 - boală obișnuită). 2. Codul 06 - urgență medico-chirurgicală beneficiază de indemnizație de 100% din baza de calcul.
Codul 01 - boală obișnuită are indemnizație de 75% din baza de calcul.
Chiar dacă este același episod de boală, fiecare certificat medical se calculează individual, în funcție de codul de indemnizație.
Multumesc.
Deci in situatia in care am un CM initial cod 06, iar ulterior CM in continuare cod 01, la acesta din urma adun zilele de la inceputul episodului de boala (cod 06) si platesc in functie de nr de zile total : 55%, 65%, 75% ?
Multumesc.
Deci in situatia in care am un CM initial cod 06, iar ulterior CM in continuare cod 01, la acesta din urma adun zilele de la inceputul episodului de boala (cod 06) si platesc in functie de nr de zile total : 55%, 65%, 75% ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă episodul de boală începe după 1 august 2025, ai un singur procent (55%, 65% sau 75%) aplicat uniform pentru toate zilele din episodul medical (inclusiv cele din CM cod 06), dar zilele urgență (cod 06) se plătesc tot cu 100%.

Dacă episodul a început înainte de 1 august, plătești conform regulilor vechi pentru întregul episod.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concedii medicale initiale cu acelasi cod de diagnostic bachmann bachmann Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: o angajata mi-a prezentat 2 CM consecutive , cate 5 zile fiecare, cu acelasi cod de dignostic, ... (vezi toată discuția)
Ajutor concediu medical rodia rodia Am urmatoarea situatie: In luna febr.2010 am avut un c.medical cu cod indemnizatie 06(urgenta chirurgicala). In luna martie am 2 concedii medicale pt.acelasi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 06 DianaManuela DianaManuela \\"Certificatele medicale cu cod de indemnizatie 06 (urgenta) se deconteaza intotdeauna de FNUASS. Tot ce este pe urgenta....asistenta medicala, certificate ... (vezi toată discuția)