Buna seara, am urmatorul caz: Societatea A din Romania contracteaza cu societatea B din Romania vanzarea si proiectarea unei case (din profile ) Societatea B plateste vanzatorului Soc. A un avans in baza contractului. Soc A contracteaza cu Soc C din UE achizitia acestor profile. Soc C emite factura de avans materiale si proiectare catre soc.B Dupa un anumit interval Soc B trebuia sa achite diferenta de materiale altfel se pierde avansul achitat. La randul ei Soc A trebuie sa plateasca soc C diferenta altfel pierde avansul. Bineinteles Soc B nu mai plateste si cf contractului pierde avansul, da in judecata soc A si apoi se retrage din proces. Soc C din Ue zice ca nu poate nici o factura de penalitati sau ceva sa stingem avansul inregistrat. Deasemenea Soc A nu poate factura soc B nici o penalitate daca nu are de la firma din ue , ce solutie as putea gasi in acest caz pot sa autofacturez acele penalitati? Din punctul de vedere al firmei straine Soc A nu mai are nici o datorie. Cum pot factura Firmei B penalitatile?
Va multumesc anticipat
In contractul cu furnizorul este specificat ca societatea cumparatoare pierde avansul, iar contractul cu vanzatorul este la fel ( avea un termen pana la care trebuia sa achite diferenta de marfa in caz contrar pierde avansul)
Avansul pierdut se inregistreaza ca pierdere (deductibila) in contabilitatea pierzatorului, iar in cea a castigatorului ca venit. Nu este nevoie de factura.
Este suficient actul care atesta plata/incasarea. Sa nu uitam ca - in mod normal si logic - avansul reprezinta o suma de bani platita inaintea primirii produsului / serviciului achizitionat. Ca atare , ele trebuie tratat ca pe o plata / incasare.
Daca vorbim in prezent de factura este din cauza logicii strambe a MF care a impus colectarea de TVA la avans (in anumite situatii, este adevarat - dar acum toata lumea pretinde factura la avans !). In cazul acesta insa nu se calculeaza TVA la penalitati (opinia mea).
Cesiune creanta
rodicaonet
BUNA ZIUA TUTUROR !
Ma aflu intr-o situatie ciudata si am ascultat pana acum o multime de pareri si nu am reusit sa trag nici o concluzie.Situatia este ... (vezi toată discuția)