Va rog sa ma ajutati cu recomandari si cadrul legislativ necesar pentru urmatoarea situatie:
Este vorba de o firma in care exista mai multi angajati care activeaza pe acelasi post, avand salarii diferite. De-a lungul timpului, salariile au fost marite in urma unor evaluari interne scrise, bazate pe criterii foarte exacte. In ultimul timp insa, am observat ca exista la o parte dintre angajatii vechi, cu salarii mari, tendinta de a lucra mai putin eficient comparativ cu cei noi, care au salarii mai mici.
Va rog sa imi spuneti cum as putea sa modific salariile in baza unor noi evaluari (generale, care sa fie facute pentru toti angajatii) astfel incat sa nu intru in contradictie cu CCM sau legislatia muncii - ma gandeam ca din evaluari sa rezulte mai multe bareme, care sa ii incadreze in 4 categorii salariale fixe, bazate pe salariile deja existente (astfel, cei cu salarii mari dar care nu dau la fel de mult randament ar intra in categoriile mai scazute).
De asemenea, este posibila incetarea contractului de munca in urma lipsei de acord referitoare la aceasta modificare salariala (desi evaluarea este slaba, salariatul refuza sa semneze actul aditional de modificare a contractului de munca)?
Cele descrise mai sus pleaca de la prezumtia ca angajatul va semna actul aditional prin care ii va scadea salariul. In caz contrar nu aveti posibilitatea modificarii salariului. In plus in lipsa acestui acord nu prea aveti posibilitatea sa incheiati respectivul contract de munca fara a urma procedura necorespunderii profesionala (foarte grea si cu mici sanse ca angajatorul sa castige un eventual proces)
Recomandarea mea este folosirea unui sistem de bonificatii si anume:
1. Toti angajatii au acelasi salar de incadrare
2. stabilirea unei grile de bonus lunar cu 2-6 nivele
3 bonusul se va acorda lunar pana la urmatoarea evaluare profesionala
Situatia actuala este urmatoarea: angajatii sunt incadrati toti pe acelasi post, cu salarii diferite obtinute in urma unor evaluari periodice (dar trecute pe cartea de munca, nu sub forma de bonusuri, din pacate, ar fi fost mult mai simplu asa).
Ce vreau eu este sa modific formularele de evaluare, sa fac o reevaluare colectiva si in baza rezultatelor sa incadrez toti salariatii in 4 posturi diferite (incadrate ca posturi diferite, sa zicem sudor nivel 1, sudor nivel 2, sudor nivel 3 etc.). In urma evaluarilor ulterioare si a performantelor, precum si a numarului de posturi disponibile pe fiecare categorie, vor fi promovati sau retrogradati.
Se poate face acest lucru printr-o modificare a regulamentului de ordine interna (nu avem un contract colectiv de munca al societatii noastre) care sa le fie adusa la cunostinta dupa care sa semneze acte aditionale? Si daca nu vor sa semneze actele aditionale, cum se poate proceda?
Multumesc din nou foarte mult pentru ajutor!
~ Conținut șters la cerere ~
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Act aditional
MF30
Buna ziua,
Am semnat o anexa la contract plus un act aditional pentru acordarea unui bonus.
Pe anexa specifica ca este valabila 3 luni de zile , dar nu a ... (vezi toată discuția)