avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... deducere TVA locuinta de serviciu/protocol
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

deducere TVA locuinta de serviciu/protocol



Nou
*

Grup: Nou venit
Postari: 1
Inregistrat pe: Astazi, 05:24 PM
Membrul Nr.: 203,907

Avertizat: (0%) -----


Buna ziua,
Ma confrunt cu o dilema si as avea nevoie de un raspuns pertinent.

Societatea comerciala X a achizitionat un imobil - casa si teren - in anul 2008, pentru aceasta operatiune beneficiind de rambursare TVA. Imobilul este folosit pentru gazduirea managerului, cetatean strain, aflat temporar pe teritoriul Romaniei si a diverselor persoane care vin in localitate pentru a realiza diverse training-uri cu personalul.
In anul 2010, reprezentantii Administratiei Fiscale au realizat un control
pentru TVA, stabilind obligatia societatii comerciale X de a restitui TVA-ul rambursat pentru imobil
.
Atata vreme cat acest imobil - locuinta de serviciu/protocol - este folosit pentru cazarea
unui angajat din afara localitatii, in lipsa vreunui contract de inchiriere, dar in temeiul contractului de management, poate fi considerat ca nejustificat raportul de inspectie fiscala, putand fi astfel atacat cu succes in instanta?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 17:26, 26 Mai 2010
va supun atentiei un raspuns de-al meu, oferit unui alt utilizator al forumului.

Potrivit art. 2, lit. d) din Legea locuintei nr. 114/1996, locuinta de serviciu reprezinta "locuinţă destinată funcţionarilor publici, angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale"
Conform art. 29 din HG nr. 1275/2009 privind Normele metodologice de aplicare a Legii locuintei "Locuinţele de serviciu fac parte din patrimoniul agenţilor economici şi se administrează în interesul acestora prin închiriere salariaţilor proprii, contractul de închiriere fiind accesoriu la contractul individual de muncă.
Condiţiile de administrare şi de închiriere a acestor locuinţe se stabilesc de către conducerile agenţilor economici sau ale instituţiilor deţinătoare, cu respectarea prevederilor legale."
De asemenea, potrivit art. 21, alin (3) lit. l) Cod Fiscal, coroborat cu pct. 36 din normele de aplicare ale acestuia "în cazul locuinţei de serviciu date în folosinţa unui salariat sau administrator, cheltuielile pentru funcţionarea, întreţinerea şi repararea acesteia sunt deductibile în limita corespunzătoare raportului dintre suprafaţa construită prevăzută de Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările ulterioare, majorată cu 10%, şi totalul suprafeţei construite a locuinţei de serviciu respective."
In ceea ce priveste regimul TVA, art. 145 din Codul Fiscal, mentioneaza ca orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile, pe baza documentelor legale.
In situatia in care locuintele de serviciu sunt inchiriate in regim de scutire TVA, conform art. 141, alin (2), lit. e) Cod Fiscal, se vor avea in vedere prevederile referitoare la ajustarea TVA in cazul bunurilor de capital, de la art. 149 sau dupa caz art. 161 Cod Fiscal
.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta de serviciu ramolex ramolex Buna ziua. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un imobil pentru a fi considerat locuinta de serviciu in patrimoniul unei societati ... (vezi toată discuția)
Decontare chirie princessmaya princessmaya Este un apartament inchiriat,iar persoana care l-a inchiriat este si administatorul unei firme.Ar putea cumva sa deconteze chiria din incasarile ... (vezi toată discuția)