avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Urgent, avans ptr cumparare locuinta!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Urgent, avans ptr cumparare locuinta!!!

O mica mare problema, cumpararea unei locuinte.
Am vandut un apartament in ideea de a-mi cumpara altul mai spatios.
Am facut la notariat cu cumparatorul un antecontract de vanzare cumparare ocazie cu care am primit un avans (1000euro) restul de bani se achita de catre cumparator cu credit de la o anumita banca.
Intrucat banca nu prea isi da interesul in a urgenta terminarea actelor si incheierea actului final de vanzare cumparare, iar preturile urca din zi in zi foarte mult, am hotarat sa chem cumparatorul la notariat ptr a-i restitui dublul avansului care mi-a fost de catre acesta.
Intrebarea mea este , se poate ca acest cumparator sa refuze sa-i restitui dublul avansului asa cum este el trecut in antecontract, si ce se poate face in aceasta situatie?
Va rog astept un raspuns cat mai urgent deoarece maine,26.03.2007 doresc sa merg la notar ptr a rezolva problema, si as dori sa stiu la ce riscuri si probleme ma expun.(mentionez ca eu personal nu am semnat si nici incheiat nici o intelegere cu banca de la care cumparatorul obtine creditul)
Si inca o mentiune, banca nu accepta ca in contractul final sa fie specificata o clauza din care sa reiasa ca vanzatorul mai are drept de a locui in apartamentul vandut o perioada de 30sau 60 de zile asa cum m-am inteles cu cumparatorul, eu practic ramanand la dispozitia lui, putand fi evacuat din apartament impreuna cu familia imediat din momentul semnarii actelor finale. Este legala aceasta procedura a bancii???
Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2007
sosow, utilizator
Cel mai recent răspuns: sosow , utilizator 21:47, 28 Martie 2007
da. este legala cerinta bancii.
insa , nu ati fixat un termen in antecontracat pt achitarea diferentei?
care sunt clauzele fixate in acest antecontract?
1. cumparatorul se obliga sa achite intregal suma convenita pana la data de 19.04.2007
2.In cazul in care cumparatorul se razgandeste pierde avansul dat.
3.In cazul in care vanzatorul se razgandeste trebuie sa restituie cumparatorului dublul avansului.
Cam acestea sunt clauzele, banca m-a asigurat ca in maxim doua saptamani se definitiveaza tranzactia si intru in posesia banilor, dar problema pe care o pun ei acum este ca intai trebuie sa intabuleze proprietatea in favoarea lor, si mi-au spus ca dureaza inca 3-4 zile din momentul semnarii contractului, si abia apoi voi intra in posesia banilor.
Practic cred ca ei s-ar incadra in acest termen, dar avand in vedere explozia preturilor din piata imobiliara de la o zi la alta, ma face sa renunt la a mai vinde acest imobil si la restituirea dublului avansului catre cumparator asa cum este el specificat in antecontract.
in primul rand, ceea ce faceti dvs. nu mi se pare corect, daca toti vanzatorii ar proceda asa, vai de siguranta circuitului civil:).... dar asta nu e treaba mea.
da, puteti restitui dublul avansului insa cumparatorul, in acest caz, poate sa nu ia banii si sa se indrepte in instanta, cerand darea unei hotarari care sa tine loc de contract de vanzare-cumparare....acum,... sansele unei asemenea actiuni nu prea le pot prevedea mai ales ca e si banca implicata...dar nu cred ca i-ar veni bine situatia, avand in vedere ca va pierde un debitor:) prin neincheierea contractului.
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2007
doar_lara, utilizator
Am inteles, dar siguranta mea si a familiei mele, in cazul incheierii contractului in forma actuala, cand exista riscul de-a fi evacuat imediat ce voi semna actele? ca sa nu mai zic de cresterea preturilor zilnic la imobile, si probabil mi-am asumat un risc in acest sens, dar si cumparatorul si-a asumat un risc , la fel ca mine, stiind si semnand actul in cauza cf caruia am dreptul de-a nu-i mai vinde imobilul.(parerea mea personala)
corect si asta. aveti multa dreptate. bunastarea familiei inainte de toate.
insa ce ar insemna, strict referitor la persoana dvs., sa va razganditi mereu, in decursul a 3 vanzari, sa zicem, si sa inapoiati dublul avansului, pe ideea ca lasa, or sa creasca preturile? ati pierde o suma de bani. iar evolutia pietei imobiliare e ca bursa....a se vedea polonia:)....se poate si ca unul din cei trei cumparatori nemultumiti sa obtina hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare...

Alte discuții în legătură

Detalii contract "prima casa" starcopit starcopit Buna ziua! Doresc sa achizitionez un apartament prin programul \"Prima casa\". Solicit amabilitatea celor care vor dori sa-mi sugereze un raspuns la cateva ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare Iael Iael Care este modul cel mai sigur de a incheia un antecontract , fara teama ca se poate pierde avansul in eventualitatea ca vanzatorul ar mai fi putut incasa avans ... (vezi toată discuția)