avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deducerea fiscală pentru contribuțiile la pensiile ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deducerea fiscală pentru contribuțiile la pensiile facultative (Pilon III) – momentul aplicării deducerii

Bună ziua,

Am un salariat care a aderat la un fond de pensii facultative (Pilon III) la începutul anului 2025 și a achitat lunar contribuția individuală (200 lei/lună). În prezent, salariatul mi-a adus contractul de aderare și dovada plăților lunare efectuate din fonduri proprii, pentru a beneficia de deducerea fiscală aferentă acestor contribuții, conform art. 76 alin. (4) lit. y) din Codul fiscal.

Vă rog să mă lămuriți:

Deducerea acestor contribuții (în limita a 400 euro/an) trebuie aplicată lunar, pe măsura prezentării documentelor și înregistrării contribuției în luna plății?

Sau pot efectua deducerea retroactiv, în luna în care salariatul prezintă documentele (de exemplu, la finalul anului 2025), pentru toate lunile anterioare, în limita plafonului anual?

Menționez că mai mulți salariați intenționează să depună contractele și dovezile de plată abia acum, la final de an, și doresc să știu dacă este corect din punct de vedere fiscal să aplic deducerea cumulat, într-o singură lună, sau trebuie recalculat impozitul pe venit pentru fiecare lună din anul 2025.

Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Pensiile facultative florens florens Am o problema. Sunt aderat la pensia facultativa pilonul III. Problema este cu deducerea. Actualul angajator nu-mi face deducerea aferenta, dar de virat ... (vezi toată discuția)
Pensii fac. platite de angajator celineceline celineceline Se platesc contributii CAS, CASS și Somaj pentru contributiile la pilonul III achitate de anagajator in numele angajatului ? (vezi toată discuția)
Pensie facultativa pilonul 3 ContSters23466 ContSters23466 In luna februarie 2010 am incheiat un contract pentru pensie facultativa pilonul 3 cu [Editat-un fond de pensii privat], iar contractul l-am dus la ... (vezi toată discuția)