avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie

as avea o intrbare in legatura cu un debitor si anume o primarie
as putea sa ii fac o somatie simpla ca la orice alt debitor, sau necesita o alta procedura?
daca da pe ce lege tr sa ma uit in afara de OG 5 si OUG 119?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:04, 5 Mai 2010
Puteti actiona in baza oricarui temei legal din cele mentionate de dvs. Taxa de timbru este 39 de lei si timbru judiciar ce trebuie atasat este de 0,3 lei.
Ordonanta de urgenta nr 119/2007 se aplica creantelor certe ,lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale
In raport de creanta ,este de urmarit dobanda produsa daca in contract a fost fixat termen de plata
- daca data sau termenul de plata nu este fixat in contract dupa 30 de zile de la data primirii de catre debitor a facturii sau a oricarei alte asemenea solicitari de plata
- daca data primirii facturii ori a unei solicitari echivalente de plata este incerta,
dupa 30 de zile de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor
- daca solicitarea de plata a fost comunicata inainte de a primi marfurile sau serviciile la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea marfurilor sau a serviciilor
- daca legea sau contractul stabileste o procedura de acceptare ori de verificare,
permitand certificarea conformitatii mafurilor sau serviciilor,iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plata la data verificarii sau anterior acestei date,la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.
Totadata,OUG nr 119/2007 stabileste ca in cazul litigiilor privitoare la obligatii de plata rezultand din contracte comerciale ,nu este necesara parcurgerea ,in prealabail ,a etapei concilierii directe prevazute de art 720-1 din Codul de procedura fiscala
Avand in vedere prevederile art 249 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana,care instituie Romaniei ,in calitatea de stat membru al UE ,de a transpune in dreptul intern directivele comunitare,tinand seama de Directiva 2000/35/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind Combaterea intarzierii platilor in tranzactiile comerciale este in vigoare in statele membre de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene ,termenul de transpunere acordat acestora fiind 8 august 2002 .
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen general obligatoriu de plata a facturilor fiscale janapress janapress UN SC A LIVRAT MARFA PE FACTURA FISCALA CARE A FOST SEMNATA DE PRIMIRE DE CATRE BENEFICIAR CARE NU A MAI ACHITA FACTURILE IN VALOARE 20.MII LEI RON FACTURILE ... (vezi toată discuția)
Factura - accept, scadenta magyari magyari Firma X a livrat catre firma Y regulat produse. Comenzile s-au facut telefonic, dupa care bunurile au fost livrate. Facturile au fost emise de catre vanzator, ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare din oficiu andabej andabej Am depus o cerere pentru plata unei creante pe oug 119 la o judecatorie din Bucuresti. M-am trezit ca, in citatia pentru primul termen imi spune ca sunt citata ... (vezi toată discuția)