avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare profesori
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare profesori

In Legea 49/2010 se spune ca CIM inceteaza de drept conf.art 56(d) din codul muncii, la indeplinirea conditiilor pentru limita de varsta. Profesorii, prin L128/1997 nu primesc aprobare de intrare in pensie decat la 01.septembrie al anului in care indeplineste conditiile de pensionare. Intrebare: cand poate un profesor sa-si depuna cererea de pensionare si cand trebuie angajhatorul sa ii desfaca contractul de munca
Rusu Marcela
Am depus cererea de pensionare la 1sept.2009 deoarece cim a incetat la 31 august 2009.Nu am depus cererea nici in iunie nici in mai.La primirea deciziei de pensionare am facut imediat contestatie si nici pana acum nu am primit raspuns desi am mai reinoit inca o data contestatia.Eu stiu ca Legea invatamantului are prioritate in fata Legii pensiilor.Cei care au depus atunci cererea au avut si salar si pensie.
Am inteles acum, ati depus cererea la 1 septembrie 2009 si, conform prevederilor Legii nr. 19/2000 in vigoare la acea data, drepturile de pensie vi s-au acordat si vi s-au platit cu data depunerii cererii.

Eu va rog sa recititi art. 78, alin. (8) din Legea nr. 19/2000 pe care l-am postat mai sus. Daca depuneti cererea dupa o perioada de X luni dupa ce indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, perioada respectiva este stagiu suplimentar. Acest lucru este valabil pentru toate persoanele care depun cererea dupa ce indeplinesc conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Imi pare rau, dar Legea nr. 128/1997 contine o prevedere cu caracter special numai in privinta varstei standard de pensionare. In rest, se aplica prevederile Legii nr. 19/2000.
Nu am inteles ce inseamna " prevedere cu caracter sppecial numai pentru cei care au indeplinit virsta standard "Deoarece nu am primit aprobarea de la inspectorat decit in august nu am putut sa-mi depun actele mai repede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la limita de varsta bvlutu bvlutu Un angajat cu CIM pe perioada nedeterminata indeplineste conditia de pensionare la limita de varsta si face cerere in acest sens. Cand este obligata ... (vezi toată discuția)
Pensionarea profesorilor miro478 miro478 Sunt profesor de liceu şi ar trebui să mă pensionez, pentru limită de vârstă, în noiembrie 2011. Am făcut cerere, adresată angajatorului, prin care ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta maria_mova maria_mova Buna seara ,ma numesc Maria si am o intrebare in legatura cu mama mea pensionara :data nasterii: 1954,26 septembrie 25 ani si 7 luni in grupa II . La cati ... (vezi toată discuția)