avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare profesori
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare profesori

In Legea 49/2010 se spune ca CIM inceteaza de drept conf.art 56(d) din codul muncii, la indeplinirea conditiilor pentru limita de varsta. Profesorii, prin L128/1997 nu primesc aprobare de intrare in pensie decat la 01.septembrie al anului in care indeplineste conditiile de pensionare. Intrebare: cand poate un profesor sa-si depuna cererea de pensionare si cand trebuie angajhatorul sa ii desfaca contractul de munca
1. Legea 128/1997 este o lege speciala si are intaietate in fata Codului muncii. Asadar dvs. va veti pensiona asa cum spune Legea 128/1997.
2.Cererea de pensionare, impreuna cu actele anexe, se depune la Casa de Pensii cu 30 de zile inainte de indeplinirea conditiilor, daca aveti aprobarea ISJ, daca nu, o depuneti dupa incheierea anului scolar.
3. Incetarea CIM se face cu data cu care ati solicitat pensionarea.
rusu marcela a scris:Am lucrat in invatamant si m-am pensionat cu data de 1 septembrie2009.In decizia de pensie perioada de cand am indeplinit conditiile de pensionare conf.codului muncii(mai 2009 ) si 1 sept.2009,adica 3luni sunt considerate stagiu suplimentar.Nu sunt de acord cu aceasta avand in vedere legea invatamantului.Cum este corect?

tudorvaleriu a scris:

1. Legea 128/1997 este o lege speciala si are intaietate in fata Codului muncii. Asadar dvs. va veti pensiona asa cum spune Legea 128/1997.
2.Cererea de pensionare, impreuna cu actele anexe, se depune la Casa de Pensii cu 30 de zile inainte de indeplinirea conditiilor, daca aveti aprobarea ISJ, daca nu, o depuneti dupa incheierea anului scolar.
3. Incetarea CIM se face cu data cu care ati solicitat pensionarea.

1. Conditiile de pensionare nu sunt stabilite de Codul muncii ci de Legea 19/2000. In raspunsul meu de mai sus ma refeream la incetarea contractului individual de munca, la indeplinirea conditiilor legale, in baza unui articol din Codul muncii.
2. Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu "stagiu suplimentar" si ce aveti de pierdut in acest caz. Nu cunosc situatia concreta a pensionarii dvs. Poate reveniti cu detalii.
Rusu Marcela
AM functionat ca profesor intre 1 sept.1973 -1sept. 2009.Conform Legii19/2000 am indeplinit conditiile de pensionare in mai2009(18.10.1950)CIM a incetat cu1sept.2009 deoarece nu am fost intr-o situatie deosebita ca sa ma pot pensiona cu data de 1 iunie(inainte de sfirsitul anului scolar )Cei dela CJP au considerat stagiu suplimentar lunile iunie,iulie, august. Conform Legii invatamantului aceste trei luni ar fi vechime efectiva si nu stagiu suplimentar iar punctajul lunar ar fi 1,0... in loc de 0,0...Iar daca trebuia sa ma pensionez in mai am pierdut 3 pensii pentru ca la inspectorat nu au semnat hartia decat in august. Ce este de facut? Cu multumiri,Marcela Rusu
rusu marcela a scris:
Cei dela CJP au considerat stagiu suplimentar lunile iunie,iulie, august.

Nu, doamna, nu cei de la casa de pensii au considerat aceste luni stagiu suplimentar. Perioadele lucrate dupa pensionare sunt stagii suplimentare intrucat asa prevede Legea nr. 19/2000 in art. 78, alin. (8).
Asiguratii care, dupa indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta, reglementate de prezenta lege, contribuie o anumita perioada la sistemul public, regasindu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 5, beneficiaza de majorarea punctajului realizat in aceasta perioada cu 0,3% pentru fiecare luna, respectiv cu 3,6% pentru fiecare an suplimentar.
Conform Legii invatamantului aceste trei luni ar fi vechime efectiva si nu stagiu suplimentar (...)

Aceasta perioada ar fi fost vechime efectiva daca ati fi depus cererea pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta conform Legii nr. 128/1997. Din mesajul dvs. rezulta ca ati depus aceasta cerere la casa de pensii atunci cand ati indeplinit conditiile, conform Legii nr. 19/2000.
Iar daca trebuia sa ma pensionez in mai am pierdut 3 pensii pentru ca la inspectorat nu au semnat hartia decat in august. Ce este de facut?

Nu mai este nimic de facut, a trecut prea mult timp de atunci.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensionare la limita de varsta bvlutu bvlutu Un angajat cu CIM pe perioada nedeterminata indeplineste conditia de pensionare la limita de varsta si face cerere in acest sens. Cand este obligata ... (vezi toată discuția)
Pensionarea profesorilor miro478 miro478 Sunt profesor de liceu şi ar trebui să mă pensionez, pentru limită de vârstă, în noiembrie 2011. Am făcut cerere, adresată angajatorului, prin care ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta maria_mova maria_mova Buna seara ,ma numesc Maria si am o intrebare in legatura cu mama mea pensionara :data nasterii: 1954,26 septembrie 25 ani si 7 luni in grupa II . La cati ... (vezi toată discuția)