avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art.845. C.civ.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art.845. C.civ.

Va rog sa-mi explicati de ce exista doua cote :una a tertilor beneficiari , si alta a rezervatarilor ? Cum se calculeaza cotele fiecaruia daca se invoca prezumtia instituita de art. 845 ? In caz contrar?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Irina , Consilier juridic 15:49, 8 Iunie 2010
Daca nu gresesc, aceste cote sunt prevazute de legiuitor din dorinta sa de a nu lipsi de dreptul de mostenire pe succesorilor rezervatari dar si de a respecta vointa celui decedat.
Aceasta calculatie v-o poate efectua un notar public.
Art. 845 C. civ. prezumă că înstrăinările făcute în favoarea unui succesibil în linie dreaptă de de cujus în timpul vieţii sub forma unor acte cu titlu oneros cu păstrarea dreptului de uzufruct sau contra unei rente viagere sunt donaţii preciputare, adica donaţii scutite de raport, care trebuie reunite valoric pentru calcul la activul net al succesiunii, imputarea lor făcându-se în primul rând pe cotitatea disponibilă a moştenirii, iar pentru diferenţă, dacă există, asupra părţii de rezervă cuvenite celui gratificat. Pentru ca prezumţia prevăzută la art. 845 C. civ. să-şi producă efectele, trebuie să fie întrunite următoarele condiţii:
-actul de înstrăinare trebuie să prezinte aparenţa unui act cu titlu oneros.
-actul să fie consimţit în favoarea unuia dintre succesibilii rezervatari în linie directă ai
înstrăinătorului.
-înstrăinătorul să-şi fi rezervat dreptul de uzufruct sau să fi stipulat în contrapartidă o
rentă viageră.
Fiind vorba de liberalităţi făcute de dispunător în ideea de a-l avantaja pe beneficiar, peste limitele rezervei legale, acestea se impută asupra cotităţii disponibile a moştenirii dacă au o valoare mai mică sau cel mult egală aceleia a părţii disponibile.
Imputarea acestor liberalităţi asupra disponibilului se va face în ordinea inversă a reducţiunii lor (donaţiile mai vechi vor prima asupra celor mai recente, orice donaţie primând asupra legatelor – art. 850 C. civ.).
Pentru lamuriri suplimentare, studiati mai jos si alte discutii pe tema din acest forum:

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de uzfruct viager lupearobert lupearobert Mama mea a vandut apartamentul unui frate de al meu cu conditia UZFRUCT VIAGER in favoarea ei, fara aprobarea mea si a sorei mele. Ea doreste sa rezilieze ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu un contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Am cumparat cu prietena mea o casa de la parintii ei cu contract de vz-cu cu uzufruct (cote parti egale). Ea mai are un frate bun si 2 surori de tata (facute ... (vezi toată discuția)
Mostenire gadaleangrigore@yahoo.com gadaleangrigore@yahoo.com Scuze daca gresesc, Tatal meu a decedat, a fost recasatorit si i-a facut sotiei o donatie de 1/2 din casa, gradina casa este mostenita dela bunici mei adica ... (vezi toată discuția)