avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata penalitati intretinere

1. in 2010 am aflat ca avem penalitati din calculate din 2002 - asta cand ne-am dus sa cerem adeverinta in vederea vanzarii si sa platim sumele datorate la intretinere, respectiv totalul general din tabelul afisat. As vrea sa stiu daca Asociatia avea dreptul sa calculeze penalitati de intarziere atata timp cat Hotararea judecatoreasca care confera statut juridic este din Decembrie 2009 - ma refer strict la penalitatile calculate din partea Asociatiei - pentru perioada de dinaintea emiterii hotararii judecatoresti .

2. Cum se considera sumele care au fost calculate, dar neincluse in totalul general de plata si neimputate sub alta forma? (in tabelul cu sumele de plata, dupa coloanele cu defalcarea sumelor aparea o coloana cu penalitati 2002-2007, dar n-au fost incluse in totalul lunar sau general si nici in coloana cu restante, penalitatile care ni s-a spus ca sunt calculate pentru 2008 - 2009 nu sunt nici pana in ziua de azi afisate in vreun fel)

3. Am inteles ca datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu, daca asa este va rog sa precizati actul normativ,
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:53, 12 Mai 2010
Cam aceeasi situatie este si la mine. Eu plateam intretinerea o data la doua-trei luni toata suma din comoditate deoarece nu aveam timp sa ma deplasez la ei si acum cand vreau sa schimb titularul apartamentului mi s-a zis ca o sa mi se calculeze penalitati din 2005.
Este legal sa se calculeze penalitatile dupa atata timp, fara sa fi afisat vreodata pe fiecare luna in parte ca as avea penalitati?
@sarabanda
Spuneti-mi, va rog, ca nu am inteles prea bine, aceste penalizari sunt trecute luna de luna in lista de cote?

Penalizarile puse dincolo de totalul lunar de plata este obligatoriu de platit, alaturi de cote. Daca nu le platiti pentru ca ele sunt in afara totalului, asta face ca ele sa ramana ca restante la penalizari...si aceste restante se vor aduna pe masura ce timpul trece.
Ele sunt puse in afara totalului pentru a fi evidentiate si scoase din total deoarece ele nu se penalizeaza asa cum se penalizeaza restantele la cote si fondurile asociatiei.

Da, asociatia de proprietari poate percepe penalizari si dinainte de hotararea judecatoreasca de infiintare a asociatiei daca exista, de pe vremea organizarii in asociatii de locatari, o hotarare a adunarii generale in care s-a stabilit sistemul de penalizare. Important este ca aceste penalizari sa respecte prevederile legale.

@Dadu78
Daca administratorul nu a calculat luna de luna, poate sa le calculeze si la un moment dat. Dar eu cred ca nu va plateati intretinerea mai mult de 2-3 luni o data....ca asa cum spuneti Dv. nu prea ar avea la ce sa va calculeze penalizari......
Pentru ambii utilizatori restantieri.
In anumite conditii sumele mai vechi de 3 ani se pot prescrie in conformitate cu Decretul nr.167 din 10 aprilie 1958, privitor la prescripţia extinctivă, publicat în B.Of. nr. 19 /21 aprilei 1958.
Dar prescrierea actioneaza daca dimp de 3 ani nu ati fost notificat, nu ati fost somat, nu v-ati luat vreun angajament de plata, nu ati facut vreo plata partiala etc.
In aceste conditii puteti solicita in instanta sa oblige asociatia la prescrierea debitelor mai vechi de 3 ani. In cateva luni puteti obtine hotararea de prescriere sau daca asociatia prezinta in instanta vreo dovada din cele enumerate mai sus, puteti sa pierdeti in instanta.
Cum dv, ati specificat ca vreti sa vindeti si-aveti nevoie de adeverinta, solutia imediata este sa va achitati datoriile pentru a putea vinde.
Inteleg sa nu fie incluse in totalul de plata pentru o luna, dar cred ca logic ar fi sa fie inclus in totalul general de plata, adica in suma in care sunt incluse si restantele - ca sa stie omul ce are de plata per ansamblu, sau sa fim instiintati cand mergeam sa platim intretinerea ca mai figureaza si alte sume de plata. Nu cred ca sunt multi cei care isi noteaza valoarea coloanelor defalcate pentru a verifica adunarea, ci majoritatea are in vedere totalul general (total luna curenta+ restante, daca este cazul)
La noi tabelul este ceva de genul (dispunerea rubricilor)

ap/ nr. pers/ apa rece/ calda/ ./...toate utilitatile/ fd. rul/fd. rep/penal 2002-2007/
total luna crt/ restante/ total general

Totalul general n-ar trebui sa includa tot ce este in rubricile din stanga?

refuz sa cred ca e corect, logic si uman ca administratorul sa calculeze niste sume de plata sa le includa intr-un cont separat si sa nu-ti aduca la cunostinta, sa nu incerce sa le incaseze, ci sa le lase acolo sa creasca de-a lungul anilor, ca pana la urma isi primeste salariu si din banii nostri, deci ar trebui sa isi faca datoria si fata de cei care din diverse motive nu tin pasul cu plata intretinerii (poate unii au probleme financiare, tocmai lor le adunam penalitatile timp de 8 ani??!!)

nu contest corectitudinea penalitatilor, dar modul de afisare si de colectare - cel putin in cazul meu - da de gandit.

Multumesc pentru raspunsuri, o zi buna
Aveti dreptate cand spuneti ca:
- penalizarile trebuia adunate in totalul general;
- administratorul trebuia sa va atraga atentia ca in afara de totalul general mai aveti de plata si niste penalizari;
- administratorul este dator sa aiba respect atat pentru cei cu plata la zi, cat si fata de restantieri, nu numai pentru ca este platit din banii tuturor, ci si pentru ca toti sunt oameni si probabil isi doreste sa fie respectat de toti, nu numai de unii.....
........................
Totusi...daca vedeati ca acea suma creste continuu, trebuia sa il intrebati macar o data in tot acest rastimp ce e cu acele penalizari (?!)

Alte discuții în legătură

Ce platim intai...penalitatile sau suma restanta? marianb13 marianb13 Buna ziua. 1.Am un mare necaz cu asociatia de propietari...un vecin s-a dus sa isi platesca intretinerea constand in suma de 200 lei.Vecinul respectiv a avut ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari RoxanaMC24 RoxanaMC24 Cum se calculeaza penalizarile la intretinere? Am impresia ca doamna administrator ma supra penalizeaza ! (vezi toată discuția)