avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general achizitie masina
Discuție deschisă în Contabilitate în general

achizitie masina

s-a tot discutat in stanga si indreapta, dar nu stiu cum a ramas de fapt...
vreau sa cumpar o masina pe societate...pt d-l administrator...la achizitia acesteia...deduc tva-ul?....dar combustibilul?eu am inteles ca nu dar nu stiu sigur.....dar piesele?


iar in cazul in care se cumpara in leasing ??

multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: georgianan , utilizator 21:43, 14 Decembrie 2010
daca achizitionati in leasing autoturismul TVA-ul se deduce, precum si costurile cu intretinerea ulterioara a autoturismului, iar in ceea ce priveste achizitia cu banii jos a auto si eu ca si dumneavoastra am aceeasi nelamurire, daca se deduce sau nu TVA-ul
am inteles...si va multumesc...totusi am citit mai devreme tot aici pe site ca se poate cumpara cate o masina adik autoturism pe societate si se deduce chelt cu combustibilul intr-o anumita limita...stie cineva care este acea limita???

va multumesc!
Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar – fiscale, pentru perioada 01.05.2009 – 31.12.2010 s-au prevazut unele masuri privind limitarea dreptului de deducere a TVA pentru achizitiile de vehicule prevazute la art. 145^1 din Codul fiscal, precum si pentru combustibilul necesar functionarii vehiculelor aflate in posesia sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptiile prevazute de lege.
Exceptiile pentru care limitarile speciale ale dreptului de deducere a TVA si a combustibilului necesar functionarii vehiculelor destinate exclusiv transportului de persoane, cu o greutate care sa nu depaseasca 3500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, sunt prevazute la alin. (1) al art. 145^1 si respectiv art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal. In categoria vehiculelor exceptate de la noile reguli se inscriu: vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii, vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi, vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.
Pentru incadrarea vehiculelor in exceptiile prevazute de O.U.G. nr. 34/2009 au fost elaborate norme metodologice de aplicare, respectiv pct. 45^1 din H.G. nr.44/ 2004.
Precizam ca vor fi exceptate de la limitarea deducerii TVA si a combustibilului necesar functionarii vehiculelor destinate exclusiv transportului de persoane, daca aceste vehicule sunt utilizate exclusiv pentru activitatile exceptate de O.U.G. nr.34/2009.
Pentru incadrarea vehiculelor in categoriile exceptate nu se va analiza fiecare deplasare sau utilizare in parte, tocmai datorita faptului ca legea stabileste ca utilizarea trebuie sa fie exclusiva pe destinatiile exceptate. Utilizarea vehiculului pentru mai multe categorii exceptate nu va anula incadrarea sa pe exceptiile prevazute de lege.
Utilizarea exclusiva a vehicului pe activitatile exceptate de lege va rezulta din: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada faptului ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs din care sa rezulte ca numai personalul calificat in aceste scopuri utilizeaza vehiculele in cauza, precum si alte dovezi suplimentare care pot fi furnizate.
Avand in vedere prevederea expresa a legii care nu permite deducerea cheltuielilor privind combustibilul si nici deducerea taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de combustibil, decat in cazul in care se poate dovedi utilizarea exclusiva pe categoriile exceptate, rezulta ca acele vehicule care sunt partial utilizate pentru activitatile exceptate si partial pentru activitati care nu se regasesc pe exceptiile stipulate de lege nu vor beneficia de aceste deduceri.
revin cu inca o problema...daca se face un contract de comodat pt o masina golf 5, pot sa deduc cheltuielile cu piesele, combustibilul?...tva-ul stiu ca nu se deduce...dar cheltuielile...ca cu mai inteleg nimic din acea hotarare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitatea pentru autoturisme saaa saaa Din OUG noua imi poate spune cineva ce anume se deduce legat de autourismele de serviciu? Intr-o parte am inteles ca nu se mai deduce nimic, azi am citit ce ... (vezi toată discuția)
Tva combustibil felisana felisana am vorbit cu o contabila si mi-a zis ca tva la combustibil este deductibil ( la fel ca si cheltuielile cu intretinerea si reparatiile la masini) pentru ... (vezi toată discuția)
Neclaritati in legatura cu tva gabiclenciu gabiclenciu Va rog sa ma luminati ca nu mai pricep nimic.Este deductibil TVA-ul in cazul unei autoutilitare care transporta marfa -luata in leasing financiar in 2006? - ... (vezi toată discuția)