avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce este dobânda legală și cum se aplică pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce este dobânda legală și cum se aplică pentru diferențe din drepturi salariale?

Anul trecut am câștigat un proces, care obligă angajatorul (sunt bugetară) prin hotărâre judecătorească, să dea diferențele salariale dintre sumele încasate și cele cuvenite, conform legii, pentru perioada 2016-2024, actualizate cu ipc% și dobândă legală. Sunt puțin în ceață cu dobânda. S-a calculat pentru suma de 1345 lei (venit impozabil, 2211 lei actualizat cu ipc) din ianuarie 2016, o dobândă de 95 lei, utilizând dobândă de referință bnr pe 2025 și atât.
Întrebarea mea este: nu trebuie luată în calcul și perioada scursă din 2016 până acum, adică 9 ani si 5 luni? Nu există și o dobândă anuală cumulativă ce se calculează pentru fiecare an ce a trecut?
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2025
Erika11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 29 Iunie 2025
Dobanda legala= Începând cu data de 8.08.2024, nivelul ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României este de 6,50% pe an”
Mulțumesc. Raportată la situația mea, dobânda legală trebuie calculată pentru fiecare an în parte pentru intervalul 2016-2025 sau se calculează doar pe 2025 și atât?

Cornel Vasile a scris:

Dobanda legala= Începând cu data de 8.08.2024, nivelul ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României este de 6,50% pe an”

In opinia mea, trebuie calculata pentru fiecare an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rata dobanzii legale penalizatoare intre profesionisti ar fi ... marcel.damaschin marcel.damaschin Rata dobanzii legale penalizatoare intre profesionisti ar fi sa zicem in 2024 si 2025 in jur de 15% pe an, nu? (7% BNR + 8 pct proc). Adica la o suma de plata ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza dobanda legala / dobanda penalizatoare in procesul civil? seldom seldom Buna ziua, Am de recuperat 40.000 euro din anul 2008 de la tatal meu care m-a dat afara din casa. Desi nu a recunoscut niciodata ca a primit acesti bani de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza dobanda legala? MARIUS DRAGU MARIUS DRAGU Dupa ultima hotarare a judecatoarei a reiesit faptul ca din suma de 17000 euro se va plati dobanda legala a BNR .Cum se calculeaza dobanda avand in vedre ca ... (vezi toată discuția)