avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie la limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie la limita de varsta

Buna seara ,ma numesc Maria si am o intrebare in legatura cu mama mea pensionara :data nasterii: 1954,26 septembrie
25 ani si 7 luni in grupa II . La cati ani va iesi la pensie la limita de varsta? va multumesc
Cel mai recent răspuns: tied , utilizator 00:42, 28 August 2009
Date generale: O doamna nascuta in septembrie 1954 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta in iulie 2014, la varsta de 59 ani si 10 luni, in conditiile realizarii unui stagiu minim de cotizare de 14 ani si 8 luni.

In vederea deschiderii drepturilor de pensie, stagiului realizat de cotizare i se adauga 5 ani si 3 luni stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca.

Pentru 25 ani lucrati in grupa II varsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani si 6 luni, rezultand o varsta de 54 ani si 4 luni.

Varsta pe care mama dvs. o are, deci poate beneficia de pensie pentru limita de varsta. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspunsul dvs prompt. O seara frumoasa!!!:)
buna ziua,

REFERITOR LA VECHIMEA IN MUNCA.....mai precis am o dilema ref la VECHIMEA IN INVATAMANT

Sunt nascuta in 22 sept 1952, deci AM aproape 57 ani...

am vechime in munca de 32 de ani, (plus 4 ani facultate la zi)mai precis 22 ani ca traducator l .engleza ,plus11 ani vechime efectiva la catedra, ca prof de l engleza.

CONF LEGII 128/1997 SAU LEGII 84/1995 se considera vechime in invatamant toti anii in care am lucrat la traducator,pt ca am lucrat in specialitatea inscrisa pe diploma de studii la zi, UNIVERSITATEA BUCURESTI, filologie.4 ani, care se adauga la vechime.

AM DESPUS DOSARUL PT PENSIONARE, INCEPAND CU DATA DE 1 SEPT 2009.

deshi la casa de pensii mi s-a specificat clar, ca mi se considera vechime in invatamant toata perioada de munca. si mi s-a mai spus ca VOI INDEPLINI conditiile sa fiu pensionata la limita de varsta, pt ca profesorii au dreptul sa ceara pensionare la limita de varsta, cu 3 ani inainte de varsta limita.....daca au o vechime in invatamant ca a mea. EU eram consolata cu ideea ca cer pensionare anticipat sau partial anticipat, nici nu stiu cum sa ma exprim...si am avut surpriza sa aflu ca NU stiam legile de loc.

eu va rog sa imi confirmati daca asha stau lucrurile SI DACA AM DREPTUL SA MA PENSIONEZ LA LIMITA DE VARSTA, asha cum mi se spune la casa de pensii ....si daca perioada aceea de vechime in invatamant echivalata , este valabila si la calculul si incadararea pensionarii, sau doar la stabilirea drepturilor salariale din trecut?
este foarte important sa fiu lamurita pt ca aud si alte versiuni in afara de informatiile angajatilor de la casa de pensii, sect 1 , bucuresti.Statutul cadrelor didactice mentioneza clar aces drept de 3 ani in avans...nu stiu acum exact art....MA LAMURITI ?VA ROG MULT.

DECI AM DREPTUL SA IES LA PENSIE LA LIMITA DE VARSTA? AVAND DATELE SI VARSTA si legislatia mentionate de mine mai sus?

MULTUMESC MULT

ASTEPT RASPUNS

Dorina Ionescu, Bucuresti

Potrivit art. 127, alin. (3) din Legea nr. 128/1997, "personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii."

Categoric, indepliniti ambele conditii pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta. Raportat la prevederile Legii nr. 19/2000, dispozitiile din Legea nr. 128/1997 au caracter special si se aplica intotdeauna cu intaietate.

Atunci cand legiuitorul nu precizeaza categoria de pensie, cum este si cazul dispozitiei legale de mai sus, nu putem extinde aplicabilitatea unei dispozitii dintr-un act normativ si la alte categorii de pensie, trebuie sa ne limitam la categoria... clasica de pensie, respectiv la pensia pentru limita de varsta.

Toata perioada lucrata in invatamant reprezinta stagiu de cotizare si va fi avuta in vedere la stabilirea pensiei.

Doamna, daca cei de la casa de pensii v-au spus ca va vor admite cererea de pensionare, nu vad de ce ascultati versiuni ale altor persoane. "Celelalte persoane", sa le spun asa, nu au competente in stabilirea drepturilor de pensie.

O pensie linistita va doresc! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
mii de multumiri....doamna


si eu am considerat logic sa admit aplicarea legiilor pt pensionare.....corect...de catre angajatii CASELE DE PENSII..sect 1 Bucuresti..care numai asta fac toata ziua....si Nu sunt eu singurul caz...nu?



dar cand vad cum se erijeaza altii in inteligenti.....ei fiind doar niste secretare sau directori de scoala...care trebuie doar sa amita adeverintze si tabele....

desigur...casa de pensii...este o institutie care numai cu aplicarea legii pensiilor se ocupa.

va multumesc mult si promit sa va tin la curent....numai pentru ca sa va arat respectul pentru amabilitatea dumneavoastra si pt promptitudine..


cu simpatie


prof. l. engleza Dorina Ionescu, Bucuresti

Alte discuții în legătură

Vechime in campul muncii georgepop georgepop Sotia este profesor suplinitor calificat in invatamantul preuniversitar, in consecinta are contract pe termen determinat, adica 1 an de zile, mai precis din ... (vezi toată discuția)
Cu cat se reduce varsta de pensionare? petea petea La 31 ani si 8 luni de grupa a II a, cu cat se reduce varsta de pensionare exact? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata suzi52 suzi52 M-am nascut la 28 martie 1952, sunt invatatoare, am 37 ani vechime la catedra. Doresc sa stiu daca ma pot pensiona cu data de 1 sept 2010 fara a pierde din ... (vezi toată discuția)