avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare in productie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare in productie

Buna ziua,
Am si eu niste neclaritati, si va rog sa ma ajutati!
Lucram in productie, angajatii sunt platiti cu norme individuale.
Intrebarea mea este: cum se calculeaza sporul pentru orele suplimentare lucrate in norma individuala?
Ex. daca lucreaza 10 ore pentru norma individuala, el este platit pentru ce a realizat( in aceste 10 ore), dar cele 2 ore sunt suplimentare. Atunci aceste 2 ore trebuie platite 175% din salariul de baza, sau doar cu 75%?
Cel mai recent răspuns: Eniko_SM , utilizator 15:54, 13 Mai 2010
Daca programul normal de lucru este de 8 ore atunci norma de munca trebuie calculata pentru cele 8 ore. Pentru norma realizata in urmatoarele doua ore, suplimentar normei de munca realizate in cele 8 ore, se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca nu se poate acorda timpul liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, se va plati cu un spor de ce nu poate fi mai mic de 75% din salariu de baza.
Codul muncii:
Art. 117. - (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 118. - ″(1) La solicitarea angajatorului sa lariaţii pot efectua muncă suplimentară cu respectarea prevederilor art. 111 sau art. 112, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 111 sau art. 112, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de fo rţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 119. - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază..
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Anacrsitina Anacrsitina pentru 4 ore lucrate sambata,la ITM mi-a spus controlul, ca trebuie sa-i dau salariatului si o zi libera si spor.Corect este sa ii dau ori o zi libera platita ... (vezi toată discuția)
Salarizare ionel chereja ionel chereja Cum se pot plati orele suplimentare , ma intereseaza ce acte trebuie facute in compartimentul contabil si juridic pentru a beneficia de orele suplimentare ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Doina Dayeh Doina Dayeh buna ziua ,as dori si eu o informatie...am program de 8 ore stau o ora in p,lus pt pauza de masa...dar sintem tinuti inca 2,3 ore suplimentare care nu sint ... (vezi toată discuția)