avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mai putin de 10 zile ingrijiri medicale si plangere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mai putin de 10 zile ingrijiri medicale si plangere

Acum 2 sapt am lovit un biciclist. Deocamdata astept sa vina certificatul medico-legal. Banuiesc ca acolo o sa scrie de cate zile de ingrijiri medicale a avut nevoie biciclistul. Daca are mai putin de 10 zile de ingrijire si depune acum o plangere impotriva mea se schimba ceva in procesul penal? Stiu ca daca sunt mai putin de 10 zile procesul penal se incheie. Sunt sanse ca el sa-l redeschida facand plangerea respectiva?
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
mili999, utilizator
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 12:58, 9 Martie 2012
incadrarea este la art 180 C.pen. - lovire si alte violente, pentru care veti fi cercetat. Este o infractiune care se pune in miscare la plangerea prealabila. De asemenea, impacarea partilor inlatura raspunderea Dvs penala. Mai pe scurt, daca nu depune plangere prealabila nu aveti probleme + ca va puteti 'intelege' cu biciclistul.
Multumesc pentru raspuns.
ma incadrez la art 184 c. pen alin 1,3. unde spune :" fapta care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile," Daca suntmai putin de 10 zile nu inseamna terminarea procesului penal?
Incadrarea nu e 180 cod penal.
Infractiunea e vatamarea corporala din culpa si veti cercetat penal, doar daca certificatul medico-legal va prevedea mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale.

Codul penal:
ART. 184
Vătămarea corporală din culpă
Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Multumesc!
intrebarea era:
Daca are mai putin de 10 zile si depune plangere la politie se poate schimba ceva in dosar? Se reiau cercetarile?
Pana acum el nu a vorbit deloc cu politia , nici macar o declaratie nu a dat.
ok am inteles e un accident de circulatie - dnul avocat are dreptate incadrarea e art 184.

daca se constata sub 10 zile ingrijiri medicale nu este infractiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal napoleonul napoleonul Salut! Daca a fost intocmit dosar penal pt vatamare corporala din culpa,dar partea vatamata nu doreste sa depuna plangere,o sa fie afectat cumva cazierul ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala grava Lui25 Lui25 Prietenul meu a avut un accident era pe motor si o duba nu ia dat prioritate. In urma acestui accident a facut 4 operatii. Una la picior(2 fracturi) unde i ... (vezi toată discuția)
Legea mai favorabila noul cod penal danielbox4 danielbox4 Pe scurt: Culpa comuna, 56 zile ingrijiri medicale, am accidentat manevrand cu spatele o persoana care se afla sub influenta bauturilor alcoolice si traversa ... (vezi toată discuția)