avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal

Salut! Daca a fost intocmit dosar penal pt vatamare corporala din culpa,dar partea vatamata nu doreste sa depuna plangere,o sa fie afectat cumva cazierul judiciar? Sau o sa ai de suferit pe urma,fiindca ai avut acest dosar?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:56, 29 Aprilie 2010
Art. 184. - Vatamarea corporala din culpa

Fapta prevazuta la art. 180 alin. 2 si 21, care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta la art. 181, savârsite din culpa, se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Când savârsirea faptei prevazute în alin. 1 este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Fapta prevazuta în alin. 2 daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate în alineatul precedent se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

(41) Daca faptele prevazute la alin. 3 si 4 sunt savârsite de catre o persoana care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, si închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.

Pentru faptele prevazute în alin. 1 si 3, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

Daca parte vatamata nu face plangere
nu va fi nici un dosar penal.
Lipsa plangerii partii vatamate inlatura raspunderea penala.
Nu va fi cazier si nu va fi nimic intrucat nefiind facuta plangere e ca si cum nu ar exista fapta, din punct de vedere al organelor judiciare.
In situatia in care fapta de vatamare corporala din culpa se incadreaza la art. 184 alin. 1 sau 3 C.pen., iar partea vatamata nu depune plangere, nu va fi niciun dosar penal, nicio condamnare, niciun cazier.
Daca insa, fapta savarsita este incadrata la art. 184 alin. 2, 4 sau 4 indice 1, atunci actiunea penala se pune in miscare din oficiu, astfel incat nu mai conteaza daca partea vatamata depune sau nu plangere penala decat pe latura civila. Daca veti fi condamnat, atunci veti avea cazier judiciar. De suferit cu siguranta veti suferi daca va veti incadra intr-un post, dupa ce veti fi condamnat, si vi se va cere cazierul. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa bag_zat2006 bag_zat2006 ma numesc adrian an 25 noembie2009 am avut un acident de circulatie .din care a rezultat vatamarea corporala din culpa adica; am actosat un parapet din ... (vezi toată discuția)
Mai putin de 10 zile ingrijiri medicale si plangere mili999 mili999 Acum 2 sapt am lovit un biciclist. Deocamdata astept sa vina certificatul medico-legal. Banuiesc ca acolo o sa scrie de cate zile de ingrijiri medicale a avut ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier z3nad z3nad Buna ziua. Am fost implicat intr-un accident rutier in urma caruia am avut multiple leziuni (picioare + maini), fractura craniana, interventie chirurgicala ... (vezi toată discuția)