avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna Training in UK
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna Training in UK

Am si eu o problema referitoare la formarea profesionala. Un angajat X al unei firme din Romania este trimis la specializare in UK pt 6 luni. Specializarea consta in mentoring. Firma din UK plateste cazare, diurna, transport. Mentionez ca toate costurile sunt suportate de firma din UK si nu sunt facturate firmei din RO.
In acest caz angajatul X mai beneficiaza de 50% din diurna din Romania conform Codului Muncii 2007-2010?
Care poate fi statutul lui X in firma?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: sgilie , utilizator 20:39, 31 Mai 2010
H.G. 518/1995 Art. 5 alin (1) precizeaza faptul ca personalul trimis in strainatate beneficiaza:
a) in strainatate, de:
- indemnizatie zilnica in valuta - diurna;
- suma zilnica in valuta - plafon de cazare;
b) in tara, de:
- salariu - daca se pastreaza calitatea de salariat;
- indemnizatie lunara in lei - calculata in raport cu salariul de baza plus sporul de vechime daca deplasarea s-a efectuat in interesul unitatii (cursuri, stagii de practica si specializare sau perfectionare), pe o durata de pana in 90 de zile calendaristice, iar salariatului i s-a suspendat contractul de munca.

In cazul dumneavoastra, de vreme ce salariatul a beneficiat de 6 luni de mentoring in UK, nu i se poate oferi indemnizatia lunara. El poate figura in firma trimitatoare ca si angajat pe postul ocupat inainte de plecare, daca nu i s-a suspendat aceasta calitate.

H.G. 518/1995 Art. 15 alin (1) si (2) stipuleaza faptul ca, in masura in care partenerii externi nu suporta integral cheltuielile de deplasare, atunci angajatul beneficiaza - cu aprobarea unitatii - de diurna si cazare in valuta pe timpul necesar calatoriei pana la localitatea de destinatie, adica pana la data preluarii de catre partenerul extern, precum si pe timpul revenirii in tara, in functie de orarele mijloacelor de transport.

Luati in calcul si Hotararea nr. 1630/2009, privind unele masuri de reducere a cheltuielilor cu deplasarile in strainatate pentru anul 2010, in cuprinsul careia se specifica faptul ca angajatul trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar poate sa calatoreasca cu avionul la clasa economica, iar daca acesta nu se incadreaza la clasa a II-a de diurna, transportul dus-intors pe distanta aeroport/gara - locul de cazare se face cu transportul in comun.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Va rog frumos sa ma scuzati pentru confuzia facuta.
Firma din UK plateste toate costurile de specializare (cazare, transport, si diurna-indemnizatie pentru masa si alte cheltuieli). Mentionez ca mentoring-ul se face in cadrul multinationalei (firma din UK face parte la fel ca si cea din RO din cadrul firmei multinationale).
Persoana X mai beneficiaza de prevederile H.G. 518/1995? /CAPITOLUL II/Secţiunea I/
Art. 8. - (1) Personalul trimis în străinătate, în condiţiile prezentei hotărâri, beneficiază de ?50% din diurna stabilită pentru ţara în care are loc deplasarea, potrivit categoriei în care se încadrează, în cazul în care cheltuielile pentru masă se suportă de către partenerii externi.

Este obligata firma din RO la plata acestei sume?

In cazul in care firma din RO nu doreste plata acestei sume cum se procedeaza legal?

Exista o lege in care este prevazuta aceasta situatie?

Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

H.g. 518/1995 50% diurna urgent sgilie sgilie Buna ziua, Am si eu o nelamurire referitoare la H.G. 518/1995 in cazul cursurilor de perfectionare, (formare profesionala Titlu VI, din Legea nr. 53/2003) ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna SSFF SSFF Buna seara, Va rog mult sa imi spuneti daca o firma care trimite personal sa lucreze in UE (sau in alta localitate din tara) si asigura angajatilor ... (vezi toată discuția)
Diuna deplasare in strainatate oanaj oanaj Buna ziua! Daca un angajat face o deplasare in strainatate si cheltuielile cu deplasare (inclusiv taxiuri spre si de la aeroport), cheltuielile cu cazare si ... (vezi toată discuția)