avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general AVANS ACHITAT, FACTURA FURNIZOR NEEMISA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

AVANS ACHITAT, FACTURA FURNIZOR NEEMISA

Am achitat prin virament bancar, conform unei facturi proforme un avans la data de 12 aprilie 2011. In ziua urmatoare am primit o parte din materialele comandate insotite de factura, insa valoarea avansului achitat a fost mai mare decat valoarea facturii de materiale. Am contactat furnizorul in vederea emiterii facturii de avans, precum si modalitatea de stornare a avansului pe masura aprovizionarii cu materialele comandate, insa am fost informata telefonic ca politica societatii nu le permte emiterea facturilor de avans. Mi-au confirmat ca stiu ca factura proforma, in baza careia am achitat avansul nu poate fi considerata un document justificativ din p.d.v. contabil, insa considera ca avansul meu se va stinge pe masura materialelor achizitionate conform facturii de materiale. Cum as putea sa-i oblig sa-mi emita factura de avans / stornarea lui? Ce ma sfatuiti sa fac? Cum ar trebui sa actionez fata de furnizor, in baza carei legi? Ar trebui sa emit autofactura de avans si de stornare a avansului? au trecut deja si cele 15 zile ale lunii urmatoare datei in care s-a platit avansul. Nu am recuperat diferenta dintre avansul platit si marfa achizitionata si nici nu am primit vreun doc. justificativ pentru diferenta de valoare achitata in plus. Mentionaz ca ambele societati sunt din romanesti si marfa a circulat pe teritoriul Romaniei.#-o
Cel mai recent răspuns: Cs B , Contabil 12:20, 17 Mai 2011
Cel mai bine este să ajungeţi la o înţelegere amiabilă cu ei şi să vă dea pentru avansul achitat în plus marfă. Normal ar fi trebuit să vă facă factură pentru avans după care să intocmească factura totală unde să fie reflectat distinct avansul achitat de dumneavoastră care susţineţi că este mai mare decât valoarea facturii. Oricum în contabilitate va apare foarte clar suma achitată în plus şi la dumneavostră şi în contabilitatea lor.
SISSInew a scris:

Cum as putea sa-i oblig sa-mi emita factura de avans / stornarea lui? Ce ma sfatuiti sa fac? Cum ar trebui sa actionez fata de furnizor, in baza carei legi?


Baza legala este art. 155 alin (1) din Codul Fiscal: "De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă." si normele metodologice de aplicarea a CF.


Ar trebui sa emit autofactura de avans si de stornare a avansului?


Da, conform art. 151-2 "1) Beneficiarul este ţinut răspunzător individual şi în solidar pentru plata taxei, în situaţia în care persoana obligată la plata taxei este furnizorul sau prestatorul, conform art. 150 alin. (1), dacă factura prevăzută la art. 155 alin. (5):

a) nu este emisă;
b) cuprinde date incorecte/incomplete în ceea ce priveşte una dintre următoarele informaţii: denumirea/numele, adresa, codul de înregistrare în scopuri de TVA al părţilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate ori serviciilor prestate, elementele necesare calculării bazei de impozitare;
c) nu menţionează valoarea taxei sau o menţionează incorect."
Multumesc mult. Am rumegat azi noapte codul fiscal si am reusit sa le scriu o adresa facand referire la specificari ale legii ( CF si norme) Insa vis-a-vis de autofacturare nu eram inca f sigura daca o interpretez bine sau nu. Multumesc mult pentru raspunsuri. Acum m-am luminat pe de-a-ntregul. Daca nu-mi raspund in timp util ma apuc de autofacturi. Ah si dupa ce as face autofactura ar trebui sa le-o trimit si lor? sau macar sa le comunci cum ca am luat aceasta decizie de a o autoemite?


Puteti sa-i trimiteti autofacturile sa le vada si ei si sa-i explicati ca risca sa fie amendati pt ca nu au emis facturile de avans. Puteti sa-i explicati ca nu tine de politica firmei daca emit sau nu facturi de avans ci de legislatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 390 LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA In cursul lunii se achita o factura proforma penrtru importul unor piese de aschimb pentru niste utilaje. Dupa achitare se primeste marfa, dar fara factura. ... (vezi toată discuția)
Avans achizitie intracomunitara pe baza de factura proforma-decl.390 ContSters86219 ContSters86219 Intrebare: Un furnizor din Uniunea Europeana (Germania) nu livreaza un utilaj agricol comandat, decat in conditiile achitarii unui avans (in cazul nostru 10% ... (vezi toată discuția)
Avans aic factura proforma mirelanicola.72 mirelanicola.72 In data de 29.09 o sc achita unei sc din Ungaria (ambele sc inregistrate in ROI) un avans, conform unei facturi proforma, de 2980 euro. La data de 17.10, sc ... (vezi toată discuția)