avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Firma plateste chirie pentru unii salariati, exista ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Firma plateste chirie pentru unii salariati, exista vreo facilitate fiscala?

Daca firma plateste chiria unor salariati, exita vreo facilitate fiscala?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:06, 8 Noiembrie 2013
Pt ca ati mentionat ca locuintele sunt inchiriate nu se aplica Legea 114/1996 -legea locuintei, care prevede:

d) Locuinţă de serviciu
Locuinţă destinată funcţionarilor publici, angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale.


Si Norme HG 1275/2000

Art. 29. - (1) Locuinţele de serviciu şi cele de intervenţie fac parte din patrimoniul agenţilor economici sau al instituţiilor publice centrale ori locale şi se administrează în interesul acestora prin închiriere salariaţilor proprii, contractul de închiriere fiind accesoriu la contractul individual de muncă.

AStfel potrivit Cod fiscal:

ART. 21 Cheltuieli
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
l) alte cheltuieli salariale şi/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu excepţia prevederilor titlului III;

sau

Art 55 Definirea veniturilor din salarii

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii.

(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:

b) cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei;

Norme:
70. La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:
f) contravaloarea folosinţei unei locuinţe în scop personal şi a cheltuielilor conexe de întreţinere, cum sunt cele privind consumul de apă, consumul de energie electrică şi termică şi altele asemenea, cu excepţia celor prevăzute în mod expres la art. 55 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal;
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare costuri chirie salariati de catre angajator anisu anisu Buna ziua, daca o societate hotareste preluarea costurilor de chirie pentru un apartament inchiriat pentru angajati- care sunt taxele de care este/ nu este ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu cazarea deductibila? Geo_2008 Geo_2008 O societate din Bucuresti doreste sa inchirieze o garsoniera pentru salariatii societatii (ei fiind din provincie) Se poate considera cheltuiala deductibila ... (vezi toată discuția)
Locuinta de serviciu ramolex ramolex Buna ziua. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un imobil pentru a fi considerat locuinta de serviciu in patrimoniul unei societati ... (vezi toată discuția)