avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT DE SUPERFICIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT DE SUPERFICIE

as dori sa aflu daca exista o modalitate legala de stingere sau incetare a dreptului de superficie constand in infiintarea si folosirea unei livezi pe terenul altei persoane(aceasta din urma fiind mostenitoarea proprietarului initial care a consimtit in urma cu10 ani la cultivarea pomilor)?

precizez ca intelegerea a fost verbala si nu s-a prevazut vreun termen.
De partea cui esti? Modalitati sunt multe, cae mai la indemana fiind cumpararea terenului sau invers cumpararea livezii.
DAR daca zici ca nu este un act din care sa reiasa dreptul de superficie...atunci parca livada va fi a proprietarului terenului in baza accesiunii.
multumesc mult, Andrei pentru raspunsul prompt!
superficiarul si proprietarul nu se inteleg ,deci este exclusa orice tranzactie.
personal, consider ca proprietarul este clar dezavantajat,el nu poate folosi terenul,nu il poate vinde(cine l-ar cumpara in situatia data) dar va plati impozitele cuvenite;posesorul livezii nu ii plateste nimic sustinand ca asa a fost intelegerea cu defunctul proprietar.
daca e relevant, livada e pe jumatate uscata
si inca ceva : dr. de superficie a fost recunoscut prin hotarare jud., fiind probat doar cu doi martori
Pai intelegerea a fost verbala, da' exista hot jud in sensul asta!!! Ilogic, nu?

Si proprietarul actual cunostea faptul ca exista acest drept de superficie? In hot jud ce spune? Pana cand are cel cu livada drept de superficie? Ca daca e [pe toata durata cat exista livada, atunci trebuie sa astepte sa se usuce toata!
aduc urmatoarele clarificari: intelegerea verbala a intervenit in1997 iar in2006, dupa decesul proprietarului, posesorul livezii l-a dat in judecata pe fiul defunctului care nu i-a mai permis sa ingrijeasca pomii, castigand procesul;mostenitorul a fost obligat sa-i lase in posesie terenul cu livada fara a se face alte precizari privind durata existentei dreptului de superficie recunoscut prin hot. jud.

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care ... ionita_emil ionita_emil Buna ziua. Am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care nu este proprietatea mea. Pe acest teren exista 2 case, una a mea si una a ... (vezi toată discuția)