Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Activitate Erika11

Răspuns la discuția Lămurire ordin 3138/2024
Mulțumesc, dar nu mi-ați răspuns la întrebare. Mă interesează explicația aliniatului 4, referitor la dobândă și atât, nu altceva.
Mă poate ajuta cineva cu o explicație a ordinului 3138 din 2024, vă rog? Mai exact articolul 2, alineatul 4. În 2024 am câștigat un proces prin hotărâre judecătorească definitivă și trebuie să primesc diferențe salariale începând din 2016. Conform ordinului menționat, trebuie să primesc dobanda doar începând din 2024 sau din 2016 și ordinul defapt reglementează faptul că se primește dobanda și pe parcursul eșalonării pe 5 ani a sumei de încasat?
Mulțumesc. Raportată la situația mea, dobânda legală trebuie calculată pentru fiecare an în parte pentru intervalul 2016-2025 sau se calculează doar pe 2025 și atât?

Cornel Vasile a scris:

Dobanda legala= Începând cu data de 8.08.2024, nivelul ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României este de 6,50% pe an”

Anul trecut am câștigat un proces, care obligă angajatorul (sunt bugetară) prin hotărâre judecătorească, să dea diferențele salariale dintre sumele încasate și cele cuvenite, conform legii, pentru perioada 2016-2024, actualizate cu ipc% și dobândă legală. Sunt puțin în ceață cu dobânda. S-a calculat pentru suma de 1345 lei (venit impozabil, 2211 lei actualizat cu ipc) din ianuarie 2016, o dobândă de 95 lei, utilizând dobândă de referință bnr pe 2025 și atât.
Întrebarea mea este: nu trebuie luată în calcul și perioada scursă din 2016 până acum, adică 9 ani si 5 luni? Nu există și o dobândă anuală cumulativă ce se calculează pentru fiecare an ce a trecut?