avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Activitate alessyo49

Activitate alessyo49

Daca va ajuta cu ceva...dupa mai multe telefoane, eu am reusit sa obtin pana la urma de la banca la care aveam creditul, acordul scris de instituire a ipotecii de rang II. Ce e interesant, dupa ce m-am rugat atata vreme de ei, iar ei ma tot linisteau ca procedura dureaza, pana la urma mi-au facut-o pe loc....de accea ii banui de rea credinta.....din pacate nu am reusit sa gasesc il lege faptul ca ar fi obligati, pentru ca atunci altfel stateau datele problemei, insa indirect eu cred ca sunt obligati pentru orice client are dreptul la refinantare....doar ca s-ar putea sa dureze daca sunt rau intentionati.
Răspuns la discuția Acces ansamblu rezidential
Din cate am inteles de la un notar, se pare ca orice imobil care se tranzactioneaza si are acces direct la un drum privat, va primi obligatoriu fie drept de servitute, fie cota parte din drum, altfel nu se poate tranzactiona. Totusi rugam o persoana avizata sa ne raspunda nelamuririlor, si anume: cel care vinde un imobil este obligat sa asigure si dreptul de servitute sau nu?
Am cumparat un apartament+parcare intr-un ansablu rezidential la care accesul (auto si pietonal) se face printr-un drum privat (al constructorului ansamblului). Mentionez ca in contractul de vanzare-cumparare nu se face deloc referire la accesul pe drumul din acest ansamblu. Intrebarea mea este daca constructorul nu avea obligatia la vanzarea imobilelor sa dea si cota parte din drum proprietarilor imobilelor sau macar sa dea drept de servitute pe drumurile din interiorul ansamblului? Are dreptul constructorul sa interzica accesul pe acest drum privat, caz in care nu am avea cum sa ajungem la imobilele achizitionate de la acesta?
teo_dobrean a scris:

Da. Este nevoie de acordul creditorului ipotecar de rang I pentru a constitui o noua ipoteca in favoarea unui alt creditor ipotecar de rang II. Este nevoie de acordul creditorului ipotecar de rang I deoarece acesta este intaiul creditor, iar in caz de executare avantajul il are intotdeauna creditorul prim inaintea celui secund. In cazul in care creditele sunt acordate de acelasi creditor ipotecar atunci este foarte simplu.
In cartea funciara se noteaza interdictia de instrainare si grevare astfel ca imobilul fiind grevat de sarcini nu poate fi instrainat sau nu se pot contracta noi credite decat cu acordul primului creditor.
O zi buna


Este obligat creditorul care are ipoteca de rangul I sa dea debitorului acordul pentru instituirea ipotecii de rang II in favoarea altui creditor in caz de refinantare a creditului? Pun acesta intrebare pentru ca ma confrunt cu aceasta problema: doresc refinantarea unui credit insa banca de la am luat creditul initial si care are ipoteca de rang I refuza sa imi dea acordul de ipoteca (act in baza caruia banca este deacord cu instituirea ipotecii de rang II in favoarea bancii la care se face refinantarea, pana la stingerea creditului si radierea ipotecii de rang I). Prin aceasta masura mi se refuza dreptul de a refinanta pentru ca orice banca face refinantare doar daca instituie ipoteca de rang II pana la radierea ipotecii de rang I. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
xerxes a scris:

din pacate link-ul postat de dvs. ne conduce catre pagina de start a site-ului.
spuneti-ne, va rog, care este nr. dosarului in cauza.

17165/211/2009
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Sentinta irevocabila dictata in favoarea cumparatorului la Tribunalul Comercial Cluj intr-o speta legata de diferenta de TVA. [ link extern ] *
Deci se poate :)
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
nirdoc a scris:

Justitia a dat primul verdict (in atasament).
Ce sa inteleg din faptul ca Judecatoria OBLIGA constructorul sa incheie contractul de vanzare cumparare, dar respinge (ca neintemeiate!) celelalte solicitari (incheierea Contract VC cu aplicarea cotei de TVA de 5%, ramursarea diferentei de TVA, penalitati pt nefinalizarea la termenul contractual a locuintei contractate) ?


Care atasament?
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Am incheiat un antecontract cu un constructor in martie 2008 in care se stipula ca pretul este de ....... include TVA si este ferm si nemodificabil. In martie 2009 s-a facut transferul proprietatii (intabularea) dupa cum urmeaza: mi-a facut storno pe toate facturile de avans platite cu TVA 19% si mi-a facut o factura finala cu TVA 5%, bineinteles ca diferenta de 14% a ramas la el in buzunar.
Intrebarea mea ar fi urmatoarea: mai pot actiona in instanta constructorul daca a trecut atata timp(exista o perioada legala dupa care nu il mai pot actiona in instanta)? As avea sanse sa imi recuperez diferenta de TVA daca totusi am semnat contractul de V-C in care mentionez ca era trecut pretul cu TVA inclus (nicaieri nu scria cat este TVA-ul)?
Exsita persoane pe acest forum care si-a recuperat diferenta de TVA sau care a actionat constructorul in instanta pentru asa ceva?
Bineinteles ca acel 1,5% se numeste marja. OUG 50/2010 stipuleaza clar ca marja din contractele in derulare (daca acesta exista) nu poate fi modificata tocmai pentru a nu da voie bancii sa isi puna marja 10% in cazul in care e nevoita sa reduca dobanda de la 8,9% la 1% (cum este cazul BCR-ului).
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
andreicfnet a scris:

Sustin opinia emisa de Andreea, facilitatea se aplica tuturor livrarilor taxabile TVA.
De asemenea, si t.simona are dreptate.
Notiunea de pret cu "TVA inclus" exista in practica si este prezenta si in normele fiscale (pct. 23 (2) din Normele metodologice la art. 140 - [ link extern ] / )

Pentru determinarea sumei TVA, se aplica procedeul sutei marite, respectiv 19 x 100/119 in cazul cotei standard si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105 in cazul cotelor reduse, atunci cand pretul de vanzare include si taxa.

Normele mai precizeaza: De regula, pretul include taxa in cazul livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii direct catre populatie pentru care nu este necesara emiterea unei facturi conform art. 155 alin. (7) din Codul fiscal, precum si in orice situatie in care prin natura operatiunii sau conform prevederilor contractuale pretul include si taxa.


Aduc in atentie, faptul ca vanzatorul trebuie sa fie persoana impozabila TVA, in consecinta va recomand sa verificati codul fiscal mentionat in contract si pe facturile emise pe vies [ link extern ]




In cazul asta lamuriti-ne si pe noi procedeul sutei marite de fapt ce face?
1. Ne ajuta sa aflam valoarea fara tva a unui pret care "include TVA" la care ulterior se va aplica TVA-ul redus de 5%.
sau
2. Ne zice clar ca la un pret final cu "TVA inclus" (de exemplu 19%).....se aplica un tva de 5% (5X100/105)..iar diferenta de 14% intra la baza impozitare.

Aceste 2 variante rezulta din articolul 23 alin 2....pe care fiecare le interpreteaza cum vrea.