buna ziua,
problema mea este urmatoare: incepand din anul 2002 (anul din care adm a inceput sa calculeze penalitati retroactiv) detin un apartament la care plata cheltuielilor de intretinere a fost realizata constant cu intarziere (cateva luni).
Mentionez ca de atunci si pana in acest moment am avut constant intarzieri la plata intretinerii. Cu toate ca in conformitate cu prevederile legale, valoarea penalitatilor este de 0.1% pe zi de intarziere (asa zice adm , eu nu l-am verificat) valoarea lor nu a aparut distinct in tabelul afisat.
Anul trecut in luna noiembrie am reusit sa achit toate datoriile aferente anului 2009, (pe tabelul aferent lunii decembrie nu figurez cu nici o suma restanta) ,iar in acest moment figurez cu o suma restanta de apx 450 RON la care se adauga o penalitate de apx 12 RON conform tabelului afisat de catre administrator.
Astazi, cand am efectuat o plata mi s-a adus ca cunostinta ca valoarea reala a penalitatilor este de apx 1250 RON, si aceasta suma cuprinde penalitatile aferente perioadei 2002-2010.
Administratorul motiveaza ca a calculat acum aceste penalitati aferente tuturor platilor facute cu intarziere in perioada 2002-2010 iar acestea nu au fost cuprinse in platile efectuate in perioada respectiva deoarece nu a avut un program informatic prin care sa le calculeze, pana in acest moment.
Intrebarea mea este urmatoarea: este legal sa mi se perceapa acum aceste penalitati istorice (in suma de apx 1200 RON)?
Precizez ca pe tabelul aferent lunii aprilie 2010 figurez cu o suma restanta de 1050 RON si o penalitate de 12 ron (aferenta perioadei ian-apr 2010), si nu inteleg de ce mai tb sa platesc alte penalitati (apx 12r0RON).
Nu mi s-au adus la cunostinta. Am copii dupa lista afisata si in luna decembrie 2009 apar cu o datorie de 0.28 RON, iar din luna ianuarie 2010 pana in aprilie 2010 figurez cu o restanta de 10500 RON (din care am platit deja 600 RON) la care se adauga o penalitate de 12 RON (calculata din ian 2010 pana in aprilie 2010). Mie mi se pare corect sa platesc doar aceasta penalitate de 12 ron.
Nu inteleg de ce ar trebui sa platesc penalizarile, chiar si pe ultimii 3 ani, daca in dec 2009 eu figurez cu o restanta de 0.28 RON, la care conform tabelului nu am calculata nici o penalitate.
multumesc
Pai este normal sa va achitati penalizarile pentru ultimii 3 ani pentru ca asa cum vi s-a explicat mai sus numai cele mai vechi de 3 ani pot fi prescrise. Faptul ca administratorul nu le-a calculat, nu inseamna ca dv nu sunteti dator cu penalizarile. Se poate constata si recunoasteti ca ati avut si aveti restante. Poate administratorul nu se pricepe si odata la 2-3 ani comitetul apeleaza la un expert care face verificarea si calculeaza (sau recalculeaza) toate penalizarile. Este legal ca in urma refacerii situatiilor, a recalcularilor sa se afiseze si sa se solicite plata penalizarilor.
Asa ca de platit penalizari trebuie sa platiti pentru ca aveti restante. Puteti doar sa angajati un expert sa recalculeze acele penalizari si sa platiti atat cat va rezulta dupa aceasta recalculare, repet, macar pe ultimii 3 ani.