avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Detalii contract \"Prima casa\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Detalii contract "Prima casa"

Buna ziua!
Doresc sa achizitionez un apartament prin programul "Prima casa". Solicit amabilitatea celor care vor dori sa-mi sugereze un raspuns la cateva probleme:
1. In formularea Antecontractului de vanzare-cumparare promitentul vanzator(asistat de un avocat) solicita introducerea unui articol pe care il citez:"Promitentul vânzător şi promitentul cumpărător se obligă să încheie contractul de vânzare – cumpărare în formă autentică, întelegând transmiterea dreptului de proprietate până la data de _________, iar posesia la data eliberarii sumei de bani provenita din creditul ,,Prima Casă..."
Intrebare: faptul ca solicita defalcarea dreptului de proprietate de cel de posesie poate fi o problema ulterioara pentru mine ca si promitent cumparator?(In contractul notarului meu transmiterea ambelor drepturi era la aceeasi data).
2. Mai am o mica suspiciune referitor la faptul ca imi impune ca termen de semnare a contractului final 2{doua} luni de la antecontract. Mi-e teama ca sa nu se intarzie obtinerea creditului in stil romanesc peste acest termen si sa pierd avansul dat la semnarea antecontractului.
1. Cu privire la primul punct nu vad nici o problema pentru ca va preda posesia ulterior transferului de proprietate.
2. Insa in ceea ce priveste a doua problema situatia este usor diferita si nu ar trebui prevazut un termen fix, pe care se poate intampla sa nu-l puteti respecta chiar daca nu sunteti in culpa ci o conditie, respectiv obtinerea creditului.
antecontractele de vanzare cumparare care sunt legate de imobilele cumparate prin programul "prima casa" sunt antecontracte impuse bancilor de catre finantator (afirma asta ptr ca am vazut modelele mai multor banci) - intr-un cuvant sunt tip - nu se pot face adaugiri. - din punct de vedere juridic nu are de pierdut nimeni. in ceea ce priveste pierderea avansului nu se pierde acesta va fi restituit de catre promitentii vanzatori promitentilor cumparatori numai in cazul respingerii acordarii creditului pentru achizitionarea imobilului respectiv. restituirea sumelor cu titlu de avans se face printr-o tranzactie, prin care se sting obligatiile partilor, acestea revenind la forma initiala.
1. Din raspunsul Dvs. (ania01) sa intzeleg ca trebuie sa iau model de contract de la banca la care aplic pentru imprumut. Asta e noutate nu stiam. Credeam ca e treaba notarului.
2.In ceeace priveste partea a doua araspunsului dvs sa inteleg ca doar daca nu obtin creditul imi recuperez avansul? Recunosc ca nu prea am inteles!
1. bancile colaboreaza cu notarii in acest program "prima casa". la notar se semneaza antecontractul de vanzare cumparare pe un model agreat de banca cu care urmeaza sa contractati creditul. asa ca nu trebuie sa va faceti probleme pentru faptul ca nu aveti model.
2. in legatura cu restituirea avansului de catre promitentii vanzatori, cred ca nu s-ar putea folosi clauzele antecontractului in sensul - sa nu va inapoieze banii doar in cazul in care banca nu v-ar acorda creditul - in acest sens dvs nu da-ti dovada ca sunteti de rea credinta ci doar de faptul ca nu aveti posibilitate financiara ptr achizitionarea bunului imobil in situatia data.
Sunt in discutii premergatoare incheierii unui Antecontract de vanzare cumparare cu un promitent vanzator care, ATENTIE!, nu vrea sa aduca la notar la semnarea antecontractului documentele de cadastru si intabulare spunand ca nu e nevoie de acestea si ca le va aduce peste 2 luni cand se semneaza contractul final de vanzare cumparare.
Mai mult, zice ca sa mergem la un notar pe care il cunoaste dansul .....
Desi imi place apartamentul pe care vreau sa-l cumpar nu as incheia acest antecontract fara toate documentele si fara extras de carte funciara sa vad ca este liber de sartcini.
Dvs. ce ma sfatuiti?

Alte discuții în legătură

Restituire avans antecontract imobil nou carmen1978 carmen1978 In anul 2008 am contractat un apartament cu 2 camere in Brasov cu pretul de 91.500 euro platind un avans de 19.000 euro.In prezent nici o banca nu mai imi ... (vezi toată discuția)
Ante contract prima casa algerob algerob buna ziua, daca ante contractul ptr prima casa expira, se pierde avansul? se mai poate continua vanzarea? se poate emite un act aditional? cat ar ... (vezi toată discuția)
Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament SVD SVD Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se ... (vezi toată discuția)