avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Venituri din servicii de consultanta
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Venituri din servicii de consultanta

Daca o persoana este traducator autorizat de MJ inregistrat la finante cu numar CIF, are voie sa ofere servicii de consultanta lingvistica in limba din care traduce (engleza, de exemplu) pentru o firma straina, pe baza unui contract? Rezultatul acestor servicii sunt niste rapoarte. Clientul vrea factura. Nu este vorba de studii terminologice, dar pe aproape.

Cu toate ca nu stiu daca e corect nici in caz ca ar fi vorba de studii/cercetare terminologica. Un traducator poate scrie pe factura: consultanta lingvistica sau ceva de genul asta?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:17, 9 Mai 2010
nu, sa scrie traducere autorizata
Daca o persoana este traducator autorizat de MJ, inseamna ca este PFA.
Atunci poate incheia contract de colaborare (prestari servicii) cu firma respectiva, pentru servicii de traducere, translare, dar de consultanta lingvistica chiar nu am auzit.
Ne-ati bagat in ceata. Intrebati la firma cu care faceti contractul ce inteleg ei prin consultanta lingvistica si vedeti daca se potriveste cu ce e scris in codul CAEN corespunzator activitatii de traducator.

Parerea mea este ca e tot una. Eventual le spuneti ca procedura impune ca in factura sa treceti servicii de traducere.
Multumesc mult de raspunsuri. Intre timp am mai studiat si eu problema.
Deci contract este, plata se face cu ora, trebuie sa dau factura.

Am gasit o mica fraza in Codul fiscal (si in norme), precum si in intructiunile de completare a declaratiei de venit, unde se definesc activitatile independente: ... cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesiile liberale si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Prin activitati adiacente se intelege toate activitatile care au legatura cu obiectul de activitate autorizat. (36. norme Cod Fiscal).

Cred ca pot considera consultanta ca fiind in aceasta categorie. Voi vedea ce spun cei de la finante. Sper sa am dreptate.

dariad a scris:

[...]
Cred ca pot considera consultanta ca fiind in aceasta categorie. Voi vedea ce spun cei de la finante. Sper sa am dreptate.


Singurii care va pot contesta competentele sunt cei care v-au autorizat. Cei de la finante sunt interesati de inregistrarea corecta si plata impozitelor. Investigheaza mai putin chestiunile legate de autorizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Traducator autorizat-pfa sau pfi? danar122 danar122 Buna ziua, Un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu CIF de la Finante, neinregistrat in Registrul Comertului, ce statut are- Persoana fizica ... (vezi toată discuția)
Meditatii limbi straine mariadyana mariadyana Buna ziua, Am urmatoarea problema: sunt traducator autorizat MJ pentru limba franceza, inregistrata la ANAF cu CIF. Acum cateva zile, am primit o oferta de ... (vezi toată discuția)
Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)